Nästa artikel
Älgkrockdocka får alternativt Nobelpris: ”Helt oväntat”
Nyheter

Älgkrockdocka får alternativt Nobelpris: ”Helt oväntat”

Publicerad 19 september 2022
Mer än 20 år efter att uppfinningen först dök upp på testbanan vinner en svenskutvecklad krockdocka utformad som en älg pris.

När det vanliga Nobelpriset känns för seriöst finns det så kallade Ig Nobelpriset, som delats ut sedan 1991. Priset är tänkt att premiera rolig forskning som även får allmänheten att tänka till.

Årets pris i kategorin säkerhetsteknik går till svensken Magnus Gens, som redan 2001 utvecklade en älgkrockdocka under sitt examensarbete vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Magnus Gens att prisbeskedet var ”helt oväntat” men att krockdockan fortfarande används på olika håll.

– Detta är ett så mytomspunnet område. Folk vet så lite om vad som händer när en personbil kolliderar med ett stort djur, säger han till tidningen.

Men även om idén om en älgkrockdocka kanske får många att skratta är den livsviktig för säkerhetsutvecklingen. Bara hittills i år har nästan 2 300 viltolyckor skett med älg och eftersom älgens tyngdpunkt är så hög finns risk att djuret kommer in i bilen vid en krock, något som kan få allvarliga konsekvenser.

Krockdockan togs fram tillsammans med Saab som bidrog med två testbilar. Vinnarna får tio miljarder Zimbabwedollar som beskrivs som värdelös och inflationsdrabbad.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 21 september 2022 "Vi" trodde att de…
  • 20 september 2022 Men ändå? Nog var det värt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.