Arkivbild: Bilden är inte tagen vid tillfället för aktionen.

Nästa artikel
600 suv-ägare drabbade i nattlig däckräd
Nyheter

600 suv-ägare drabbade i nattlig däckräd

Publicerad 8 september 2022

Arkivbild: Bilden är inte tagen vid tillfället för aktionen.

En aktivistgrupp har genomfört en koordinerad attack mot 600 suvar runt om i Europa.

Klimataktivister har flera gånger anordnat protester och aktioner längs svenska vägar under året. Under natten mot onsdagen genomfördes ytterligare en aktion, den här gången av en grupp som kallar sig Tyre Extinguishers.

Gruppens största aktion någonsin innebar att 600 suv-ägare fått däcken tömda på luft i nio länder runt om i Europa i en koordinerad insats. Sverige är enligt uppgift inte ett av de länder som ingick i aktionen, men gruppen har tidigare vandaliserat suvar i Göteborg.

”Modiga medborgare över hela världen släppte ut luft på åtminstone 600 suvar i natt. Rörelsen har nu släppt ut luften på omkring 9 000 suvar i städer över hela världen sedan i mars”, uppger gruppen på sin hemsida och påstår att årets ”mål” på 10 000 suvar ska nås före jul.

Målet: ”Omöjligt” att äga en suv

Det långsiktiga målet för Tyre Extinguishers är att göra det omöjligt att äga en suv i världens urbana områden. Även eldrivna suvar omfattas eftersom de enligt gruppen är onödigt stora och ineffektiva och bidrar till allvarliga olyckor med fotgängare.

En källa inom Londonpolisen uppger för The Guardian att det är tveksamt om det är olagligt att släppa ut luften ur däcken utan att orsaka någon skada.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 8 september 2022 Men hallå hx30. Kör du…
  • 8 september 2022 Tesla är nog enda…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.