Nästa artikel
Allt fler bilar skrotas – för dyra att reparera
Nyheter

Allt fler bilar skrotas – för dyra att reparera

Publicerad 2024-06-04 10:56 (uppdaterad 2024-06-04 13:37)
Bilägarna får ta smällen i form av högre försäkringspremier när nya bilar blir allt dyrare att reparera. Allt fler bilar hamnar nu på skroten efter en olycka.

Kostnaden för att reparera krockskadade bilar har skjutit i höjden de senaste åren, och det beror inte minst på att vissa av komponenterna i nya bilar blivit extremt dyra.

Vi Bilägare har till exempel skrivit om hur en enda LED-strålkastare kan kosta över 40 000 kronor att byta, och sensorer för olika assistanssystem är inte heller billiga.

Förutom att driva upp försäkringspremien för bilägarna innebär det att många bilar nu skrotas i stället för att repareras. Det visar siffror från konsultbolaget CCC Intelligent Solutions som Bloomberg skriver om.

Assistanssystemen är ofta effektiva när det gäller att undvika olyckor eller minska krockvåldet, men om en krock inte går att undvika är sensorerna dyra. Foto: Simon Hamelius

Andelen bilar som skrotas och inte repareras har ökat till mer än en femtedel, 21 procent, i USA. Experter varnar för att den siffran kan stiga till 30 procent. Som jämförelse skrotades omkring fyra procent av de krockskadade bilarna 1980.

Att byta ut och sedan kalibrera alla kameror och sensorer som finns i bilens front kan kosta tiotusentals kronor. I kombination med höga arbetskostnader finns risken för att repareration av bilen blir ekonomiskt oförsvarbart.

Här kan du läsa vårt reportage om hur det går till att skrota en bil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 2024-06-04 21:14 hx30 skrev: Men varför skall…
  • 2024-06-04 18:27 The government will be happy…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.