Nästa artikel
Bilfrågan: Bensin, diesel eller hybrid – vad ska jag välja?
Bilfrågan

Bilfrågan: Bensin, diesel eller hybrid – vad ska jag välja?

Publicerad 8 oktober 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
"Hybridens låga skatt de tre första åren lockar. Vad säger Vi Bilägare?" Vi svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Går i bilbytestankar och har övervägt såväl hybrid, plug-in som helelbil. Men jag har kommit fram till självladdande hybrid, eftersom jag endast har laddmöjlighet på jobbet. Eller kan en bensin- alternativt dieseldriven bil bli billigare för mig då det gäller bränslekostnader och skatt? Jag kör 6,5 mil tur och retur till jobbet – 250 mil totalt per månad. Hybridens låga skatt de tre första åren lockar. Vad säger Vi Bilägare?  
Tim

Svar:
Svår fråga med tanke på förutsättningarna. Jag skulle vilja svara att du borde välja så mycket eldrivet som möjligt, med tanke på din körcykel och vad vi ser ut att ha framför oss. Bonus/malus prioriterar tydligt eldrivna fordon. Vi står troligen också inför än hårdare beskattning av oönskade emissioner. Dieselbilar som körs på miljöbränsle betraktas inte, än så länge, som mindre miljöfarliga, vilket etanolbilar gör. Frågan är om en självladdande hybrid, eller så kallad mildhybrid, har någon ljusare framtid annat än eventuellt lite lägre utsläpp i jämförelse med andra fossildrivna bilar. En av Vi Bilägares långtestbilar 2014 var just en Toyota Auris HD, då miljöklassad. Trots lägst förbrukning av de fossila alternativen visade protokollet efter 4 000 mil att Auris överförbrukat med 41 procent. Men i ett test av Auris som hybrid, plug-in, bensin- och dieseldriven vann den självladdade versionen ur ekonomisk synpunkt. Det var visserligen 2014. Mitt råd blir tråkigt nog att du ur ekonomisk synvinkel för närvarande tjänar mest på att behålla din VW Caddy 1,6 tdi. Det tar trots allt lång tid att tjäna in initialkostnaden med hjälp av låga driftskostnader.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2019-10-11 08:06
Styggavargen

Det enda jag tvivlar på här är förbrknings siffran som jag anser vara lite i underkant. Har du kört mycket i intervallet 70-100 km/h så kan den siffran säkert stämma, men med ökad fart drar det snabbt iväg pga luftmotstånd. Jag körde ett tag Honda jazz, mest i dessa farter som nämnde ovan, och fick låga 0,51 ...när jag ökade till motorvägsfart stack förbrukningen.

#m • Uppdaterat: 2019-10-11 14:36
107Carlsson

Det är precis som quattron och Panopticon säger, biltestare vet inte ett piss hur en hybridbil skall köras. För dom är BMW idealet och skall alltid accelereras med gasen i botten.Jag har en Auris HSD och jag kör på i snitt 0.52. Kan komma ner mot 0.45 vid enbart 70/80 landsväg och även vid mest körning i hemorten. Stygga har snöat in på bilars vikt, men det finns andra faktorer som styr förbrukningen. En släkting hade en Outlander som tjänstebil och fick lämna tillbaka den vid jobbyte och leasar nu en diesel och säger att den drar och kostar mindre i bränsle ehuru han aldrig kunde ladda Outlandern då han inte har den möjligheten hemma och de få laddstolparna alltid var upptagna så han hamnade på ett snitt av 0.65

#n • Uppdaterat: 2019-12-13 18:26
Ingemar Bohman

Hybrid skall man undvika!
Hur man än försöker så får man ALDRIG veta vad de är för utsläpp på dessa fordon efter elen är slut.
Hybrider släpper ut betydligt mer än motsvarande bensin eller diesel fordon eftersom hybriden är så mycket tyngre
även bränsle förbrukningen är alltid högre.(Men de kallas för miljöbil skrämmande)

#o • Uppdaterat: 2020-02-29 17:45
Ben39

Körprofilen över året styr valet om man vill köra mest ekonomiskt https://wp.me/p1IAXy-7U2

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.