Bild
Nästa artikel
Jurypresidenten Håkan Matson räcker över Årets Bil-trofén till Hans-Jakob Neusser, utvecklingschef på Volkswagen.
Jurypresidenten Håkan Matson räcker över Årets Bil-trofén till Hans-Jakob Neusser, utvecklingschef på Volkswagen.

Årets Bil stärker Volkswagen Passat

Årets Bil 2015

Ett erkännande för bilen – och kanske ett lyft för försäljningen. Att vinna titeln Årets Bil 2015 ger ringar på vattnet för Volkswagen Passat.

Sju var nominerade – BMW 2-serie Active Tourer, Citroën C4 Cactus, Ford Mondeo, Mercedes C-klass, Nissan Qashqai, Renault Twingo och Volkswagen Passat – men bara en kunde bärga utmärkelsen Årets Bil 2014. Och det blev Volkswagen Passat.

Mercedes C-klass hamnade på tredje plats, Citroën C4 Cactus knep andraplatsen, men det var Volkswagen Passat som fick överlägset flest röster från juryn som består av 58 motorjournalister från 22 europiska länder.

Vi Bilägares Tommy Wahlström, en av tre svenska jurymedlemmar, tror att priset kan bidra till ökad försäljning.

– Volkswagen hade haft en stor försäljning av Passat ändå, men nu är det möjligt att man kan nå ut till en bredare kundgrupp och att man kan plocka en del marknadsföringspoäng, säger Tommy Wahlström.

Hans-Jakob Neusser, utvecklingschef på Volkswagen, tog emot den svartguldiga Årets Bil-statyetten vid en ceremoni i samband med bilmässan i Genève.

– Det är viktigt för oss att vi får det här priset för en bil som Passat, som har all modern teknologi, som är fullt uppkopplat, som har alla assistanssystem och som har en bred palett av drivlinor, säger Hans-Jakob Neusser med något som låter som en inövad fras.

Jurypresidenten Håkan Matson överlämnade trofén och Volkswagen var mottagare för tredje gången på sex år. 2010 vann Polo och 2013 tog Golf hem titeln.

– Nu börjar de bli vana att vinna, men vid sidan om Golf är ju Passat en kärnmodell för Volkswagen, så det är viktigt att de får ett erkännande på att de gör rätt saker också med den här bilen, säger Håkan Matson, tillika bilreporter på Dagens Industri.


Sten Forsberg, vd på Volkswagen Sverige, intygar att Årets Bil-logotypen kommer att synas i marknadsföringen framöver.

– Vi lanserade Passat i november och har fått en jättefin start när det gäller försäljningen, men att nu också få en fristående kvalitetsstämpel som säger att det här är Europas bästa bil i år är naturligtvis väldigt positivt. Det stärker Passat och nya kunder kommer att få upp ögonen för att det här är en bra produkt, säger Sten Forsberg.

Priset ger också självförtroende, menar Sten Forsberg.

– Om Passat skulle vara ett eget varumärke så skulle det vara topp fem i Sverige. Det sätter perspektiv på hur mycket Passat som säljs i Sverige. Och att nu får den här extra boosten, det gör inte livet ledsnare, säger svenska VW-chefen.

Diskutera: Vad betyder utmärkelsen för Volkswagen?

Kommentarer

#1
2015-03-03 07:29

Har inte denna tävling spelat ut sin roll?

#2
2015-03-03 12:00

Nej Japsen, för biltillverkarna är denna tävling prestigefylld. Kan innebära större försäljning. För dig och mig betyder inte tävlingen så mycket.
Jag har aldrig någonsin köpt en bil för att den varit "Årets bil"
Tillfälle, pris, känsla är mina riktlinjer vid bilköp.

#3
2015-04-02 21:01

Årets main stream bil alla kategorier..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.