Nästa artikel
Volvo använder blockkedjor för etiska elbilsbatterier
Nyheter

Volvo använder blockkedjor för etiska elbilsbatterier

Publicerad 7 november 2019
Möjlighet att spåra koboltens ursprung ska inge trygghet hos elbilsköpare.
En av huvudingredienserna i ett elbilsbatteri, förutom nickel och litium, är kobolt. Över hälften av världens kobolt utvinns från Demokratiska republiken Kongo, ett av världens fattigaste länder som plågas av blodiga konflikter. Människorättsorganisationer har tidigare slagit larm om livsfarlig arbetsmiljö i koboltgruvorna och det har förekommit att barn har använts i mineralutvinningen.

Nu berättar Volvo Cars att de kommer att tillämpa blockchain-teknik i tillverkningen av sina elbilsbatterier, för att det ska gå att spåra var råvarorna kommer ifrån. 

Blockchain eller blockkedja är en databas som lagras i många kopior på olika enheter. De många kopiorna plus att de är sammanlänkade via kryptografi gör det väldigt svårt att manipulera informationen i efterhand. 

Volvos leverantörer av elbilsbatterier är kinesiska CATL och koreanska LG Chem och biltillverkaren har nu även ingått avtal med flera globala företag inom blockkedje-teknik: Circulor, Oracle, RSBN (Responsible Sourcing Blockchain Network), RCS Global och IBM. Tanken är att det redan i år ska gå att spåra koboltens ursprung i batteritillverkningen. Det ska också gå att utläsa mineralens vikt och storlek, samt att underleverantören följer OECD:s riktlinjer för ansvarsfulla leveranskedjor.

Volvo säger sig vara första biltillverkaren som tillämpar global spårbarhet av kobolt. 
– Vi har alltid varit engagerade i att upprätthålla en etisk leveranskedja för våra råvaror. Med blockchain-tekniken kan vi ta nästa steg mot att i nära samarbeta med våra leverantörer säkerställa fullständig spårbarhet för vår leveranskedja och minimera eventuella relaterade risker, säger Martina Buchhauser, chef för anskaffning på Volvo Cars.   

I oktober presenterade Volvo Cars helelektriska XC40 Recharge, startskottet för märkets elbilssatsning.

Diskutera: Vad tycker du om Volvos användande av blockkedjor för koboltursprung?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-11-08 16:56
Henrik M

Klarsynt: Du länkade till 2 artiklar om miljöproblem vid mineralbrytningen. Därav min fråga som var om miljö samt energiåtgång.....
Men som vanligt duckar du när någon ställer relevanta följdfrågor och bara mer och mer cementerar din ställning som troll.....tyvärr, jag trodde mer om dig.

#c • Uppdaterat: 2019-11-08 21:17
Klarsynt

@ Henrik M
Mmmmm... visst. "Stora Härskarteknikkursen" var visst givande?

.

#d • Uppdaterat: 2019-11-08 22:24
Henrik M

Klarsynt: Vad är härskartekniksaktigt med att ställa relevanta motfrågor när någon sprider samma åsikt gång på gång. Jag menade frågan seriöst, jag tycker den är intressant, och tänkte att du självklart hade belägg för att batteribilen har större miljöpåverkan än fossilbilen i det totala sammanhanget då du trummar ut åsikten på det sättet. Men som sagt, är du bara en i mängden som kastar ur dig saker utan att ha koll för att provocera eller sprida desinformation, ja, då anser jag dig vara ett troll.

#e • Uppdaterat: 2019-11-09 08:43
bgl

Om det ändå vore så väl som @Henrik m skriver att elbilarna hann köra 50000 mil före skrotning!
I det orealistiska fallet blir den samlade miljökonsekvensen för batteribilar med dagens teknik acceptabel.
Ung och omogen teknik tillsammans med användningsmönster medför att dagens elbilar kommer att få betydligt kortare livslängd,möjligen 20000 mil.
Ny teknik hade för någon dag sedan en artikel(nu innanför betalvägg) om behovet att inom 10 år starta storskalig återvinning av första generationens batterier. Utskrotning av dagens elbilar kommer att börja långt tidigare än vad de flesta inser.

#f • Uppdaterat: 2019-11-09 10:17
Henrik M

Bgl: Jag skrev inte att de flesta kommer gå 50.000 mil, men de har utan tvekan bevisat att kapaciteten finns. De flesta fossilbilar går inte heller några längre sträckor innan de skrotas ut.
De undersökningar som gjorts som tar med helheten i både tillverkning och drift av batteribil kontra fossilbil, och inte bara tillverkning, visar att batteribilen har mindre påverkan av miljön samt lägre energiåtgång redan från väldigt låga mil. Jag tror att väldigt många har dålig insikt i hur oljeindustrin faktiskt fungerar och hur mycket energi det går åt att framställa en liter bensin eller diesel.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.