Bild
Nästa artikel
Nyheter

Allt fler bilköpare kan tänka sig en elbil – om den är billig

Publicerad 2021-04-14 09:10 (uppdaterad 2021-04-14 09:18)
Betydligt fler bilköpare kan tänka sig en laddbar bil i dag än för bara ett år sedan, visar en ny undersökning.

Allt fler bilköpare kan tänka sig att välja en elbil nästa gång det är dags för bilköp. Det visar en årlig undersökning bland europeiska och amerikanska bilköpare gjord av konsultfirman OC&C, och som Vi Bilägare tagit del av.

Totalt har över 7 500 bilköpare tillfrågats om framtida bilplaner mellan december och januari. I England, Frankrike och Italien kan numera över hälften av bilköparna tänka sig en batteridriven bil vid nästa köp. I Tyskland och USA var siffran något under hälften.

Det är en ordentlig ökning jämfört med tidigare år, då betydligt färre blivande bilköpare kunde tänka sig en laddbar bil.

De största hindren för bilköpare som ännu inte gått över till eldrift är inte längre bara räckvidden eller möjligheterna till snabbladdning utan också prislappen. Även om en elbil ofta är billigare i längden att äga än en bensin- eller dieselbil koncentrerar sig många köpare fortfarande mer på inköpspriset.

Bland de bilköpare som kan tänka sig en elbil svarade 7 av 10 att prispåslaget för en elbil jämfört med en förbränningsbil inte får vara högre än 500 dollar, cirka 4 300 kr.

Fler biltrender

• 8 av 10 ser bilen som nödvändig för vardagstransporter. Många gillar också att köra bil – bara fem procent anser att de kör bil bara för att de måste.

• Coronapandemin har skrivit om reglerna för bilmarknaden. Många kör längre sträckor än tidigare och 53 procent svarar att de definitivt ska köpa en bil i framtiden – betydligt fler än de 38 procent som svarade på samma fråga 2019.

• 8 av 10 vill äga sin egen bil och inte dela bil med andra.

• När det gäller självkörande bilar är skillnaderna stora mellan olika länder. Tyska bilköpare svara i stor utsträckning att de aldrig kommer använda tekniken. I Kina svarar betydligt fler att de gärna vill vara först med att använda tekniken.

• Samma skillnader gäller för att använda en mobilapp för att hålla koll på bilen på distans.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.