Nästa artikel
Provkörning: Audi A4 (2015)
Provkörning

Provkörning: Audi A4 (2015)

Publicerad 9 november 2015
De nya linjerna syns mer i verkligheten än på bild. Ytterspeglarnas placering på dörrarna är en tydlig skillnad.
Audis viktigaste modell är måttligt utseendeförändrad men imponerar med kompletta köregenskaper, bättre utrymmen och snålare motorer.
Utseendeförändringarna kanske inte får folk att famla efter plånboken? Så tänker jag när jag ser nya Audi A4 i verkligheten. Efter en stund upptäcker jag trots allt åtskilligt nytt. Grillen förstås, skarpare vinklar som grillen på nya Audi A7. Ytterbackspeglarna står på dörrbladet istället för i skärningen mellan dörr och fönsterbåge som tidigare. Längs karossen löper ett profilskapande veck som övergår i motorhuvens spalt mot framskärmarna – det är riktigt snyggt. Helheten blir som en kassler där någon dragit åt nätet och skavt av det som hänger ut, A4 ser mer vältränad ut än tidigare.

Karossen är lite längre, lite bredare och har något större axelavstånd än tidigare. Trots konventionella linjer är A4 ”halare” än det mesta, luftmotståndskoefficienten är bara 0,23 för sedanmodellen och 0,25 för Avant.
 
Aluminium, märkets signum, är det förvånansvärt ont om trots att man lyckats banta vikten 110 kg i sedanversionerna och ytterligare tio i Avant. Det är egentligen bara fjäderbenstornen fram som är av aluminium, övrig kaross och struktur är av olika stålplåtsorter. Man anar kostnadsskäl, A4 är märkets viktigaste modell och har byggts (Audi 80 medräknad) i tolv miljoner exemplar sedan debuten 1972. Mycket aluminium skulle det bli med de volymer A4 representerar.

A4 är märkets andra modell på arkitekturen MLB (Modular Longitudinal Body). Den första var Audi Q7. Receptet med längsgående motor och det egna Quattro-systemet för de fyrhjulsdrivna versionerna är förstås kvar, men precis som VW:s MQB-arkitektur ska MLB kunna härbärgera åtskilliga Audimodeller av alla möjliga storlekar och med allt möjligt teknikinnehåll och olika drivsystem.

I nya A4 uppges 90 procent av alla delar vara nykonstruerade och man ska enligt tekniske projektledaren Burkhard Wiegand få en känsla av ”teknik som syns”.
Samtidigt betonas komforten – vindbruset ska vara lika lågt som i Audi A8 – och ”sportigheten”. Den låga vikten, en nykonstruerad bakvagn, möjligheten att välja ”dynamisk styrning” (liten rattvridning i låg fart, större i högre fart), olika chassisättningar (varav två ganska olika ”sportlägen”) är faktorer bakom det senare.

Kupén är rymligare än förr, framför allt i baksätet. Även bredden fram har ökat märkbart. Inredningsstilen är typisk för Audi, samtidigt med lagom mycket nytt för att kittla sinnena. Mittkonsolens vred och tangenterna för multimediefunktionerna har ny och utmärkt utformning. Mot tillägg kan man förstås få ”Virtual cockpit” – den innehållsrika vyn för exempelvis navigation mellan de båda rundlarna i instrumenthuset framför föraren, samt Head Up-display i vindrutan. En diskret rad med touchtangenter mitt på panelen innehåller ofta använda funktioner, snyggt och prydligt. Utförandet är högklassigt, en estetiskt tilltalande miljö att känna igen sig i och gilla.
 
Jag inleder med en TDI-diesel på två liter, 150 hk och tilläggsbeteckningen ”ultra”, en snålversion som ska klara under ”0,4 liter milen” i blandad körning. Det är en anmärkningsvärd utfästelse för en så här stor bil.

Ett inledande parti på autostradan norr om Venedig bekräftar att ljudnivån verkligen är låg – på detta släta underlag. Vi får se hur det blir i Sverige. Balansen känns ny, på några riktiga kurviga avsnitt rör sig nya A4 verkligt välbalanserat. Bilen går exakt som jag vill, dit jag vill. Det är en ny sensation, redan i förra modellen hade man flyttat drivpaketet en smula bakåt för att få mindre framtung balans men jag tyckte inte då att det blev lika tydligt som nu. Plötsligt, en Audi riktigt rolig att ratta!

Intrycket förstärks i en 252-hästars tvåliters bensinturbo med fyrhjulsdrift och sjuväxlad S tronic växellåda. Den gör 0–100 under sex sekunder och har vilsam, samtidigt urstark karaktär till ett kraftfullt men inte överdrivet motorljud. Min favorit, särskilt med provbilens dynamiska styrning som arbetade mjukt och väl avvägt i låg fart och tillräckligt responsivt i hög.
 
Helheten är att A4 precis som förr är en mogen, nonsensfri bil, men nu har den än mer teknikinnehåll och programmet är så omfattande att varje tänkbart önskemål kan snaras in. Det blir dock långt från instegsprisets 299 000 kronor till den nivå där man till fullo kan åtnjuta allt godis – billig blir A4 inte.

Diskutera: Vad tycker du om Audi A4?
Audi A4 2,0 TDI ultra

Pris, från kr: 299 000.
Modell: Fyradörrars sedan.
Säljstart: November.
Mått, cm: L 473/B 184/B 143.
Tjänstevikt, kg: Cirka 1 500.
Motor: Längsmonterad 4-cylindrig turbodiesel, två överliggande kamaxlar, fyra ventiler per cylinder, direktinsprutning. Max effekt 150 hk (110 kW) vid 3 250–4 200 v/min. Max vridmoment 320 Nm vid 1 500–3 250 v/min.
Kraftöverföring: Framhjulsdrift. Sexväxlad manuell låda.
Prestanda: Toppfart 210 km/tim. Acceleration 0–100 km/tim på 8,9 s.
Deklarerad förbrukning: 3,8 l/100 km.
CO2-utsläpp: 99 g/km.
Konkurrenter: BMW 3-serien, Mercedes-Benz C-klass, Volvo S60, Jaguar XE.

Plus: Köregenskaper, inredningsfinish, åkkomfort, säkerhetssystem.
Minus: Med alla nya finesser blir priset högt.

Vad nytt? Rymligare, snålare och mer körglad Audi A4.
För vem? Förmånsbilförare som gillar åkkomfort och Audi.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2015-11-10 17:45
GF

@Swemba

Fel!

#116 • Uppdaterat: 2015-11-10 17:45
trasten

Snålare ja. Undrar vad den drar på riktigt?

#117 • Uppdaterat: 2015-11-10 18:30
janne_kristianstad

Nya modellen har blivit riktigt snygg: börjar likna en Skoda! :)

#118 • Uppdaterat: 2015-11-10 23:24
A_q

Blir säkert dyr när man laddat på lite gottigott, men garanterat värd varenda krona!

#119 • Uppdaterat: 2015-11-09 20:35
milkylainen

0.23 cw får man bara om man är slätare än en falukorv.
Med den där grillen/flinet når man inte 0.23cw... såvida man inte i klassisk VW-maner tejpade igen grillen vid test-tillfället.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.