Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Vilket är bästa rostskyddet?

Publicerad 9 februari 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren undrar vilken rostskyddsprodukt som är bäst för en Mercedes B200 CDI.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag funderar på att rostskyddsbehandla min Mercedes B 200 CDI som är tre år gammal. Vilket är att föredra: Dinitrol- eller Tectylbehandling?
Conny Hedlund
 
Svar:
Du gör klokt i att rostskydda din Mercedes om du tänker behålla den några år. Vår rostexpert har gett modellen en trea på vår femgradiga betygsskala. Den saknar invändig vaxbehandling i dörrar, huv och baklucka. Skärmkanterna bak kan samla lort och fukt och bli rostfästen.
Vilket fabrikat du väljer för rostskyddsbehandling är oväsentligt. Dinitrol, Tectyl och även Mercasol är likvärdiga produkter.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vilken produkt skulle du rekommendera till frågeställaren?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-02-09 09:29
Farbror Blå

Jag tectylbehandlade en bil för 20 år sedan. Varje gång jag hade vevat ner sidorutorna och vevat upp dem igen fastnade det klibbig tectyl på glaset som var besvärligt att få bort.

#2 • 2016-02-09 11:25
Farbror Blå

Om du oroar dig för rost, byt bil till något märke med bra rostskydd typ Volvo eller VW. Har vänner som har en sådan Mercedes som du, vilken de fick byta framdörrarna på pga rost i nederkant trots att bilen var ganska ny. Bilfirman var snälla att bekosta bytet då de var en auktoriserad MB-försäljare.

#3 • 2016-02-09 11:39
Tobo

Citat: "Bilfirman var snälla att bekosta bytet då de var en auktoriserad MB-försäljare."

Ja, ibland är det tur att det finns snälla bilhandlare, för den 30-åriga rostskyddsgarantin verkar ju vara någonting som bara finns i teorin.

Ontopic: Ska man behålla bilen länge, så är rostskyddsbehandling väl investerade pengar, oavsett märke.

#4 • 2016-02-09 11:46
Farbror Blå

Rostskyddsgaranti gäller ej ytrost, åtminstone var det vad en annan vän till mig fick veta när han hade strul med sin Audi och det samma sa MB i Kristianstad, men hävdade goodwill då bilen var så pass ny och rosten hade berott på slarvigt lackeringsarbete.

#5 • Uppdaterat: 2016-02-09 15:09
a128

Jag hade valt bort tectyl

har hör från flera bla. sjöfolk att tectyl gör att det rostat fortare än kvikt

Dinitrol är marknades bästa rostskydd, Mercasol är en bra produkt det åsså

#6 • Uppdaterat: 2016-02-09 17:23
Masi

Om jag inte minns helt fel så godkänner Mercedes endast Mercasol som efterbehandling. Om du nu ska kosta på detta kanske det kan vara idé och kolla upp detta.

#7 • Uppdaterat: 2016-02-09 18:42
saabnisse

Kapten har rätt, det borde heta "Genomrostningsgaranti" så att det klart framgår vad som gäller.
@a128, Tectyl är likvärdigt Dinitrol och Mercasol, men det finns många varianter av resp. rostskyddsprodukt, så det gäller att inte jämföra äpplen och päron.
Det finns varianter som används i marin miljö för att ge ett kortvarigt rostskydd, det är kanske det dina polare syftar på?
@Masi, vad Mercedes godkänner spelar nog ingen roll, är bilen behandlad rostar den knappast under den tid man kan anmärka på den. Reklamerar man en tjugo år gammal rostig bil till Mercedes kommer det nog inte att föranleda några åtgärder från deras sida oavsett vad som sagts i och med garantin.

#8 • 2016-02-10 10:31
curry nam nam

Hur skulle man vilja rostskydda en tysk bil, för en massa pengar är den värd? låter som pengar i sjön för mig.

#9 • 2016-02-10 11:07
Bortom

@ Kaptenoberkomma... har rätt. Kanske ska man tillägga att garantin (genomrostning inifrån och ut) endast täcker BÄRANDE delar. Så om framskärmarna vittrar sönder, även inifrån och ut, täcks de inte av rostskyddsgarantin.
Glöm ej heller att garantin ENDAST gäller om bilen genomgår en årlig rostkontroll, oftast kan det endast göras på märkesverkstan. Kontrollen är vanligtvis gratis i samband med vanlig service (fast då saltas den) eller kostar den en bra slant. Rostskyddsgarantin är nästan ett skämt.

#a • 2016-02-11 21:12
Torulf

Ett som är säkert är att ROSTGARANTI råder på de delar av karossen som består av stålplåt, självklart i varierande grad beroende på område på kaross, klimat, användningstid, konstruktion samt ytbehandling och hålrumsbehandling.

Det kommer alltså att rosta mer eller mindre med tiden, speciellt på vissa bilmodeller om man inte sätter in kompletterande behandling. Man kan ju tack och lov förlänga livet på karossen om man gör några extraordinära åtgärder som kan minska risken / fördröja förloppet / i bästa fall eliminera så pass omfattande rost inifrån och ut så att det ej hinner bli synligt under bilens livslängd.

Om man låter utföra en fullständig komplett extra rostskyddsbehandling, för en i sammanhanget billig peng på en så dyr investering som en ny bil är, så har man i alla fall gjort vad man kan för att minska eller i bästa fall eliminera rostangreppen.

"Rostskyddsgarantin" är ju tandlös för bilar som körs på saltade vägar.

Det är nog klokt att låta utföra den där extra rostskyddsbehandlingen om man ändå avser att ha kvar bilen ett antal år, i alla fall om man är allergisk mot rostbubblor som växer inifrån och ut.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.