Nästa artikel
Kia tror på storverk med Stonic
Nyheter

Kia tror på storverk med Stonic

Publicerad 20 juni 2017 (uppdaterad 6 februari 2018)
Nu har Kia släppt bilder och information om B-suven. Förväntas bli en av märkets mest sålda bilar.
Designen är enligt Kia vågad, men med vedertagna element som tigernosgrillen. 20 olika färgkombinationer tack vare att taket går att få i kontrasterande färg.
– Kia Stonic kommer att bli en av de mest övertygande nya bilarna i den snabbt växande klassen tack vare Kias unika garanti, bilarnas tillförlitlighet och erkänt höga kvalitet samt moderna design. Eftersom segmentet expanderar kan Stonic bli en av våra mest sålda bilar, säger Michael Cole, vd för Kia i Europa.

Bilen är ritad och utvecklad i Europa och ska skapa körglädje och väggrepp med aktiv vridmomentskontroll och kurvbromskontroll. Uppbyggnaden är 51 procent höghållfasthetsstål. I bagageutrymmet får det plats 352 liter. Via infotainmentsystemet går det att koppla in mobilen med Android Auto eller Apple CarPlay. Säkerhetssystem som ingår är autobroms och krockövervakningssystem, döda vinkelnvarnare och filövervakning.

Motorutbudet delas med nyligen presenterade syskonet Hyundai Kona. Det finns en enliters bensinturbo på 120 hästkrafter, samt två utan turbo på 1,25, respektive 1,4 liter. Dieselmotorn har en cylindervolym på 1,6 liter. Kia Stonic komer till Sverige i november. Priserna är inte satta än.
 
Diskutera: Vad tycker du om Kia Stonic?
 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#v • Uppdaterat: 2017-06-21 12:12
Styggavargen

Det många här säger att lastutrymme inte är viktigt, att man bara kör runt med "luft". Men i så fall, funkar inte en liten bil som Polo då istället? Varför köra runt med en bil som väger 400 kg extra som ändå inte kan lasta så mycket i förhållande till vikt och längd. För mig känns det omodernt i dessa tider då vi måste sänka utsläppen.

#w • Uppdaterat: 2017-06-21 12:17
Peter i Sydney

Jag tycker den är snyggare än Hyundai Kona. Kommer säkert att bli en storsäljare inte minst här i Australien. Jag tror att det är jag som är målgruppen. Lite äldre förare som vill ha en bil som det är lätt att kliva in och ut ur. Ungarna är utflugna sedan länge så något rymligt baksäte eller stort bagageutrymme behövs inte. Vi har visserligen bara haft vår Renault Captur i ett par veckor men hittills är vi supernöjda. Biltypen passar oss perfekt. Pi, de som inte gillar franska bilar har förmodligen aldrig ägt någon inte vet vad de pratar om. Samma anledning jag vet att Skoda är skitbilar. Jag har aldrig i mitt liv ägt någon och när vi hyrde en i Tjeckien förra året så var det första gången jag satt i en. Men jag vet bäst. Jag är fortfarande helt övertygad om att det är skitbilar.

#x • Uppdaterat: 2017-06-21 12:34
Raphael

Om man inte har en aktiv fritid, och om man inte kör på leriga grusvägar med djupa spår av traktorer eller på oplogade vintervägar på landsbygden där den lokala bonden plogar först tre dagar efter det stora snöfallet, varför ska man då ha en bil som är anpassad för just det? Det är som att köpa en 7-sitsig MPV/familjebuss utan att ha en familj... Det verkar ju helt poänglöst då att köpa en SUV (Sports Utility Vehicle = Friluftslivsbil).

#y • Uppdaterat: 2017-06-21 13:55
Deeds

Jag köpte en SUV för att den va snygg och trevlig att köra. Att den sen har bättre framkomlighet på oplogade vägar eller när man ska dra ner båten till sjön är bara en bonus. Våran granne har en Picasso och min fru har sagt att en sådan kommer inte in på våran parkering. Blir vi såpass många så tar vi hellre två bilar dit vi ska. Hon tycker alltså att en MPV är ful och det är jag glad för.. Då kan jag fortsätta köpa SUV ;)

#z • Uppdaterat: 2017-06-21 13:56
Deeds

En SUV är en personbil med luftigare kupe och högre markfri gång, inget annat.

#110 • Uppdaterat: 2017-06-21 13:57
Pi

Raphael - det är väl ungefär det som Vargen "tjatat" om under lång tid. Sen köper jag Peters argument för en bil med lite enklare insteg speciellt för oss lite äldre men i mitt fall löstes det genom en Golf SV. Tittade f ö på en C3 Picasso för några år sen och den skulle säkert också duga för mig men min fru sa samma sak som Deeds fru - och då var det avgjort...:)

#111 • Uppdaterat: 2017-06-21 21:04
Roger Skagerström

Ja varför Vargen. Varför varför varför varför. Varför varför varför. Varför? Varfööör! VARFÖÖÖÖÖR? Varför? DÄRFÖR!

Jag skulle klara mig en Smart. Har jag en Smart? Nej! För att jag tycker småbilar är lite småfjantiga och tilltalar mig inte designmässigt överlag. Jag skulle kunna ha en bil i samma storlek med mindre motor, mindre utrustning, tråkigare chassie etc. Har jag det? Nej. För jag vill ha en bil med iallafall lite pulver i som är rolig att köra. Jag tycker om helläder och vill ha en bra stereo. Behöver jag det? Nej! Men om jag nu ska ha något som kostar mig rätt mycket pengar oavsett vad jag köper så köper jag ju hellre nåt jag vill ha än nåt som bara uppfyller de basala behoven. Är det praktiskt möjligt för dig att förstå att att folk kanske köper en bil de tycker är snygg? Man riktar in sig på en ungefärlig storlek och ett prisspann - sen testar man runt tills man hittar en man tycker om.

#112 • Uppdaterat: 2017-06-21 22:09
Axa

Helst vill man ju ha en V8...

#113 • Uppdaterat: 2017-06-21 23:54
Styggavargen

Jag funderar på en Volvo V60 som nästa bil, eller möjligen som andra bil. Många säljer sina S60/V60 som är relativt nya för att skaffa XC60, så det kan dyka upp bra tillfälle. Tänk på blodtrycket, det är inte bra för hälsan att reta upp sig på mig.

#114 • Uppdaterat: 2017-06-22 00:54
Raphael

Det finns flera aspekter av detta. I Sydamerika och flera platser utanför Europa så är bilar med högre markfrigång väldigt populära, de är det på grund av ett vägnät med bristande standard. I Brasilien och Argentina t ex har man länge marknadsfört SUV:ar i olika storleksklasser även de mindre. Fiat var t ex tidigt ute med sin Adventure-serie som var vanliga personbilar med extra plast på sidorna och högre markfrigång. Citroëns första C3 Aircross gjordes för den Sydamerikanska marknaden och det var en Picasso med höjd markfrigång och med reservhjulet utanpå bakluckan. I Brasilien fanns en slags SUV-variant som byggde på VW-bubblan, och var av inhemsk tillverkning.

Det är dyrt för biltillverkarna att göra olika bilar för olika marknader. Det ligger i tillverkarnas intresse att slimma modellprogrammet och göra bilar som är gångbara på så många marknader som möjligt. SUV-trenden handlar även om att tillverkarna vill göra den global, så att modeller för Sydamerika, Afrika och Kina även kan säljas i Europa - med mindre juateringar av utrustning och motorerbjudanden, det blir helt enkelt mer kostnadseffektivt så.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.