Nästa artikel
Bilfrågan: Rostbenägna japaner?
Bilfrågan

Bilfrågan: Rostbenägna japaner?

Publicerad 25 januari 2013 (uppdaterad 25 januari 2013)
"Har varit trogen Volvoägare men nu blir det japanskt. Men är en Lexus lika rosttålig som t.ex. en tysk bil?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.


FRÅGA:
Dags för bilköp igen. Har varit en trogen Volvoägare i närmare tio år men kände att det var dags för något från Japan. Har hört rykten om att rostskyddet inte är det bästa – kan det verkligen stämma? En Lexus från 2006 ska väl minst vara lite rosttålig som vilken tysk bil som helst?

Erik

SVAR:
Att jämföra länder är inte riktigt relevant när det gäller rostskydd. Man kan möjligen jämföra märke mot märke men även där kan det skilja beroende på modell.

Lexus ligger rent generellt under genomsnittet och en 2006:a kan det mycket väl vara för sent att rostskydda, men den kan också vara väldigt fin. Mycket beroende på hur långt den gått, var den har gått och hur den är skött. Den kan ju vara rostskyddsbehandlad i ett tidigt skede. Jag skulle rekommendera ett rosttest innan köp.

Thomas Widström, Rostskyddsmetoder

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#115 • Uppdaterat: 2013-01-28 20:11
Hundter

Mercedes finns i 3 versioner, precis som Gevalia: Mörkrost, mellanrost och lättrost!
Grattis de som äger en sån`!

#116 • Uppdaterat: 2013-01-28 22:52
Audi A5 SB

Och när Gevalia slutade att förpacka kaffet i plåtburkar så köpte Toyota både den överblivna plåten och patentet för att tillverka densamma. Patentet använder man sig av fortfarande.

#117 • Uppdaterat: 2013-01-28 23:04
Roger Skagerström

Hacke : Dåligt resultat i testerna ja. Men verkligheten ser lite annorlunda ut. Nyligen ersatta Mazda6'an fick en två av ViB tror jag. Har aldrig sett en enda bil med en rostfläck. Handlaren har inte fått in ett enda klagomål/fått in nån bil på garantijobb.

Nog kan de ha sina poänger i rosttesterna, men utan uppföljning är de inte mycket värda. Se tex Audi A6 som jag inte letat efter men antar fick ett rätt gott rostksyddsbetyg, som sen rostade i dörrarna. Har rent krasst sett fler rostiga Audis än Mazdor av nämnda modeller då. Trots att Mazdan skulle vara såå dålig.

#118 • Uppdaterat: 2013-01-29 00:07
Hanzzon

En kompis familj ställde samma fråga till mig oroligt om bilen inte skulle rosta sönder om dom skulle våga sig på ett köp av en Avensis-02 för ett antal år sedan. Jag sa att dom inte behövde oroa sig mer för detta än på vilken europeisk bil som helst. Lite senare köpte dom en yttligare bil vilket blev en Golf kombi-02 utan att ifrågasätta hur den skulle klara rosten.

I dagsläget då båda bilarna är ca 11 år kan man konstatera att Golfens framskärmar börjar bli kexiga av rost liksom bla. tröskellådorna mot bakskärmarna medans Avensisen klarat sig betydligt bättre från rost trots samma skötsel och ålder. Jag gissar att Vibilägares rosttest på dessa bilar förutspådde att Golfen skulle klara sig bättre från rost även då men det vore som sagt inte så dumt om även Vibilägare gjorde uppföljning om hur allvarlig rost bilarna verkligen har efter 10år och hur många ägare som klagar på detta och vilka som klarar sig bra samt sämre hos Bilprovningen gällande detta...

Den äldsta Lexus vi servar på jobbet är en LS400 från -92 och den har fortfarande originallacken kvar efter 33 000 mil och ser väldigt fin ut trots att den används året runt här i Sverige så om inte Lexus försämrats rejält så verkar det inte vara någon större fara under de första 21 åren åtminstone.

#119 • Uppdaterat: 2013-01-29 06:43
Rustan Werling

Golfen har en lite korkad flärp på framskärmen som går ner mellan hjulet och framskärmen. En 5 cm smal remsa som blir väldigt utsatt. Där brukar Golfarna rosta först. Lite äldre Golfar är sannerligen inget under av rostskyddsarbete

#11a • Uppdaterat: 2013-01-29 08:15
Hackenbush

Roger, en test som Vib är en bra början för att se hur utsatt bilen är men som du skriver är ju en uppföljning guld värd för oss konsumenter för det är inte alltid rosten börjar på de ställena man tror.
Att Vib skriver om att japanare saknar ett bra rostskydd på vissa ställen som kan ge rost på sikt är ju inte fel ändå. Det ger ju oss en vink om var vi skall hålla koll om vi köper en japan.

#11b • Uppdaterat: 2013-01-29 09:22
hultarn

Roger: märkligt att du inte hört eller sett nåt om rost på Mazda. Det var ju inte länge sen det skrevs om det här på ViB:
http://www.vibilagare.se/reportage/omgaende-blev-ett-och-ett-halvt-ar

Och det är inte den enda:
http://www.folkbladet.se/nyheter/default.aspx?ArticleID=2700872
Och:
http://www.ciao.se/Mazda_3_1_6_Comfort__Recension_91557

Att Mazda kör med bensintank i plåt är också illa, kan bli otrevliga överraskningar i framtiden.

Tyvärr är det väl så att Mazda och Nissan varit och är sämre än Toyota när det gäller rost.
Däremot håller jag med dig om att uppskrutna Audi ofta ses fläckiga. Annat var det på Audi 100 från slutet på 80-talet...

#11c • Uppdaterat: 2013-01-29 11:23
Tobo

hultarn:
Läs en gång till vad Roger skrivit, han refererar till den nyligen ersatta Mazda6'an (generation 2) , som mig veterligen ej har några rostproblem.

Däremot är första generationens 6:a liksom de övriga Mazda-modeller du länkar till (årsmodell 2002,2004,2005) riktiga rostburkar.
Även besiktningstekniker "sunnyn14" skrev i denna tråd ( 2013-01-26 16:36 ) att Mazda till 2005 har allvarliga rostproblem.

#11d • Uppdaterat: 2014-04-26 08:59
DrNox1978

Gammal historisk info men iaf.

Hadde en Honda accord 1987 blåste på biltemas rostskydd samt rostskydd blandat med prima ren olja i alla hålutrymmen och balkar, vaxade bilen två ganger per år de första 4 åren sedan orkade jag bar med en gang per år inför vintern, tvättade bilen för hand 10-12 ganger per år Inga rost problem,

Men en bekant som inte rostskyddade sin Honda accord, han tvättade i maskintvätt vet inte hur ofta, den rostade väldigt mycket både innifrån och uteifrån, var rena kexett vid bakluckan, trösklar och takluckan, dörr kanter, domkraft fästena längs sparklådorna blev dåliga och klena så de inte pallad att användas.

#11e • Uppdaterat: 2013-01-25 13:03
milkylainen

Bäst är bilar där alla karossdelar är gjorda av aluminium. :)
Vanligt för premiumbilar är idag att motorhuv, dörrar och backlucka är i aluminium. Det är ju tacksamt. Fattas bara att de byter ut resten också så är vi hemma.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.