Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Vilken bensin och olja?

Bilfrågan: Vilken bensin och olja?

Bilfrågan

"Är inte så bilkunnig. Hur vet jag när det ska fyllas på olja?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har köpt en Nissan Micra 2015. Är det 95 oktan jag ska tanka? Jag är inte så bilkunnig. Hur vet jag när det ska fyllas på olja?
Nenne

Svar:
Du glömde uppge registreringsnummer så jag har inte kunnat kontrollera vilken typ av motor bilen har. Mitt råd är att du tar en titt i bilens instruktionsbok. Där finns en hel del grunddata och information som är bra att känna till. Du är inte ensam om att glömma tillverkarens instruktionsbok. Genom att läsa igenom den lär man sig mycket om bilen hur bilen fungerar och till exempel var alla knappar finns och varningslampor betyder. Man kan också använda den som uppslagsbok och till exempel ta reda på hur man kontrollerar oljenivå, hur man fyller på olja (om det behövs), spolarvätska och mycket viktigt – bilens serviceintervall – om den inte själv säger till när det är dags!
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Kommentarer

#1
2019-09-24 08:09

Finns det ens sådana här människor, eller är detta en fakefråga?
Om "Nenne" innehar ett Svenskt körkort taget i modern tid så har hon lärt sig det i utbildningen.
Är personen i fråga äldre, och inte har snappat upp det under sin levnadstid så kan man undra om personen är körkortslämplig.

#2
2019-09-24 08:30

Jag var och tittade på en bil för många år sen och frågade om oljan var bytt. Han hade aldrig behövt byta olja, sa han. Motorn snurrade betydligt längre tid än normalt när man stängde av tändningen.

#3
2019-09-24 09:03

Frågeställaren kan köra in på en verkstad eller bemannad mack så visar de.

#4
2019-09-24 10:08

För oss som servar och reparerar bilen själv, för att undvika astronomiska verkstads räkningar är det svårt att förstå att det finns bilägare som inte ens vet hur man kollar oljenivå. Men de finns som inte ens kan peka ut var tändstiften sitter, eller vet om deras bil är fram-, eller bakhjulsdriven Det är på dessa som bilverkstäderna kan berika sig själva, för att kunden förstår inte vad de betalar för. Jag kan inte tänka mig att besöka en auktoriserad märkesverkstad eftersom de tror att jag inte vet något om bilar och blir då behandlad som en idiot.

#5
2019-09-24 11:02

@Raphael: Frågan är om personalen på en bemannad mack kan annat än att servera korv.

#6
2019-09-24 12:38

Brukar det inte finnas en indikation om lämpligt bränsle på insidan tankluckan?

#7
2019-09-24 13:11

Personen kan ju fråga där hon köpte bilen de borde ha en genomgång av bilens viktigaste funktioner och kunna svara på om det är diesel eller bensin. Eller kolla innanför tanklocket om hon hittar det där brukar det så var bilen vill ha.

#8
2019-09-24 17:12

Nu var det väldigt länge sedan jag tog mina körkort men ställer mig frågan, kan man verkligen ta ett körkort i dag utan att få en ordentlig genomgång av bilens kontrollpunkter och relaterad information i instruktionsboken.

#9
2019-09-24 22:17

Lite märkligt att bilägare med helt noll koll på sin bil, söker upp ett biltidningsforum, registrerar sig för att ställa enkla naiva frågor, som vederbörande hade kunnat få svar på närmare, snabbare och enklare håll. Trollvibbar, någon?

#11
2019-09-25 08:46

40-talisten, man behöver inte vara registrerad i forumet för att skicka en fråga till redaktionen som redaktionen svarar på.

#12
2019-09-26 21:56

Tycker Erik satte ribban väl högt i svaret, man får svara på samma nivå som frågan ställs !

Hur vet jag när det ska fyllas på olja ?

Svar : Det går inte med vilken olja som helst, om du häller i matolja, rapsolja eller olivolja så kommer motorn haverera (när en motor havererar betyder det att den går sönder). Det ska vara motorolja !

Vi rekommenderar dock att du låter en bilverkstad göra detta åt dig då det kräver en del teknisk kunskap.

#13
2019-09-27 21:54

ViB väljer alldeles för många idiotfrågor nuförtiden...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.