Nästa artikel
43 lokalpolitiker: Sänk inte hastigheten på Europavägarna
Nyheter

43 lokalpolitiker: Sänk inte hastigheten på Europavägarna

Publicerad 27 oktober 2021 (uppdaterad 27 oktober 2021)
Kommun- och regionalpolitiker i Dalarna och Norrland höjer rösten mot Trafikverkets hastighetssänkningar.

”Vår uppmaning till regeringen är att göra halt i arbetet med att sänka hastigheten på våra viktiga vägar. Se i stället till att ta fram en plan och finansiering för hur vägarna kan mötessepareras”. Så lyder en debattartikel i Dagens Nyheter på tisdagen, signerad av 43 kommun- och regionalpolitiker i Dalarna och södra Norrland.

Transportstyrelsen jobbar sedan 2014 med en ”systematisk översyn av hastigheten på statliga vägar”. Fram till 2025 ska 425 mil väg få sänkt hastighet och 120 mil ska få höjd hastighet. Under 2021 sänks hastigheten på 34,3 mil väg 100 eller 90 km/h till 80 km/h. 

Enligt Transportstyrelsen handlar hastighetssänkningarna om att rädda liv, men politikerna bakom debattartikeln menar att det är fel väg att gå, och att det får negativa konsekvenser för näringsliv och invånare. ”Genom att sänka hastigheten i våra regioner kommer Trafikverket bokstavligen att bromsa utvecklingen i vår del av Sverige”, skriver de.

Ett bättre sätt att undvika svåra olyckor är att montera mitträcken mellan körfälten, menar debattörerna, men de pengar som regeringen har avsatt för detta räcker inte till.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 4 november 2021 Då jag just nött en massa…
  • 4 november 2021 Det där i Sunne tycks ha…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.