Nästa artikel
FCA överväger Tesla-rival
Nyheter

FCA överväger Tesla-rival

Publicerad 18 april 2016
FCA:s högste chef Sergio Marchionne funderar på att kopiera Teslas budgetbil.
Om Model 3 slår väl ut funderar Fiat Chryslers vd Sergio Marchionne på att kopiera konceptet.
Det kanske blir en italiensk utmanare till budget-elbilen Tesla Model 3 inom ett år. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Chefen för Fiat Chrysler-koncernen, Sergio Marchionne säger att han är imponerad av det höga förbokningsantalet på Model 3, som nu är uppe i över 325 000.

Han hyser stor respekt för Teslas vd Elon Musk, men poängterar att det största provet nu blir att konvertera alla beställningar till verkliga bilar.

– Jag är inte förvånad av det höga antalet reservationer. Men sedan kommer den hårda verkligheten, att göra bilar, att sälja dem och att tjäna pengar på det.

Sergio Marchionne tillägger också att han har svårt att förstå hur Model 3, som ska säljas för motsvarande 285 000 svenska kronor ska kunna gå med vinst.

– Om han kan visa att det är genomförbart, så gör jag det också, kopierar honom och lägger till italiensk stil och gör det redo för marknaden inom 12 månader.
 
Diskutera: Kan FCA göra en värdig Model 3-utmanare?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2016-04-18 23:45
Raywave

@edmund - betänk att Tesla aktien startade på 16 dollar och är nu uppe i 255? Musk äger 25-26 procent. Ganska bra värdeutveckling på investeringen. Sen kan han förstås inte sälja av sitt innehav... Men han vill nog bli ihågkommen för att ha byggt upp nåt spektakulärt och bra. Men han har nog heller inga intentioner att bränna sina pengar... Man kan vara visionär och affärsman...

#c • Uppdaterat: 2016-04-19 07:27
Kontantinsats

Kommer bli mycket intressant!!

#d • Uppdaterat: 2016-04-19 19:43
Teslaförare

Bakgrunden till Marchionnes uttalande är antagligen att FCA sjunger på sista versen. Ferrari, den enda lysande stjärnan i koncernen är avyttrat och Chrysler tjänar sina pengar på RAM pickups och Jeep, som nästan enbart säljs till "rednecks" som visserligen är många, men för en tynande tillvaro på den amerikanska landsbygden. Nu skruvar Marchionne på alla kranar och stoppar all utveckling för att maximera den sista vinsten som kan genereras från det krympande hörn man målat in sig i. Han får kanske några års bonus till baserat på dessa vinster. När konkursen (restruktureringen) kommer har Marchionne sedan länge hunnit pensionera sig från FCA. Uttalandet om Model 3 är exakt vad man kunde förvänta sig mot den bakgrunden.

Han är ändå skicklig och har gett FCA några års konstjord andning nu. Med den tidigare chefen var de på väg mot en säker konkurs. Men den aktieägare som tror att de kan överleva i nuvarande form är naiv

#e • Uppdaterat: 2016-04-20 09:45
saabnisse

Tesla kan kanske få vinst på de dyrare modellerna så småningom, men att få en billigare batterimodell att bli vinstgivande genom massproduktion tror jag inte på.
Där har de tillverkare som redan är stora i den klassen betydligt större chans.

#f • Uppdaterat: 2016-04-20 13:20
StefL

Jaha saabnisse, och vilka tillverkare annat än Tesla menar du redan är stora i klassen "billigare masstillverkad batterimodell" :-D

#g • Uppdaterat: 2016-04-20 19:57
saabnisse

StefL, det finns ju några modeller från t.ex. Nissan, Renault och VW.
Tesla har ju ingen,eller hur?

#h • Uppdaterat: 2016-04-22 15:10
StefL

saabnisse, då har vi helt enkelt haft olika definitioner. För mig är Renault Zoe, Nissan Leaf och VW e-Golf inte bilar som till fullo ersätter en fossildriven bil och uppfyller därmed inte min definition av "billigare masstillverkad batterimodell". En sådan ska nämligen fungera dels vid daglig körning kortare sträckor men även vid långresor, både vad gäller rimlig räckvidd och möjlighet att ladda med vettig effekt.
Så i min värld finns i nuläget ingen BILLIG masstillverkad batterimodell eftersom den enda batteribilen som skulle fungera för mitt körmönster som finns tillgänglig på den svenska marknaden idag är Tesla Model S.
Huruvida Tesla Model 3 blir att betrakta som "billig" när den väl börjar säljas återstår att se, men med tanke på att den är ämnad att konkurrera med BMW 3-serien, Audi A4, Volvo S60 mfl kommer den definitivt att hamna i ett volymmässigt avsevärt större segment än vad Model S och kommande Model X gör. Dessförinnan har vi även Chevrolet Bolt (med det europeiska idiotnamnet Opel Ampera-E) på väg ut på marknaden, men pga dess än så länge oklara möjlighet till snabbladdning är det tveksamt om den kommer att slå utanför den krets som redan idag köper en Leaf, Zoe eller e-Golf som andrabil.

#i • Uppdaterat: 2016-04-22 15:18
PREVIA

Bolt får snabbladdning som tillval står det här.
http://electrek.co/2016/01/11/gm-bolt-ev-battery-pack-fast-charging-full-specs/

#j • Uppdaterat: 2016-04-22 17:50
saabnisse

StefL, efter att ha läst PREVIAs länk är jag ännu mer övertygad om att Tesla får det svårt i en billigare, mer prisvärd klass.

#k • Uppdaterat: 2016-04-18 12:51
milkylainen

Återstår att se. Världen har rätt i att det är svårt att se hur det ska gå (och tjäna på det). Vi pratar ändå övre medelklass-bil.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.