Nästa artikel
Vilken DSG-växellåda i Skoda Octavia Combi?
Bilfrågan

Vilken DSG-växellåda i Skoda Octavia Combi?

Publicerad 20 december 2022
Går det att kolla vilken typ av DSG-växellåda som sitter i bilen för att undvika problem?

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga: Jag kollar på Skoda Octavia Combi 2017 och 2019. Båda 1,0 TSI 115 hk. Båda hos Skoda-handlare. Igår testade vi att provköra en tredje, Skoda Octavia Combi 1,4 TSI 150 hk DSG Premium Sport. Vi har helt enkelt snöat in oss på Octavia, mest tack vare lastutrymmet.

Handlaren säljer den senare på uppdrag av kund och det blir ju genast lite mer osäkert jämfört med att köpa av Skoda-återförsäljaren. Handlaren är förvisso transparent med tidigare reparationer och säger att ägaren kört mestadels långkörning. Den är toppen att köra och har fint utförande. Men jag är orolig över vilken typ av DSG-låda bilen har. Har hört att DQ200 inte är att föredra, framför allt för en storstadsråtta som mig. Hur vet jag vilken låda som sitter på bilen? Ska jag gasa eller bromsa?

Gustav S

Svar: DQ200 sitter i kombination med de något motorsvagare TSI-motorerna. Den växellådan har medfört vissa problem som inte varit vanliga i de DSG-växellådor som ska klara högre vridmoment och bland annat har våt koppling. Uppdateringar har gjorts men huruvida det löst problem som tidigt byte av kopplingsdelen, som Vi Bilägare råkade ut för på vår Octavia 2014, vet vi inte. Slitaget beror till viss del på körmönster. Och då är det just ständiga start och stopp som kan ge problem tidigare än väntat.

Jag skulle nog hålla mig till köp via handlaren om inte förmedlingen medför ett avsevärt lägre pris.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (26)

  • 22 december 2022 Jo Snoid, jag är medveten om…
  • 21 december 2022 A.L skrev: Pi skrev: En…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.