Nästa artikel
Budget-Tesla kommer till hösten
Nyheter

Budget-Tesla kommer till hösten

Publicerad 6 mars 2019 (uppdaterad 7 mars 2019)
Instegsversionen av Model 3 förväntas vara tillgänglig i Europa om ungefär 6 månader.
När Model 3 presenterades gjordes ett stort nummer av att den skulle vara en folklig elbil med vettig prislapp. Försäljningen av basversionen för 35.000 dollar har nyss startat i USA. Här i Sverige kan vi än så länge bara beställa toppvarianterna Long Range och Performance, vars svenska priser i nuläget ligger på 616.300, respektive 733.300 kronor.

Men, i ett Twitter-inlägg berättar Teslachefen Elon Musk att instegsversionen av Model 3 beräknas ha säljstart om 6 månader i Europa. Maria Lantz, pressansvarig på svenska Tesla säger att det också ska läggas till 2 månaders transporttid på leveranstiden. Så någon gång i november går det att köpa den billigare varianten av Model 3. Elon Musk skriver också i sitt inlägg att priset på bilen kan bli uppemot 25 procent högre här än i USA med hänsyn till skatter och importavgifter. Det skulle i så fall innebära en prisökning till 43.750 dollar, vilket motsvarar drygt 410.000 svenska kronor.

Diskutera: Vad tycker du om Tesla Model 3?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#b • Uppdaterat: 2019-03-06 20:53
L. Mäkinen

40-t,
MEB-plattan är tänkt även för större bilar. Framhjulsdrift är en eftergift för att bygga bilar billigt. Bakhjulsdrift med motorn baktill har alltid varit att föredra.

#c • Uppdaterat: 2019-03-06 22:23
Bilräven

Klarsynt; Kanske dax att skrota din negativa åsikt om "blodsbatterier" (löjligt namn).. Jag läste om att elbilarnas miljöpåverkan är mycket mindre än en vanlig "avgasbil", dessutom skitar avgasbilen ner hela sin livstid, på olika platser. Elbilens batterier görs på ett ställe, vars fabrik kan filtrera bort det mesta av miljöproblemen vid tillverkning. Elbilen i sig ger 0 miljöproblem oavsett var den kör.. Kom ut ur grottan!

#d • Uppdaterat: 2019-03-07 10:16
Skodaägare

"Apex: Fysik? Bakhjulsdrift är en instabil konfiguration på backen."

Visst är bakhjulsdrift teoretiskt sett en instabil konfiguration, men den instabiliteten går att bota med rätt hjulupphängningsgeometri. Den störa fördelen med bakhjulsdrift är väl egentligen viktfördelningen. En jämnare viktfördelning ger många fördelar när man konstruerar en bil och med eldrift så får man inga nackdelar i form av stora kardantunnlar och sämre innerutrymmen.

#e • Uppdaterat: 2019-03-07 12:56
PREVIA

Batteriernas största påverkan på vår miljö är nog att för vart ton batterier så produseras 2500 ton gruvrester förorenat med kemikalier som för all framtid kommer läcka ut i omgivningen och att batterierna huvudsakliga innehåll inte återvinns då råvaran är billigare att köpa än de återvunna råvaran som knappt finns än.
I själva tillverkningsfabriken för batterierna har man nog rätt bra koll på att inte släppa ut något som skadar omgivningen däremot.

#f • Uppdaterat: 2019-03-07 13:27
L. Mäkinen

Tesla har presenterat V3 av sina Superchargers. De har möjlighet att ge upp till 250 kW till två bilar intill varandra när de har utvecklats färdigt. De första är begränsade till 200 kW. Model S och X kan inte hantera den effekten, men Model 3 ska göra det.
Det skulle inte förvåna mig om det var anledningen till att Tesla köpte Maxwell Technologies. Rejäla kondensatorer kan hjälpa till att ge effekt om inte nätet klarar det.

#g • Uppdaterat: 2019-03-07 14:26
Klarsynt

@PREVIA

Fabrikerna använder ju el som är tillverkad av kol och det åtgår enorma mängder el för att producera batterier. Sedan använder fordonen el som är tillverkad av kol, vilket ger mer utsläpp av växthusgaser än om bilarna kört på bensin eller diesel. Återvinningen (eller den totala avsaknaden därav) kompliceras ytterligare av att alla tillverkare använder sina egna mixer, vilket gör att det ena batteriets innehåll inte är det andra likt.

Hyllandet och favoriserandet av batterier är något våra politiker har tagit till sig för dels sker de mesta av utsläppen någon annanstans och dels ser det ju bra ut på pappret. På detta vis kan de slå sig för brösten och få det att se ut som om de gör något - när de i själva verket orsakar större skada än om de inte blandat sig i alls.

Om de verkligen ville göra något så skulle vi få se globala förbud mot kolkraftverk. Det hade varit något. Det här är en droppe i rymden, eller renta värre, som sagt.

Denna lösning, blodsbatterierna, är egentligen den farligaste lösningen av alla då den är en ren schimär och tillåter politikerna att inte göra något annat. Politikerna har grundlurat alla som tar klimathotet på allvar.

.

#h • Uppdaterat: 2019-03-07 14:41
Henrik M

Klarsynt: Varför drar du alla över en kant? Tesla Gigafactory, använder den el som kommer från kol? Med tanke på att detta är en tråd om Tesla kan den frågan på din replik vara ganska berättigad......

#i • Uppdaterat: 2019-03-07 15:20
Highlander

Nu har man uppdaterat priserna i artikeln, men missade att räkna med "Destinations- och dokumentavgift" a 9180 kr.
Så 616.300 + 9180 dvs 625.480 kr. Som i #1

#j • Uppdaterat: 2019-03-07 15:34
PREVIA

@L.Mäkinen
Kondensatorer för snabba strömuttag har tävlingsbilar med elmotorer men hittills så är det snarare sekunder än minuter som kondensatorer lämnar sin laddning och då räcker dem inte till laddning av elbilar som kräver 10 - 40 minuters laddning.
Att batterierna i elbilar behöver bytas ut redan när 80 % av kapaciteten återstår till skillnad från laddhybrider hybridbilar och vätgasbilars batterier gör batteribilar sämre sett till den nära obefintliga återanvändningen av innehållet i batterierna. Vi får se om det kommer några krav i Europa att elbilstillverkarna måste ta hand och återanvända innehållet i batterierna för i övriga delen av världen existerar inga sådana krav från myndigheterna.

#k • Uppdaterat: 2019-03-07 16:04
Grosser

Klarsynt måste vara storägare i Preemraff, Equinor, Royal Shell och BP. Men till och med dessa bolag inser att de måste vara en del av energiomställningen...
https://insideevs.com/shell-ultra-fast-chargers-europe/
https://www.drivingelectric.com/news/742/150kw-super-rapid-chargers-be-rolled-out-bp-forecourts
https://www.preem.se/privat/drivmedel/produktkatalog-privat/produkter/diesel/snabbladdning2/

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.