Nästa artikel
Volvo XC40 Recharge – fakta och bilder
Nyheter

Volvo XC40 Recharge – fakta och bilder

Publicerad 16 oktober 2019 (uppdaterad 17 oktober 2019)
Volvo har presenterat sin första elbil för serieproduktion. Här är all information om den.
Tidigare har Volvo i sina motornamn använt bokstaven D för diesel, T för bensin och B för mildhybrider. Den nya bokstaven att lägga på minnet för de helelektriska modellerna är P. Den elektriska småsuv som presenterades i Los Angeles nyligen texten P8 AWD Recharge skrivet på bakluckan.
Bilen är fyrhjulsdriven på 408 hästkrafter och ett maximalt vridmoment på 660 Newtonmeter. Toppfarten är satt till 180 kilometer i timmen och att accelerera 0-100 km/tim tar 4,9 sekunder. 

Batteriet är placerat under golvet och har en kapacitet på 78 kilowattimmar, varav 75 kilowattimmar är användbara. Räckvidden är 40 mil enligt körcykeln WLTP och Volvo beräknar att det tar 40 minuter att fylla batteriet till 80 procent via snabbladdare som kan leverera energi med en hastighet av 150 kW. 
Infotainmentsystemet drivs av Googles operativsystem Android Automotive. Förutom appar som Google Maps och möjlighet att ladda ner appar via butiken Google Play kan man via Google Assistant med hjälp av röstkommandon styra klimatanläggningen, söka på nätet eller få hjälp att hitta till resmål. Android Automotive är kopplat till mobilappen OnCall övervaka bilstatus på distans.
Mjukvaruuppdateringar sker enligt principen Over-The-Air (OTA), utan att bilen behöver besöka verkstaden. 

Vikten varierar beroende på utrustning på mellan 2150 kilo och 2250 kilo. Dragvikt är satt till 1500 kilo och på taket får det lastas max 75 kilo. 
När det gäller priser så kostar R Design 699.000 kronor. Billigare versioner är på gång, men Volvo kan i nuläget inte säga vad de kommer att kosta. Produktionsstart sker under tredje kvartalet 2020 med första leveranserna under hösten samma år. 

Efter XC40 så ska Volvo lansera en elbil per år och senast 2025 ska hälften av den globala försäljningen utgöras av just elbilar. 

Se fler bilder i bildspelet.

Diskutera: Vad tycker du om Volvo XC40 Recharge?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.