Bild
Nästa artikel
Högsäsong för vilt: Nu sker fem viltolyckor – i timmen

Högsäsong för vilt: Nu sker fem viltolyckor – i timmen

Nyheter

Våren är högsäsong för olyckor med vilt – och viltolyckorna har blivit vanligare de senaste åren. Experten har ett knep på hur du ska göra vid en krock för att inte få sladd.

Så här års gäller det att hålla extra bra utkik längs vägarna för att undvika viltolyckor. Under våren och hösten är nämligen risken för viltolyckor som störst, och särskilt vid gryning och skymning.

Hittills i år har det rapporterats in 128 viltolyckor varje dag, eller fem viltolyckor varje timme dygnet runt. Förutom risken för allvarliga personskador innebär det miljonbelopp i självrisker och reparationskostnader för bilägarna.

Den senaste statistiken från Nationella Viltolycksrådet visar att de allra flesta viltolyckor sker med rådjur. Det sker hela tio gånger fler viltolyckor med rådjur än älg. 

Vildsvinsolyckor vanligare

Antalet viltolyckor med vildsvin ökat ordentligt de senaste åren – mellan 2010 och 2019 ökade antalet inrapporterade vildsvinsolyckor längs svenska vägar med hela 215 procent. Krockar du med ett vildsvin ska du inte gå ur bilen utan sitta kvar och polisanmäla olyckan.

– Skadade vildsvin är inte att leka med, säger Boris Karlqvist, informatör på Älgskadefondsföreningen, i vår artikel om hur du som bilist kan klara av tolv krissituationer i trafiken.

Totalt har antalet inrapporterade viltolyckor oavsett djur ökat med 37 procent mellan 2010 och 2019.

Håll utkik vid sidan av vägen

Ett av de viktigaste knepen för att undvika viltolyckor och hålla koll på djuren längs vägen är att inte bara stirra rakt fram längs vägen utan hålla ordentlig uppsyn även vid sidan av vägen.


Om olyckan är omöjlig att undvika är det inte alltid en bra idé att börja väja för att undvika djuret. Det kan göra att man får en okontrollerad sladd som är svår att häva.

– Det man ska göra är att bromsa så mycket man bara kan och hålla sig på sin körbana, säger Boris Karlqvist och fortsätter:

– Att väja är en okontrollerad manöver som kan leda till att man hamnar i mötande trafik eller i diket och där vet man inte vad som finns. Jag menar, ett träd viker inte på sig. Man vill inte offra ett djur men varför ska man sticka ned till skogen eller ut i mötande trafik och offra sitt och andras liv där?

Istället kan man förflytta sig inom vägbanan. Det kan räcka att flytta sig 20 centimeter i sidled utan att gå i diket. Om djuret på vägen är en älg eller kronhjort ska förflyttningen ske mot bakbenen.

Du kan läsa mer om hur du hanterar en viltolycka i faktarutan här intill.

Taggar: Nyheter
Så gör du vid en viltolycka

• Om du krockar med björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn ska du polisanmäla olyckan oavsett om djuret är skadat eller inte. Annars kan du tvingas betala böter.

• Placera ut din varningstriangel och anmäl olyckan till 112.

• Se till att märka ut platsen för olyckan tydligt. Det kan vara bra att ha med sig så kallade markeringsremsor i bilen. Du kan hämta dem hos polisen eller på besiktningsstationer. Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.

• Om det kan göras säkert kan du avlägsna djuret från vägbanan, men inte annars. Du ska inte avliva djuret om du inte har den kunskapen.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Högsäsong för vilt: Nu sker fem viltolyckor – i timmen

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.