Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Vilken årsmodell?

Bilfrågan

"Förr bröts produktionen den 1 september för nytt modellår men jag har hört att 2012 ändrar man detta datum till 1 juli för 2013. Stämmer det?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

FRÅGA:
Jag undrar om BMW:s årsmodeller. Förr bröt de produktionen den 1 september och fick nytt modellår men jag har hört att 2012 ändrar man detta datum till 1 juli för 2013. Stämmer det?

Staffan Nilsson

SVAR:
Vi undviker helst begrepp som årsmodell och modellår eftersom förändringar i utförandet kan göras när som helst under året. Men när en bil senare säljs som begagnad är det ju kutym att ange bilens ålder med en årsmodell. Generellt kan en BMW som är tillverkad i juli eller senare hänföras till det kommande året. När det gäller de USA-producerade modellerna – X3, X5 och X6 – är det bilar tillverkade från och med september som räknas till det nya modellåret. När det gäller garantier är det dock alltid bilens första registrering som anger från när garantierna gäller.

Michael De Geer, BMW Groupe Sverige

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Kommentarer

#1
2014-05-02 17:36

När man ska byta in sin bil tillverkad på hösten -09 så anses den alltid av bilförsäljaren som en -09a, men när den senare står till försäljning så är den plötsligt en -10 på försäljningslappen....

#3
2014-05-04 09:40

Svårt att få bra betalt vid privatförsäljning nuförtiden om man vill få sålt bilen inom rimlig tid. Så många ger riktiga skambud och vill ha en bil som är i nyskick och det skall dras av på priset för varenda repa på bilen även om bilen är 10 år gammal. För mycket jidder tycker jag.

#4
2014-05-04 13:59

Jag håller med JorgenE här nedan.... de "nya" reglerna om modellår m.m. har bara inneburit försämringar för konsumenten, i och med att det inte råder enighet om hur det ska användas. Det gäller för oss konsumenter att säga ifrån när en bilhandlare "uppgraderar" bilen ett år... själv har jag en bil som av bilhandlaren klassades som en -04, byggd i december -03. Nu fick jag säga ifrån, och fick på så sätt ett något bättre pris.

#5
2014-05-06 13:32

Jag har för mig att modellår har försvunnit och numera anges tillverkningsår och månad som `modellår`. Så en bil tillverkad i juni 2013 är en 2013-06:a och inget annat.

#6
2016-05-06 14:38

Bilbranschen har "alltid" jiddrat med detta. MRF-handlarna har dock överlag tutat i oss, vid försäljning, att en bil tillverkad 1/9 eller senare är årsmodell året efter men modellår samma år. Rörigt är bara förnamnet men man praktiserar nog detta av skäl som JörgenE anger.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.