Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om det ger positiva effekter att tillsätta så kallade additiv i bränsletanken.
Frågeställaren undrar om det ger positiva effekter att tillsätta så kallade additiv i bränsletanken.

Bilfrågan: Värt att köpa additiv?

Bilfrågan
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag skulle vilja veta mer hur additiven som tillsätts i bensinen fungerar och om det är värt att köpa separata additiv som exempelvis STP Ultra 5 in 1 Petrol.
Daniel Andersson
 
Svar:
Det finns olika additiv att hälla i bränsletanken och de utlovar fantastiska effekter som mer motoreffekt, minskad förbrukning och ökad livslängd på motorn. Vad de innehåller är hemligt, inte minst av konkurrensskäl. Additiven är inte billiga och om de gör någon märkbar nytta i moderna bilmotorer kan diskuteras. Även vanlig bensin innehåller ju additiv som är bra för motorn. Men den som tror på additivens undergörande effekter kan säkert tycka att de är värda sina pengar.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Använder du dig av additiv?
 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2017-11-29 10:59

Klart att det finns en mängd additiv och kemikalier som ska åtgärda något som fungerar, men om de är prisvärda beror på vad problemet är. Jag har tätat både kylsystem och oljeläckage med därtill avsedda medel. Och säkert finns det några som inte fungerar så bra, men vilka det är redovisas aldrig eftersom ingen motortidning vill testa och jämföra dessa på ett seriöst sätt, då det är lättare att bara avfärda dem, precis som här ovan med "Men den som tror..."

#2
2017-11-29 13:46

Som svenne60 säger så är det och jag har samma erfarenhet men skulle aldrig använda det i en nyare bil.

#3
2017-11-29 13:58

En del additiv kan säkert få misskötta motorer att piggna i. Misstänker att det är billigare och smartare att sköta om dem som man ska i stället....

#4
2017-11-29 15:35

Frågan handlade om den eventuella nyttan av tillsatser i bensinen. Där tror jag ViB:s skeptiska inställning är motiverad.

#5
2017-11-29 15:52

Nyttan i bensinen?
Medel som gör att bränslet inte försämras så snabbt vid långtidsförvaring= bra
Medel som höjer oktantalet när motorn har hög kompression o effekt vid trimning= bra
Medel som rengör bl.a. insprutningsmunstycken så att strålen blir finare och bättre med bättre förbränning= bra

#6
2017-11-29 16:51

Men existerar denna extranytta, eller handlar det om placebo-effekt? Finns oberoende tester? Köper man dyra addativ, så vill man väl tro att de fungerar som utlovat.

#7
2017-11-29 18:01

Misstänker man beläggning i spridarna så brukar det faktiskt lösa sig med den starkare sorten av STP, gärna två flaskor på en gång och vänta tills det bara är lite bensin kvar i tanken. Blandningen blir ju starkare då. Annars kan man ta loss spridarna och pumpa igenom varje spridare lacknafta. Då ser man också hur insprutningsstrålen ser ut. Räcker med en duschflaska som finns till det mesta idag.och en slangstump. Så är min erfarenhet.

#8
2017-11-29 18:14

Kommer någon ihåg den fantastiska tillsatsen "Motaloy" från 1970-talet?

De flesta tillsatser består av fotogen, metyletylketon och aceton i olika blandningsförhållanden.
Alltså lösningsmedel som tillsammans med smart marknadsföring kan ha en positiv effekt.
En märklig sak är att det fortfarande finns de som lägger dyra pengar på karburatorsprit när de med mycket bättre verkan kan slå i några liter E75!

#9
2017-11-30 00:59

Så vidare hemligt innehåll är det inte i additiv för det räcker att ta en titt på säkerhetsdatabladet för en produkt, för att se vad den i stort sett består av.

#10
2017-11-30 12:22

Jag hade en kingcab som andra bil (99'a) för några år sedan. Bränsleförbrukningen sjönk med över en deciliter när jag kört ett par tankar med rengöring för bränslesystemet tillsatt. Om det är vettigt att köra med aditiv för jämnan vet jag däremot inte.

#11
2017-11-30 19:20

Jag vet vad det är för hemlig ingrediens som fixar problemen.

#12
2017-11-30 22:49

Dem bättre rengörande additiven brukar innehålla polyeteramin som det aktiva ämnet, vilket säljs utblandat med lösningsmedel (Chevron Techron, Red Line SI-1 m.fl.). En annan vanligt förekommande detergent för detta är polyisobutylene amine. STP brukar inte ange vad dem använder i sina tillsatser.

#13
2017-12-01 07:52

Svaret på din fråga: Nej, det är inte värt att köpa additiv.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.