Nästa artikel
Bilfrågan: Kylfläktens huvuduppgift?
Bilfrågan

Bilfrågan: Kylfläktens huvuduppgift?

Publicerad 18 mars 2013 (uppdaterad 18 mars 2013)
"Upptäckte att den elektriska kylfläkten startar och stannar hela tiden trots att det är kallt ute." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Har nyligen köpt en Volvo V60 -13. Min tidigare bil var en V70 -07. Det är flera saker som har blivit elektrifierade sedan dess. P-broms, oljesticka, temperaturlampa som tänds när det går varmt men jag har ju ingen aning om hur arbetstemperaturen är.

Det senaste jag upptäckte var att den elektriska kylfläkten startar och stannar hela tiden trots att det är så pass kallt ute att den inte borde starta överhuvudtaget. Kontaktade Volvoverkstaden och där säger man att det är normalt. Huvudarbetet för fläkten var inte att kyla motorn utan att kyla intercoolern. Då får man väl räkna med att byta kylfläkt lite oftare?

Vill tillägga att båda bilarna är dieseldrivna. Jag tycker nog att man har passerat gränsen för hur mycket man får datorisera en bil. Räknar med dyra verkstadsbesök framgent.

Stig Johansson

SVAR:
Kylfläkten startar inte för att i första hand kyla intercoolern (laddluftkylaren) men däremot för att aktivera luftkonditioneringen. Denna har till uppgift att inte bara kyla utan även att avfukta kupéluften vilket är viktigt för komforten och siktförhållandena.

Enligt Volvo är fläkten dimensionerad för att klara denna uppgift. Luftkonditioneringen hjälper inte till att sänka förbrukningen men anses av de flesta vara en viktig detalj i bilens komfortutrustning. Temperaturmätare anser inte Volvo vara viktig. Bättre med en lampa som tänds om temperaturen skulle bli för hög.

Ju färre instrument föraren har att övervaka desto högre trafiksäkerhet enligt Volvo. Andra biltillverkare anser dock att detta instrument fortfarande är motiverat.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om Volvos säkerhetsbälten?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2013-03-21 13:12
Henrik-Andersson

Någon mer än jag som noterat att frågorna blivit intressantare den sista tiden ?. Vill även ge beröm till Bengt Dieden som enligt mig ger kompetenta och välformulerade svar.

Det har skett en markant förbättring av både frågor och svar.

Stort tack för det

#c • Uppdaterat: 2016-02-29 19:15
JOCA_1

Jag håller i alla fall koll på temperaturen. Inte bara för överhettningsrisk - utan även om värmen inte skulle komma upp. Ett praktexempel är ju när jag fick en ispropp i kylsystemet, då gick temperaturen upp - som tur var märkte jag det och kunde stanna i tid, INNAN någon varningslampa började lysa (oftast är det då för sent) och åtgärda problemet. Håller man koll på sina intrument och hur de ska se ut i normalfallet så påverkas inte trafiksäkerheten. Det där är bara båg. I så fall borde man ta bort alla dessa pekskärmar.

#d • Uppdaterat: 2016-06-04 17:06
snabb95

Nu har Volvo fått så mycket kritik för att man tagit bort vattentemperaturmätaren på V70 ll så att man infört en mätare igen. Tro det om Du kan, men det är ingen riktig temperaturmätare, det bara ser så ut och lurar alla eftersom den uppför sig exakt som en sådan.

Mätaren går upp till normalt läge rakt upp innan motorn nått denna temperatur och den står kvar där även om motortemperaturen sjunker. Tydligen vågar Volvos ingenjörer inte visa den verkliga temperaturen. Hur kan ett företag som anser sig vara seriöst bete sig på detta sätt.

Vad är mest bedrägligt? Att visa en felaktig temperatur för att invagga föraren i en falsk trygghet eller att inte visa temperaturen genom att ta bort mätaren. I varje fall är det första fallet ett kriminellt
beteende.

#e • Uppdaterat: 2013-03-18 20:33
milkylainen

Min erfarenhet av _moderna_ Volvobilar är att det går fler elektroniktroll i dem än vad du orkar med att fundera på.
Provkör en exakt likadan Volvo som din hos en handlare. Jag garanterar att den inte uppför sig likadant.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.