Nästa artikel
Bilfrågan: Dyr service på DSG-låda?
Bilfrågan

Bilfrågan: Dyr service på DSG-låda?

Publicerad 29 november 2013 (uppdaterad 29 november 2013)
"Hur ligger det till med framtida service och kostnader för automatlådor av DSG-typ? Hur är det med slitage?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

Klicka här för att skriva en ny bilfråga.

FRÅGA:
Under de senaste tio åren har jag kört bil med en konventionell automatisk växellåda utan några som helst problem och knappt några kostnader för underhåll av lådan. I dag har de flesta nya bilar automatlådor av DSG-typ.

Hur ligger det till med framtida underhåll/service och kostnader för dessa automatlådor? Hur är det med slitage? Kan det finnas risk för att det kan bli aktuellt med byte av kopplingar (två stycken) på en DSG-låda? Det vi sparar in på lägre drivmedelsförbrukning kanske resulterar i höjda kostnader för underhåll och service?

Har även hört att  DSG-lådorna är dyrare att tillverka och montera än en konventionell automatlåda vilket påverkar bilarnas pris.

Karl-Erik Norén

SVAR:
Hur driftsäkra och välväxlande de konventionella automatlådorna än är kommer vi inte ifrån att de alltid ger en värmeförlust som ökar förbrukningen. DSG-lådan ger inte dessa förluster vilket gör den attraktiv både i den ekonomiska familjebilen och den mer sportbetonade bilen som använder de mindre förlusterna till ökade prestanda.

Det är omöjligt att dra alla DSG-lådor över en kam men generellt är driftsäkerheten god. Körsättet kan naturligtvis påverka kopplingens livslängd precis som hos en manuell växellåda.

Det största slitaget på kopplingen blir det vid en launch control-start hos de växellådor som har sådan. Det innebär start med fullgas och kontrollerat hjulspinn.

Hos Renault Clio RS garanterar tillverkaren att man ska kunna göra 1 500 sådana starter. Därefter fungerar kopplingen på vanligt sätt men utan möjlighet att göra dessa snabbstarter.

Vid normal användning torde kopplingen i en dubbelkopplingslåda ha samma livslängd som en vanlig koppling hos en bil med manuell växellåda. DSG-våxellådor är liksom konventionella automatlådor dyrare att tillverka vilket innebär ett merpris för bilen jämfört med en manuell växellåda.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2015-10-14 22:33
RobertSt2

DSG är väl inte precis mitt första val i en bil som skall tåla en massa fullgas-starter. Det finns bättre lämpade lösningar för det.

#w • Uppdaterat: 2020-05-09 20:58
jørgenn

ja , toyotas CVT gear er langt bedre og stærkere , og kører uden udgifter i 12 til 15 år.

#x • Uppdaterat: 2021-01-14 21:15
jete

"alltid ger en värmeförlust" skrivs i svaret här om konventionella automatlådor. Dessa lådor har ju lock up på högsta växeln eller flera växlar sen länge, så värmeutveckling kan bara uppstå i stadskörning om de lägsta växlarna saknar lock up. Fö så kan cvt- lådor mycket väl gå sönder redan efter ett år med snäll gubbkörning.

#y • Uppdaterat: 2013-11-29 11:32
milkylainen

Uselt svar.
DSG har INGENTING med "värmeförluster" i växellåda att göra.
Faktum är att en våtkopplingsbaserad DSG-låda (VW- DSG-6 t.ex) har större förluster än en modern konventionell automatlåda. Typ ZF 8HP.

Jag hävdar bestämt följande:
En våt-DSG har BARA fördel när det gäller prestanda-applikationer. Allt annat är lådan sämre på, en torr DSG ska vi inte prata om. De duger inte ens till bokstöd (VW DSG-7 t.ex 250nm momenttålighet... vilken humor).

1. Högre vikt.
2. Sämre momenttålighet.
3. Mer komplex.
4. Samma förbrukning (ej bättre) än moderna momentomvandlarautomater.

Vill man köra med snabba växlingar så är DSG överlägset.
I praktiken dock inte ens det eftersom de flesta DSG-lådor är mjukvarumässigt skruvade mot att vara bekväma. De kommer inte slänga i växlar på 8ms. Det skulle vara ytterst obekvämt.
Min DSG6 i Passaten slirar till förbannelse när den är kall och när man kör runt försiktigt. I verkligheten växlar t.ex BMW's ZF 8HP minst lika fort som Passatens DSG-låda för att de är ungefär lika bekväma.

I alla andra fall är konventionella automater bättre.
Vilket bevisas med att VW sakta men säkert kommer lägga ner sin DSG-applikation i allt annat förutom sport-bilarna och återgå till
moderna konventionella automater som fått sig ett rejält uppsving.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.