Nästa artikel
EGR-problemen fortsätter för BMW
Nyheter

EGR-problemen fortsätter för BMW

Publicerad 27 november 2019 (uppdaterad 27 november 2019)
Risk att dieselbilar plötsligt börjar brinna. BMW utökar nu tekniska kontrollen av fordon från 35.000 till drygt 48.000 i Sverige.
Förra året rapporterade vi om att att EGR-kylaren som sköter återcirkulation av avgaser i vissa dieseldrivna BMW kan börja läcka glykol. Det kan i sin tur ge upphov till glödgnistor som smälter insugsröret och i värsta fall fattar hela motorn eld. 

BMW vill inte nämna ordet återkallelse, utan säger själva att de utlyst en frivillig "teknisk kampanj" för att kontrollera bilarna. Detta har skett i flera omgångar: I augusti 2018 kommunicerades att 13.000 bilar behövde översyn, i oktober samma år utökades det antalet till 35.000.

Nu har biltillverkaren gått ut med att de vill undersöka cirka 13.000 bilar till. Totalt omfattas i dagsläget alltså 48.000 bilar i Sverige. Modellerna det rör sig om är dieseldrivna 3-serie, 4-serie, 5-serie, 6-serie, 7-serie, X3, X4, X5, samt X6.

"Vi förstår att en spontan bilbrand är en dramatisk händelse som kan vara traumatisk, men det är en mycket sällsynt händelse som kan uppstå av flera olika externa orsaker, såsom felaktig skadereparation, avsaknad av- eller felaktigt serviceunderhåll, otillåten modifiering (motortrim, fjärrstartare, stereoinstallation). Vi tar varje incident på största allvar och har ett team dedikerat till att arbeta med BMW-ägare, försäkringsbolag och myndigheter för att undersöka de fordonsbränder som kommer till vår kännedom", skriver svenska BMW i ett uttalande. 

Berörda bilägare får hem ett brev i december med instruktioner om hur de ska göra för att få sin bil kontrollerad. Det genomförs i samband med planerad service. BMW säger att de redan kontrollerat – och i vissa fall bytt ut delar – på 70 procent av de ursprungliga 35.000 bilarna som sedan innan omfattades av kampanjen.

Diskutera: Vad tycker du om BMW:s tekniska kampanj för felande EGR-ventiler?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-11-28 19:36
Styggavargen

BMW är alltså en laboratorie produkt? som jag misstänkte hela tiden :-)

#c • Uppdaterat: 2019-11-28 19:40
Henrik M

Håller helt med Guran angående BMW:s stolar, deras standardstolar håller jag som sämre än många betydligt lägre prissatta bilars standardstolar. Däremot är BMW:s komfortstolar sjukt bra och sköna, men som sagt minst 25 papp upp. Har för mig det var 27.500 kr på min 525:a jag hade.

#d • Uppdaterat: 2019-11-29 13:41
Skodaägare

Min känsla när det gäller BMW är att man lägger ganska mycket krut på att utveckla produkterna, framför allt när det gäller chassi/hjulupphängningar, förarergonomi och sittkomfort. Däremot är man inte så speciellt intresserade av att ta ansvar för konstruktionsfel i produkterna som uppkommer efter några år. Tror att japanerna är bättre där, kanske för att japanska kunder förväntar sig en helt annan nivå på service från bilhandlare och tillverkare än vad vi gör i europa. Tyska tillverkare överlag verkar ytterst ovilliga att erkänna att de gjort fel förrän de blivit överbevisade. Själv kör jag BMW för att jag gillar körkänslan, som få konkurrenter når upp till, men samtidigt inser jag att de, som företag, är mer intresserade av att sälja nya bilar än att säkerställa att redan sålda bilar fortsätter rulla.

#e • Uppdaterat: 2019-12-01 08:45
40-talisten

Hellre en tråkig men pålitlig Toyota, än en rolig BMW som frekvent står på verkstan...

#f • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

40-talisten. Jag undrar om BMW står så frekvent på verkstad.
Jag körde BMW i knappt fem år, ca 16000 mil med två bilar. Jag hade då inga frekventa verkstadsbesök utöver dom ordinarie serviserna och en reparation som gick på garanti. Men jag kanske hade en ofantlig tur.

#g • Uppdaterat: 2019-12-01 12:52
40-talisten

Guran: Det stjäls numera instrumentpaneler m.m från BMW-bilar med åtföljande frekventa verkstadsbesök. Lägg till detta motorbränderna... Håll din BMW inlåst i garage, och kör försiktigt! :)

#h • Uppdaterat: 2022-02-14 20:27
Gäst (ej verifierad)

40-talisten
Det går alldeles ypperligt att köpa en BMW utan stöldbegärlig navigation och ratt.
Men för dom som kostat på det dyraste i fråga om detta så är naturligtvis detta en följd. Men BMW är inte unika med detta. Förövrigt var det inte längesedan jag läste om stölder av Toyota hybrider. https://www.sydsvenskan.se/2019-02-20/vag-av-stolder-mot-toyota-hybridbilar-drabbar-skane

Men så klart då behöver man inte köra bilen till verkstad......

#i • Uppdaterat: 2019-12-02 18:51
bost

Med all den skit som i detta forum kastas på BMW skulle det vara intressant att få reda på hur många som verkligen brunnit upp p.g.a. detta fel. Här får man nästan intrycket att var och varannan bil tar eld. Jag kör min 18:de BMW och känner inte igen mig i allt det negativa som skrivs, dessutom av många som aldrig ägt en BMW, hur seriöst är det?

#j • Uppdaterat: 2019-11-27 21:25
milkylainen

Så går det när man är snål och använder EGR-kylare som riskerar att dela på sig i kritiska sektioner.
Att föra in varma avgaser med glykol + sotrester och vänta på att packningar, ventiler eller nått annat ska gå sönder...
Tja... vad ska man säga? Bara en fråga om tid...

#k • Uppdaterat: 2019-11-27 21:31
milkylainen

Simon no1: Bensinare har också EGR-ventiler. Mindre sot, men mycket högre EGT i en bensinmotor.
Så gör man fel lär en bensinmotor brinna fint med ska du se.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.