Nästa artikel
90 procent färre olyckor med självkörande bilar
Nyheter

90 procent färre olyckor med självkörande bilar

Publicerad 9 mars 2015
Enligt en studie utförd av konsultfirman McKinsey & Co skulle självkörande bilar kunna minska olyckorna med 90 procent i USA.

Amerikanska Wall Street Journal rapporterar om en ny studie utförd av konsultfirman McKinsey & Co som visar vilka effekter självkörande bilar skulle kunna få i USA.

Ett utbrett användande skulle kunna minska antalet trafikolyckor med 90 procent och kapa kostnaderna för skador på bilar och människor med 190 miljarder, i USA. 

McKinsey förutspår att självkörande bilar kommer stå för merparten av trafiken i USA år 2030. Artikeln poängterar dock osäkerheten i att säga exakt när tekniken kommer att dominera. År 2000 ansåg många experter att vätgasbilar var framtiden och att de skulle ha den största marknadsandelen år 2020, en teknik som numera inte är på samma frammarsch. 

I studien dras även slutsatsen att många försäkringsbolag kommer att byta strategi från skadehantering till garantiärenden på grund av det minskade antalet olyckor självkörande bilar skulle innebära. 

Diskutera: Hur tror du att självkörande bilar kommer att påverka samhället?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-03-09 09:34
Hackenbush

Självklart kommer olyckorna att minska eftersom bilister inte kan låta bli att sms:a, kolla facebook och annat medan de kör så hjälper det att bilen själv håller koll när inte föraren gör det.

#2 • Uppdaterat: 2015-03-09 10:13
kallbil

Precis, dock undrar jag om dom då kommer märka när bilen tjuter och piper att sensorerna är igensatta med skit och man själv måste styra?

#3 • Uppdaterat: 2015-03-09 10:29
mw73

Underbart när detta blir verklighet, då kan man köra full hem från alla fester!

#4 • Uppdaterat: 2015-03-09 12:52
Tvärnit

Människan tappar mer o mer av sin frihet eller känslan av då allt är farligt.
I förlängningen så blir vi till insekter, en stor massa drönare vars dag styrs in i den minsta detalj och på det en härskande parnass som gör allt det massan inte får och lite till.

Det är inte framsteg vi ser utan en tillbaka gång till de tider då folk skrämdes på plats med herrans tukt o förmaning! Världen var en liderlig plats full av synd o faror ja man vet ju vilket liv som överheten bedrev sodomi, hor, stöld, mord, droger och nöjesjakt på kronans svin o hjort inklusive traktens kvinnor medans att folk svalt och som sagt hölls på plats då världen var full av synd o faror.

#5 • Uppdaterat: 2015-03-09 13:03
N-iklas

Hur många färre "olyckor" i beslutsfattandet skulle det bli om man ersatte politiker med datorer?
Om väl trenden inletts med den ena rapporten efter den andra om hur "bra" de nya systemen är, finns det ingen orsak att tro att de inte skulle ta över inom alla områden.

Människor som hyllar ny teknik borde inse vilka följderna av deras "hyllande" kan bli på lång sikt.

#6 • Uppdaterat: 2015-03-09 13:04
107Carlsson

I USA kanske det stämmer. Dom brukar ju paniktrycka på gasen och sen stämma bilfabrikanten för att bilen inte bromsade. Jag har i tidigare inlägg skrivit att autopilot på bilar är fördummande och att förarskickligheten försvinner i krissituationer. Men det finns ju redan idag en massa "finesser" som gör att man inte själv behöver tänka på att sätta på vindrutetorkare eller bry sig om att själv slå på/av helljuset eller att lära sig fickparkera mm. Borde finnas en automatfunktion för blinkers också!

#7 • Uppdaterat: 2015-03-09 13:14
PREVIA

38 000 sparade liv per år och oräkneliga skadade i USA. Och ökad frihet för synskadade och för mäniskor med andra handikap som inte har möjlighet idag att göra en utflykt med bilen, och bilen kan köra själv till akuten om föraren blir oförmögen på grund av plötsligt insjuknande.

#8 • Uppdaterat: 2015-03-09 13:44
Hackenbush

Previa, det kommer inte att hända inom överskådlig framtid.
Det krävs en förare med fullgott körkort som ansvarar för bilens framfart och skall kunna gripa in om systemet fallerar. Händer en olycka så kommer säkert föraren att ha ansvaret oavsett om automatkörning var inkopplat eller ej när olyckan skedde. Att lagskriva att föraren undgår allt ansvar om automatkörning är inkopplat ser vi nog inte den här sidan 2050-talet

#9 • Uppdaterat: 2015-03-09 13:51
Tvärnit

PREVIA. Ja vad bra låt dem få speciella fordon och låt oss andra köra vanlig bil.
Nä just det det skulle ju inte fungera då människan ej är en maskin, för att det hela skall fungera som tänkt så måste även jag och alla andra färdas i en systemstyrd ostkupa ämnad Mini Mi.

Snacka om att vi närmar oss ett minoriteternas tyranni.

#a • Uppdaterat: 2015-03-09 14:05
hultarn

I USA skulle det kunna göra extra nytta, då de fortfarande inte begripit att krockkuddar INTE ersätter bälten...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.