Nästa artikel
Bilfrågan: Vem är ansvarig?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vem är ansvarig?

Publicerad 28 september 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren behövde byta båda bromsskivorna på sin nya Volvo V60 efter drygt 6000 mil.
”Båda bromsskivorna byttes ut, vilket är alldeles för tidigt. Vem är ansvarig för det?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Volvo V60 från september 2013 som gått 6 600 mil. Den köptes ny från Bilia/Segeltorp och jag tecknade serviceavtal direkt.
Bilen har lämnats för service enligt serviceindikatorn två gånger och efter en långresa nyligen hörde jag skrapljud från bromsen på höger fram.
Bilen lämnades på Bilia och det visade sig att ena bromsklotsen var slut och metallen skrapade mot bromsskivan. Båda bromsskivorna byttes ut, vilket är alldeles för tidigt.
Vem är ansvarig för det?
Pierre Arthuis
 
Svar:
I Volvo serviceavtal ingår kostnader för service och eventuella kostnader för intervalltillägg som ingår i servicen. Byten av bromsar och kostnader i samband med det ingår inte i serviceavtalet. En Volvoverkstad kan inte hållas ansvarig för att en bromsklots eller andra bromsdelar tar slut. Om man som kund är missnöjd kan man dock vända sig till verkstaden för en reklamation som sedan ställs till oss på Volvo Car Sverige och som vi kommer att behandla.
Annika Bjerstaf, Volvo Car Corporation
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2016-09-28 07:35
hans.antnas

Orsakat av vad , jo salthelvetet som orskar rostbildning onormalt snabbt vilket gör att en kloss kan kärva och slitasut onormalt snabbt ,men det skall vi väl ha kvar eftersom det inte längre finns några bilförare som kan köra efter väglaget med evt is på vägarna , och därför förstöra både natur och bilarna med vägsalt för massor av milliarder kr

#2 • Uppdaterat: 2016-09-28 08:53
Tjalle

Kör man med defekt bil, får man ta konsekvenserna, men.....

För c:a tjugo år sedan konstaterade man i en stor undersökning att många bilförare inte tryckte tillräckligt hårt på bromspedalen för att aktivera ABS. Därefter har bromsarna gjorts mer "lättryckta" och dessutom har man en boost- funktion som aktiveras vid snabb kraftpåläggning.

Mao, det finns marginal för att ABS skall aktiveras även om något repad bromsskiva. Dvs bromsskivan behövde sannolikt inte bytas - och särskilt inte båda.

Milkylainen, min BMW har gått 1500 mil - slitage på alla beläggen c:a 20%. Måttligt med bromsdamm - fram som bak.
Min SAAB har gått 29.000 mil - bytt belägg och skivor (fram) en gång.

#3 • Uppdaterat: 2016-09-28 09:18
mw73

Har en Saab 9-5, bytt bromsklotsar fram 1 gång, bak 1 gång aldrig bytt skivor, 18000mil nu..
Kommer inte behöva byta varken skivor eller klossar på ca 2 år gissar jag..
Min bror köper ny bil vart tredje år.. han byter skivor på dessa nya bilar... sorgligt..

#4 • Uppdaterat: 2016-09-28 09:41
L West

Har vad jag minns inte bytt bromsklossar sen jag hade en Nissan Bluebird Turbo -87 samt på en Saab 900 -83 som var körd över 30000 mil så det är förlåtet. Och aldrig bytt bromsskivor. På min nuvarande bil även i år med nära 16000 mil på mätaren utmärkta värden på bromsarna vid besiktningen.

#5 • Uppdaterat: 2016-09-28 09:44
Mattse

Svaret från Volvo är som vanligt av karaktären Goddag Yxskaft...

Men det vore även intressant att få reda på hur ViB ställde frågan till Volvo. Ställdes frågan från Pierre rakt upp och ner som i brevet? Kände ViB själva att de var nöjda med svaret från Volvo?
Vad skulle ViB själva svarat på frågan? Med er långa erfarenhet från mängder av bilmärken. är det normalt att bromsskivor tar slut efter 6600 mil? I NORMALfallet alltså. Att de kan göra det om bilen körs extremt förstår nog alla.

#6 • Uppdaterat: 2016-09-28 09:47
duccedriver

Att bromsklossar tar slut på 6600 mil behöver inte vara nåt fel, det kan bero på körningen och antalet bromsningar.
En kloss slits alltid ner först till metallen, men det sägs inget om resten också var nerslitna.
Byter en skiva gör man inte på en verkstad, det är inte riktigt seriöst, man byter bägge.
Kanske man bytte skivor i onödan, det beror ju på hur illa däran den ena hunnit bli, lite repor kan funka, men en kass skiva känns när man får nya klossar, åtminstone fram.
Men att chansa ger ofta reklamation på jobbet, så det gör man inte gärna, så det blir svårt att klaga i efterhand.
Och sneddragning i bromsar är ju trafikfarligt.....
Men hade bilägaren varit lite intresserad, hade han ju kunnat ta av hjulen och inspektera bromsarna mellan service, tex när man byter hjul sommar/vinter, så hade det inte behövt bli mer än klossar....
En ointresserad bilgares fel, mer än volvos eller saltets, tycker jag.....
Kanske tom en konsekvens av längre intervall på nya bilar hos sbp och längre serviceintervall, 2 servicetillfällen på 3-4 år, och en bilprovning....
Jag måste ju titta över mina bromsar varje år infför sbp, vanligtvis vid hjulbyte 2 ggr /år då......

#7 • Uppdaterat: 2016-09-28 09:51
duccedriver

Mattse, skadan på skivan är nog en konsekvens av en totalt slutkörd bromskloss, vet man inte om själv att det börjat låta om bromsarna?
Oförsvarligt slarv att köra runt så, inkompetent bilägare skulle svaret vara!
Börkar mina bromsar låta konstigt, åker hjulen av, direkt.
Kan man inte själv, åker man till verkstad, direkt.
Simple as that......

#8 • Uppdaterat: 2016-09-28 10:25
Mattse

duccedriver: Bilägaren kanske inte har kunskapen som krävs utan väljer istället att köpa den dvs teckna serviceavtal för att få hjälp.

Två gångers service på 6600 mil tyder på 3000 mils serviceintervall. Det betyder att bilen servades vid 5500-6000 mil. Borde inte servicekillen/tjejen sett vid en inspektion av bromsklossarna att de var på gång att ta slut? Och i så fall noterat detta alternativt kontaktat kunden.

För bilägaren borde det vara relativt enkelt att kolla i serviceboken. Vad står det på raden bakom inspektion bromsklossar? Står det OK eller står det bör bytas. Om det står bör bytas kan verkstaden inte hållas ansvarig. Men står det OK så bör de hållit bra mer än bara 600 mil till med tanke på med vilket intervall bilen servas.

#9 • Uppdaterat: 2016-09-28 10:25
Hackenbush

En del bromsar verkligen mycket och då slits det bromsklossar såklart.
Finns de som bromsar i alla kurvor, bromsar vid möte även på rak väg, kör fram till en lägre hastighetsbegränsning med full fart och bromsar vid skyltarna. Idag såg jag en bilist som hade foten på bromsen hela vägen runt en rondell.
Jag bromsar aldrig när jag kommer fram till en lägre hastighetsbegränsning, jag släpper gasen lite innan och motorbromsar till rätt hastighet.

#a • Uppdaterat: 2016-09-28 11:33
bgl

Har inte en Volvo från 2013 något varningssystem för nerslitna bromsbelägg?
Är inte det ett krav för att antisladdsystem ska vara tillförlitliga?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.