Nästa artikel
Bensinpriset lägre än på fyra år
Nyheter

Bensinpriset lägre än på fyra år

Publicerad 24 mars 2020 (uppdaterad 24 mars 2020)
12,68 kronor är riktpriset för en liter bensin. Så lågt har det inte varit sedan 2016.
Bränslepriset fortsätter att sjunka i Sverige. Den 24 mars sänkte de stora drivmedelsbolagen sina riktpriser på bensin vid bemannade stationer med 30 öre till 12,68 kronor per liter. Senast priset låg på den nivån var för fyra år sedan, i januari 2016. Det visar statistik från SPBI, Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

Att fylla på 50 liter bensin kostar nu 634 kronor. Det är 165,50 kronor billigare än i mitten av januari, när det kostade 799,50 kronor att göra samma sak.

Prisraset inleddes i början av mars då mackkedjorna sänkte priserna med anledning av oro kring coronaviruset och strandade förhandlingar mellan oljeproducenterna Saudiarabien och Ryssland. 

Nu fortsätter alltså prispressandet, i alla fall när det gäller bensin. Däremot har priset på diesel justerats uppåt. Den 23 mars plussades literpriset på med 10 öre, till 14,38 kronor vid bemannade stationer. 

 
Bensin Diesel
Pris per liter, 15 januari 15,99 16,59
Pris per liter, 24 mars 12,68 14,38
Skillnad –3,31 –2,21
Pris 50 liter, 15 januari 799,50 829,50
Pris 50 liter, 24 mars 634,00 719,00
Skillnad –165,50 –110,50

Priserna gäller bemannade stationer. Källa: OKQ8

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-03-27 00:22
John2008

AL, för enkelhetens skull ville jag enkelt och kort förklara för de som läser tillhörande artikel hur råoljepriset påverkar de svenska drivmedelspriserna. Att komma med någon absolut sanning och heltäckande bild vad gäller detta har jag aldrig påstått mig göra. Dessutom har jag inte bett AL om att få det jag skrev bedömt av honom. Folk förstår säkert ändå utan att man som AL behöver visa sig duktig genom att visa att han vet vad tid innebär. Snacka om att skjuta över målet!

Sedan är det intressant att AL raljerar med att "förstått att du inte förstår och i brist på förståelse förstår du heller inte innebörden i enkla resonemang, synpunkter eller grundläggande vetenskap", när AL uppenbart inte förstår mig heller på olika sätt och det jag skriver om.

Ja Shogun, konsulter är tämligen arbetslösa nu vad det verkar. = )

#m • Uppdaterat: 2020-03-27 01:01
A.L

Ja John: Eftersom du uppenbarligen missat tidsvariabelns påverkan var det på sin plats att förklara den för dig. Som jag skrev: Jag förstår inte mig på syftet med anekdotisk bevisföring eller att med hjälp av utvalda artiklar sitta och propagera för meningslösa åtgärder. Det är en korrekt iakttagelse.

Angående konsulttid är efterfrågan på statistiska datakörningar just nu högre än någonsin. Världen och vetenskapen försöker nämligen hitta ett effektivt botemedel mot Corona - även om det kanske gått vissa herrar här förbi. Och det hittar man inte utan att ha sambanden och data klara för sig.

Och nej John: Man kan inte googla fram ett samband i ett komplext material. Det måste bearbetas och analyseras med hjälp av vetenskapliga metoder;-)

MVH AL

#n • Uppdaterat: 2020-03-27 01:40
John2008

AL, nu var det som sagt en snabb och enkel översikt vad gäller hur drivmedelspriset i Sverige är uppbyggt och hur det påverkas av råoljepriset, och det förstår antagligen alla, utom just du själv.

Har man en extrem övertro på statistik och siffror som passar den egna agendan, har man som AL svårt att ta till sig annan information. Följden blir att världen då blir sedd med skygglappar och att man kör på i gamla hjulspår.

Sedan är det också ett intressant fenomen att försöka spela viktig/ kunnig, genom att ofta medvetet misstolka vad andra skriver och märka på ord, för att på så sätt kunna visa upp sin egen förträfflighet och samtidigt visa på den andres påstådda kunskapsbrister.

#o • Uppdaterat: 2020-03-27 20:44
A.L

Nu var det väl för all del inte undertecknad som la fram data och angav orsakssamband utan John själv, apropå det här med att hänvisa till statistik. Att John sedan i ungdomligt oförstånd först lägger fram ett resultat för att i nästkommande andetag kritisera skribenter som fördjupar resonemanget enligt samma metodik får väl betraktas som tämligen motsägelsefullt;-).

Att bensinpriset har flera påverkandefaktorer är det ingen som har förnekat. Det som möjligen har förnekats av vissa element (inga namn nämnda;-)) är att volymen påverkar priset - trots att det är vad som sker just dagsläget, och vad som har skett vid tidigare kriser.

Och en förändring av priset innebär att vi också måste ha med en tidsvariabel. Och med en sådan ser påverkandefaktorerna olika ut beroende på hur lång tid vi räknar på.

Att däremot förneka tidens påverkan gör oss inte klokare. Den är nämligen alltid med oavsett vi krockar bilar eller räknar på oljepriset.

MVH AL

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.