Nästa artikel
2 av 5 barn har åkt bil utan bälte
Nyheter

2 av 5 barn har åkt bil utan bälte

Publicerad 29 april 2013 (uppdaterad 30 april 2013)
Svenska föräldrar slarvar med barnens bilbälte när de kör kortare sträckor. 19 procent av 5-7-åringarna har någon gång åkt utan bälte.

Svensk lag säger att alla som åker bil ska ha bilbältet på, och att det är förarens ansvar att se till att passagerare under 15 år ska använda bältet. Ändå får många barn åka bil utan bältet när det handlar om kortare sträckor, visar en ny undersökning om barn och trafiksäkerhet som beställts av Volvia försäkringar.

Undersökningen visar att två av fem, eller mer exakt 19 procent, av barnen som är mellan fem och sju år gamla har åkt bil utan bälte under en kortare sträcka. För åtta till tioåringarna är siffran 17 procent, medan 14 procent av tre- och fyraåringarna och åtta procent av noll till tvååringarna har åkt bil utan att ha bälte på sig.

Enligt Sofia Bergfors, marknadsansvarig på Volvia försäkringar, rör det sig ofta om resor till och från förskolan eller inom bostadsområdet. Men risken för olyckor bör ändå respekteras på sådana sträckor.

– Många upplever antagligen att risken för en olycka är liten när man kör korta sträckor. Men man vet aldrig när olyckan kan vara framme. Ett barn utan bälte klarar inte att hålla sig kvar på sätet vid en häftig inbromsning i 30 kilometer i timmen, säger Sofia Bergfors.

Många åker utan bälteskudde
Undersökningen visar också att 16 procent av åttaåringarna och 17 procent av nioåringarna som är mindre än 135 centimeter långa åker bil utan bil utan bälteskudde. Detta trots att lagen säger att barn som är kortare än 135 centimeter ska använda en skyddsanordning i stil med bilbarnstol eller bälteskudde.

Det är vanligt att svenska föräldrar är osäkra på vilka regler som gäller med barn i bilen. 36 procent vill ha mer information och 24 procent känner sig inte säkra på hur barn ska placeras i bilen.

Undersökningen bygger på 1 000 intervjuer med personer från hela landet.

Diskutera: Hur noga är du med att barnen ska ha bältet på?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-04-29 15:38
hultarn

Intressant är att de som har en viss kategori av bil ofta är de som slarvar/struntar i reglerna.
Ser man en gammal skitig och ovårdad 5.000kronors bil (typ Volvo 460, Honda Civic, Jetta från tidigt 90-tal), så kan man ge sig katten på att den har dubbdäck mitt i sommaren och obältade passagerare.
Jag har sett otaliga exempel på det i Stockholm.

#2 • 2013-04-29 23:02
Henr1k

"Ett barn utan bälte klarar inte att hålla sig kvar på sätet vid en häftig inbromsning i 30 kilometer i timmen, " Det kanske inte är risken att barnet skulle råka ramla ner på golvet som folk är mest rädda för, mina barn har inte alltid bälte när vi är på landet till och från sjön tex. Jag tycker tom att de är tryggare i bilen än vad de är på cykeln, då de dessutom har högre fart. Men bilar är ju livsfarliga, det vet ju alla. Och sen när jag låter dom sitta i mitt knä och hålla i ratten då börjar det bli riktigt livsfarligt, eller hur.

#3 • 2013-04-30 04:11
Roy J

Ja du, Henr1k, det finns stora risker och små risker, det finns risker som kan medföra små konsekvenser och de som kan medföra stora - och så finns det totalt onödiga risker.

Kommer att tänka på en episod när mina barn var i tre- till femårsåldern.
Jag hade förklarat för dem att jag bara skulle köra de vuxna till tåget, men att jag var tillbaka och hämtade dem om en liten stund. Det var inga problem med det, där de satt och lekte i en gammal båt (långt från närmaste sjö).
När väl resenärerna packat ihop sig i bilen så var det något ljushuvud som parkerat mina barn i knän på baksätespassagerare. Naturligtvis med det vanliga argumentet att vi inte skulle så långt. Som om det skulle kännas mindre om man krockade efter två km än efter 20 mil.
Nu blev naturligtvis barnen ledsna över att bli kvarlämnade när de ju ställt in sig på bilfärden.
Tack och lov är barn förnuftigare än många vuxna, så de förstod förklaringen.

#4 • 2013-04-30 09:25
VW Polo 2012

Hej Henr1k, Du skriver "mina barn har inte alltid bälte när vi är på landet till och från sjön tex." Men snälla Henr1k det är år 2013 nu!

#5 • 2013-05-01 00:20
Henr1k

jag vet, helt galet eller hur. Men som sagt störst risk löper dom på cykeln eller när dom klättrar i träd. Jag försöker få dom att spela mer tv-spel istället, det känns ju tryggare.

#6 • 2013-05-01 00:48
Roy J

Som jag skrev, så finns det helt onödiga risker. De blir inte mindre onödiga bara för att det även finns andra risker.

"Jag vet, helt galet eller hur."
Med det nöjde sig Henr1k...

Det kan ju tilläggas att vi alltid är föredömen för våra barn.
Förmedlar man att man kan göra lite som man själv tycker så har man alltså talat om att lagar är inget man behöver bry sig så mycket om. Och risker är något man bestämmer över själv.

#7 • 2013-05-01 07:17
John2008

Minns på 70-talet när jag var liten och inte alltid hade bälte på, speciellt i baksätet. Ganska länge efter kunde man ofta se ungar som satt obältade för de flängde runt och grejade. Lyckligtvis är den synen ovanligare nu för tiden i Sverige. Man kan tro att det var näst intill riskfritt att sitta obältad förr jämfört med nu.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.