Bild
Nästa artikel
Årets Bil 2011: Sterners sju favoriter

Årets Bil 2011: Sterners sju favoriter

Nyheter

Tävlingen om Årets Bil 2011 blir ett kraftprov. Elbilar, hybrider, dieslar och bensinare – aldrig har floran av bilar, drivsystem och motorer varit större och mer vildvuxen. Alla slåss mot alla i världens största biltest. Efter en testvecka med 72 nya bilar börjar det klarna. Bara sju blir godkända!

Vid Jyllands norra kust ligger Tversted som består av några rader hus innanför sanddynerna. På sommaren är det en rörig badort men när jag åkte längs huvudgatan en septembermorgon verkade byn försjunken i dvala.

Inte en katt syntes till. Det var ett bedrägligt lugn. Strax innan jag nådde stranden, utanför det vita badhotellet Tannishus, var gatan plötsligt full av parkerade bilar med utländska nummerskyltar.

Luften vibrerade av motorer på tomgång. På parkeringarna runt hotellet värmdes hundratals hästkrafter upp inför dagens jobb. Att svänga in på hotellgården var som att hamna på en jättestor godismarknad.

Överallt stod bilar, i alla möjliga färger och modeller, alla glänsande nya och på plats i ett enda syfte: att köras och bedömas av mig och mina kollegor i Årets Bil-juryn. Den veckolånga övningen kallas Tannistestet och saknar motstycke i världen.

Det arrangeras av juryns nordiska medlemmar sedan 33 år och har med tiden blivit ett evenemang som både biltillverkare och många ledamöter i Årets Bil-juryn gärna deltar i.

Journalisterna är i minoritet. Bilarna åtföljs av delegationer med mekaniker, tekniker, PR-folk och direktörer som allatalar varmt för sina modeller. De livligaste dagarna svärmade uppåt 140 människor på testbasen. Bara ett tjugotal ingick i juryn.


72 varianter
Med blandade känslor traskade jag runt bland bilarna. Nyfikenhet och körlust blandades med en lätt uppgivenhet. Tävlingen om Årets Bil i Europa har nog aldrig varit knepigare sedan den startade för 47 år sedan. Av årets 41 tävlande bilar fanns 33 på plats – i 72 varianter. Och alla borde nog provas..

Det fanns bara en sak att göra. Börja köra!

Dagarna rann undan lika fort som milen med testbilarna. Snart började min lista över tänkbara finalister ta form. En del bilar sorterade jag bort snabbt. Det behövdes bara fyra svängar på landningsbanan på Sindals flygplats.

Där tillbringande vi en dag med att testa alla bilar i ett väjningsprov, bestående av fyra hårda svängar som runt ett hinder på vägen. De väldiga suvarna Porsche Cayenne och VW Touareg var ruskiga att lotsa genom provet.

De svajade som roderlösa skepp i storm tills ESP-systemen slog till. I Porschen skedde det med sådan kraft att en baksätespassagerare ryckte loss kurvhandtaget. För första gången deltar två rena elbilar i tävlingen om Årets Bil.

Men bara en tog plats bland mina favoriter. Mitsubishi i-MiEV åkte ut och inte bara för att den kostar som en lyxvagn, trots att storlek och kvalitetkänsla mest påminner om en mopedbil. Väghållningen verkade så opålitlig att vi avbröt väjningsprovet, rädda för att välta.

Låst kandidat
På hösten är det inte många bilar ute på småvägarna i Vendsyssel, som nordligaste Jylland heter. Vi biltestare stod för den mesta trafiken och vi lärde oss snart vilka stråk som var extra kurviga, eller guppiga, eller avslöjande på andra sätt.

Det gällde att inte mörka i svängarna, för rätt vad det var kunde jag möta Mikhail från Ryssland eller Ufuk från Turkiet eller någon av de andra 15 kollegorna i full fart med sitt testjobb.

När testveckan kommit till fredag såg min kandidatlista ut som en gärdesgård: namn och överstryckningar, andra namn och nya streck. Men den var klar. Som finalister i Årets Bil-tävlingen vill jag se följande bilar:

Alfa Romeo Giulietta
Riktiga Alfaentusiaster fnyser lite åt Giulietta och anser att den är lite för vanlig och beskedlig. Men jag gillar Alfas köregenskaper och tycker den är livad och sportig. Ett reglage som ställer om styrning och gasrespons gör bilen extra alert. Lekfullt och charmigt och väldigt italienskt

Citroën C3, Citroën DS3
De är inte så lika till utseendet, men Citroën C3 och DS3 har mycket gemensamt och tävlar som en bil. Båda är välbyggda och prisvärda, har bra utrymmen och trevliga motorer. Den stora vindrutan som C3 kan utrustas med ger en härligt fri sikt

Mini Countryman
Inte längre ministor, men mer praktisk och användbar än de tidigare modellerna. Trots längden på 411 centimeter har den mycket av Minis kvicka småbilskaraktär och köregenskaper. Fyrhjulsdriften kostar extra men ger tryggare väghållning

Nissan Leaf
Den första och enda elbilen på min finalistlista. 16 mils räckvidd räcker för de flestas dagliga behov. Bilen är trevlig och lätt att köra och är rymlig nog för fem personer. Priset är högt, men Nissan Leaf är i dag det mest seriösa och användbara utsläppsfria alternativet till en vanlig bil.

Opel Meriva
Genom att vända på bakdörrarna har Opel gjort en praktisk bil ännu lite lättare att använda. Merivas inredning går att förändra på otaliga sätt efter behov. En smidigare och mer flexibel familjebil går nog inte att hitta.

Peugeot RCZ
Designen är raffig och karaktären en äkta sportbil – hårdfjädrad och direktstyrd och med potent morrande motor. Men bilen är också lite praktisk med stort bagage. Baksätet passar nog bäst för en liten hund men om det fälls sväljer bilen 639 liter last.

Volvo S60, Volvo V60
Volvo har lyckats göra en lika elegant som körglad bil, därtill med unik säkerhet. Synd bara att fotgängarskyddet inte är standard. Volvo V60 är lite för trång som familjebil men som sportkombi är den väldigt lyckad. Om alla mina favoriter verkligen kommer till final är förstås skrivet i stjärnorna.

Mina 57 jurykollegor från 23 länder ska också säga sitt och vi brukar sällan vara helt överens. I början av november får vi veta vilka sju bilar som slutligen slåss om titeln Årets Bil 2011. Efter en andra röstomgång utses Årets Bil 2011 den sista måndagen i november.

Vilken bil ger mest?

» Priser från under 100 000 kronor till över en miljon. Från minibilar till 2,5 tons suvar och lyxbilar. Hur bedömer man 41 så olika bilar som årets kandidater till Årets Bil 2011?

» Var och en av de 58 juryledamöterna har förstås sina egna kriterier, men tävlingens stadgar ger hjälp. Juryn ska bland annat värdera bilarnas säkerhet, miljöpåverkan, design och köregenskaper. Särskilt hänsyn ska tas till tekniska innovationer.

» Den allt överskuggande bedömningsgrunden är emellertid "värde för pengarna". Det går förvisso att bygga fantastiska bilar med häpnadsväckande tekniska lösningar, men om de kostar så bara ett fåtal kan köpa dem, går de sällan hem hos Årets Biljuryn. En Mercedes har exempelvis inte vunnit titeln sedan 1974, BMW har aldrig varit i topp och att Porsche 928 blev Årets Bil 1978 anses lite genant.

» Tekniska innovationer har haft lite svårt att göra sig gällande eftersom ny teknik ofta är dyr. Det dröjde till andra generationen innan första hybridbilen Toyota Prius vann och blev Årets Bil 2005. Återstår nu att se hur juryn bedömer de första elbilarna som deltar i omröstningen. Bara en gång tidigare, för två år sedan, har det varit lika många kandidater till Årets Bil som i år. Och det lär inte bli färre i framtiden.

» Biltillverkarna lanserar nyheter i en strid ström och i år har flera biltillverkare både två och tre modeller som konkurrerar om juryns poäng. För att räknas in bland kandidaterna till Årets Bil måste varje modell uppfylla ett antal krav: förutom att vara en helt ny eller åtminstone väsentligt ny konstruktion ska den gå att köpa före den första december i minst fem europeiska länder och säljas i minst 5 000 exemplar årligen.

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
789
2010-10-29 08:20

Mitt val ligger på Volvo, Opel och Citroen!

#2
jarl s
2010-10-29 09:33

Ingen Saab?

http://www.dn.se/ekonomi/minskad-forlust-for-saab-agaren-1.1198543

#3
Calle
2010-10-29 10:22

789, vilka trista bilar du väljer. Jag skulle välja Mini eller Peugeot av dessa bilar.

#4
wwqqww
2010-10-29 10:34

OPEL vinner lätt.

#5
SA
2010-10-29 11:21

JA OPEL HAR MYCKET NYA MODELLER OCHBRA GARANTIER 5ÅRS NYBILSGARANTI

#6
Mattias Goldmann Gröna Bilister
2010-10-29 11:48

Första elbilen som Årets Bil! Tror Leaf tar hem detta. Billigare än i-MiEV och dess syskon dessutom.

#7
Johan T
2010-10-29 15:32

Tråkiga bilar . v60 lär väl bli en hit så även leaf. Hoppas på alfa för deras images skull och att dom kanske börjar sälja lite bilar här i sverige.

#8
Lars B E
2010-10-29 16:29

Alfan vinner. Inte för att den är bäst eller för att den för utvecklingen framåt, utan för att Fiat-koncernen bilar brukar vinna. De har väl de bästa mutkolvarna i sin stab helt enkelt. Moraliska segrare är Volvo och Nissan, men säkerhet har aldrig prioriterats i detta sammanhang och ny teknik har bara prioriterats ett fåtal gånger.

#9
96 V4 1979
2010-10-29 17:08

Känns som en ganska sorglig samling bilar det där. Den enda som egentligen platsar är väl Nissan Leaf för sitt nytänkande. Alfa, opel, peugeot, citroën, mini och volvo har väl egentligen inget nytänkande attt komma med. Framförallt inte volvon som lånar allt av c30, v70 & Xc60. Törstig och "simpel" och inte direkt inspirerande. Nää, min röst lägger jag på Nissan Leaf som faktiskt kan göra ett avtyck miljömässigt om priset hamnar på en rimlig nivå, de är förövring de enda som faktiskt försökt skapa något nytt.

#10
2010-10-29 17:08

En sak är helt säker.
Volvo har ingen chans och varför skulle den ha det?
En helt onödig bil som inte tillför något nytt.
Det finns betydligt bättre Volvomodeller.

Egentligen är det bara Leaf och Meriva som har något nytt ( ? ) att komma med.
Leaf med en mer än 110 år gammal teknik och Meriva med teknik från 1920-talet.

Leaf är ju chanslös med sitt pris och vad man får för det och Meriva har ju förra årets bottennapp som nackdel.

Givetvis hoppas jag på Alfa, men inte heller den erbjuder ju något nytt förutom sitt vackra yttre.

#11
Erik2
2010-10-29 17:45

Jag röstar på Leaf! Billigare än många andra elbilar och verkar inte vara som en mopedbil. Man bör nog ändå ha en till bil för längre resor, eller hyra. Är man dessutom teknikintresserad som jag så känns det som att vänta på jultomten när man va 7år!

http://www.youtube.com/watch?v=1mR1NrL-IpY

http://www.youtube.com/watch?v=hDBAXZB3qSg

#12
Karl III
2010-10-29 20:02

Who on earth is this Marianne Sterner ??? Obviously has no idea about cars. That Chinese Volvo... let me laugh !!!

#13
Marc
2010-10-29 22:23

Du Karl III, om du inte ens kan skriva svenska, så har du väl heller inte förstått vad Sterner skriver.
För mej så framstår du som ett imbecillt översittarfån.
Vad gäller bilarna, så skulle jag ge min röst till Countryman. Fast den är lite överprisad i Sverige.

#14
mcregor
2010-10-29 22:53

Hej SA och alla andra,
Opels s k 5-årsgaranti är nog inte så mycket till garanti om man skall tro denna fråga i Vi Bilägare tidigare i höst - http://www.vibilagare.se/bilfragan/bilfragan-vad-ska-en-nybilsgaranti-omfatta-27709
F ö var väl startfältet inte så imponerande detta år men som någon nämnde så brukar ju Fiat-produkter ligga bra till så Alfan är ju en tänkbar vinnare även om den inte tillför mycket i bilens utveckling.
Leaf är ju i det avseendet betydligt mera spännande men frågan är om den tilltalar journalisterna i andra länder lika mycket.... Fortfarande är ju batteriet den svaga punkten - begränsad räckvidd, relativt stort, dyrt och ändå med begränsad livslängd. Visst är de nya Litium-baserade batterierna lättare och mindre men knappast billigare - och livslängden är nog tyvärr inte bättre än tidigare generationer.

#15
jarl s
2010-10-30 09:24

Volvo som varumärke ligger under Kia nu.

Tjing-tjong. Nu frukost.

#16
789
2010-10-30 11:34

Jarl:
Jarl som "varumärke" ligger låååångt under Trabant...

#17
jarl s
2010-10-30 12:54

Trabant är koolt. Lada Niva också. Namnfjanten sjuåttanio är det inte.

#18
John
2010-10-30 16:42

"Luften vibrerade av motorer på tomgång. På parkeringarna runt hotellet värmdes hundratals hästkrafter upp inför dagens jobb", står det i artikeln. Konstigt att man inte tänkt på miljön och att en bil blir mycket fortare varm då den körs!

#19
Krantz
2010-10-31 13:13

Många negativa inlägg från folk som inte fattar vad Årets bil handlar om. Ni verkar hänga upp er på att det inte är tillräckligt med nytänk. Att de inte är tillräckligt miljövänliga (det finns inga miljövänliga bilar, bara mer eller mindre miljöfarliga), inte tillräckligt inspirerande att köra osv. Men vinnaren av årets bil är en bra kombination av olika egenskaper och lär inte vara varken bäst eller sämst på något.

#21
Crister A
2010-10-31 17:49

Leifer:Skulle Opels 5 åriga garanti vara sämre än andra märkens garanti under de 2 första åren (som är det vanligaste)eller vilket märke har en bättre garanti?KIA?Vad är problemet Leifer?Det är väl bra att ha 5 års garanti på drivlinan eller vilket märke har en bättre garanti?KIA?

#24
Crister A
2010-10-31 18:33

Jag håller med dig Leifer att det här med garantier(och försäkringar) är en djungel som är svår att få grepp om.Vad ingår och vad ingår inte.Satt och snurrade runt på Opels hemsida men hittade inte det finstilta om vad som ingår i den 5 åriga garantin.Det verkar vara lika svårt att jämföra som försäkringar där man bara pratar om prisskillnaden mellan bolagen i reklamen och inte om villkorsskillnader.Alltså vad ingår när olyckan är framme.Det känns som man jämför äpplen och päron hela tiden.

#25
Mr B
2010-11-01 14:48

saabnisse, Lars B E: Alfa inget nytt??? Vad jag vet så är MultiAir motorn den ända med fri ventilstyrning, ingen annan Biltillverkare har lyckats med det än. Så visst har Alfa kommit med något nytt som ingen annan gjort.
Så lite bättre koll få ni allt ha.

#26
21
2010-11-03 15:41

Att en bil (Dustern) som saknar antisladdsystem som standard har tagit sig till final visar bara på att
övriga Europa inte är så fixerade vid det som vi är i Sverige.
Dustern är en supertrevlig bil för den som klarar sig med basic. En ny skrytbil (R4)!

#27
Johan Carlsson
2010-11-06 20:06

Varför inte Duster? Vad de flesta människor behöver är en oöm och praktisk bil med förhoppningsvis lång livslängd och gott rostskydd. Allt detta i relation till priset.

#28
Tony Petersson
2010-11-13 05:17

När blev Dacia utbytt till en peugeot??? man kan rösta på Dacia men den finns inte med på bilderna av dom 7 i topp

#29
johann
2010-11-16 18:11

Otroligt trökiga bilar i år..

#30
Uno Lööv
2010-11-22 20:30

Duster, det enda som verkligen sticker ut och är värt ett pris. Vad vi i långa snöiga Sverige behöver är en fyrhjulsdriven, okomplicerad bil som det troligtvis är lätt att byta lampan i så fort den slocknar. Dessutom till ett pris så att vi inte bara behöver drömma om bilen. Och en markfrigång som gör att vi inte måste köpa en 20 år gammal bil för att ta oss till sommarstugan på den ojämna grusvägen. Övriga pajasar till bilar med stötfångare som slutar halvvägs upp mot framrutan o s v kan ni skrota.

#31
Tage Andersson
2010-12-03 17:23

Att köra ALFA ROMEO = FREEDOM -EN SOM VET.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.