Bild
Nästa artikel
Alla ska nykterhetskontrolleras

Alla ska nykterhetskontrolleras

Nyheter

Riskpolisstyrelsen har nu gett klartecken för att så kallad alkobom ska kunna användas vid utfart från färjor.

Nykterhet och att åka färja går inte direkt hand i hand. Enligt Motorförarnas helnykterhetsförbund resulterar nykterhetskontroller vid färjor vid att mer än dubbelt så många rattfulla stoppas.

Nu kan dock bilkörning efter en festnatt på havet vara ett minne blott. Rikspolisstyrelsen har gett klartecken för att så kallad alkobom får användas vid alla färjeutfarter i Sverige. Förhoppningen är att alla 3,3 miljoner fordon som kör av färjor i landet ska kontrolleras inom några år.

Nykterhetskontrollen vid en alkobom görs utan munstycke och tar tre sekunder. Föraren behöver inte blåsa hårt för att kontrollen ska fungera. Efter kontrollen öppnas bommen, under förutsättning att föraren är nykter. Skulle utandningen ge utslag kontrolleras föraren av en tulltjänsteman med ett mer exakt instrument.

Diskutera: Vad tycker du om alkobom?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
2011-08-30 11:00

Idén i sig är ju ok men ett par problem dyker upp direkt:

1) Hur evinnerligt lång tid kommer det att ta för alla att komma av båten och dessutom lämna hamnområdet? Att tömma en Kiel-färja går väl idag på ca 20-30 minuter, men vad kommer det att ta med en alkobom? 2-3 timmar? Vad säger rederierna om detta och inte minst terminalledningen?

2) Om någon nu blir stående lär det ju bildas köer som fortplantar sig ända in i färjan - om man nu inte ordnar så att den aktuella bilen direkt kan köras åt sidan.

3) Och hur blir det med den stoppades integritet? Skall alla som kommer efter kunna se att H*J 3*6 har blivit stoppad för fylla och sedan kunna basunera ut detta på nätet med följden att personens hela privatliv kan ödeläggas? Även om en person har klantat till det ska inte hela Sverige behöva få veta detta.

Jag har egentligen ingen åsikt om det här, men det finns frågor som jag gärna skulle vilja ha svar på - särskilt på punkt 3.

#2
2011-08-30 12:09

Håller med Kapten, särskilt punkt tre. Osar lite Beatrice Asks "lila kuvert" över det hela.

#3
2011-08-30 13:27

och hur många ska hosta och slemma i den där innan den blir en sanitär olägenhet...?

#4
2011-08-30 17:33

Är det inte fel tidpunkt för aprilskämt

#5
Pulu
2011-08-30 21:57

Det står att "Nykterhetskontrollen görs utan munstycke" ...
Låter äckligt som bara tusan!!!
Mannen på bilden ser ju ut att smeta ner hela kanten och man måste nog vara rätt packad för klara av att blåsa om man inte ligger först i kön...

Flac, du fick mig att förstå hur äckligt det skulle kunna vara!

Men det öppnar å andra sidan för en marknad att sälja lösa munstycken till ett högt pris :)

Mer seriöst så håller jag med kaptenen att punkt 3 är känslig... Det kanske inte var fylla utan fel på instrumentet på grund av allt äckligt slem... och att då bli utpekad är ännu värre...

#6
2011-08-31 00:16

Låter som en bra idé men det finns ju ett par hinder hur det ska fungera rent praktiskt som många är inne på.
Men annars är det självklart att man hellre vill att folk som är påverkade och trötta drar ut på allmän väg även om jag tror att dom flesta som åker med båt tar det lugnare med spriten många gånger än låt säga dom som åker taxi eller kommunalt som har alkohol i kroppen så dom ska köra på minst 2 dagar :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.