Nästa artikel
Bilfrågan: Varför uråldrigt GPS-system?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför uråldrigt GPS-system?

Publicerad 20 februari 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
Frågeställaren är besviken på GPS-systemet i sin nya Nissan Qashqai.
”Jag anser inte detta är acceptabelt att sälja en ny bil med så gammal utrustning.” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en ny Nissan Qashqai som levererades den 19 september 2018. GPS-systemet är uråldrigt. Vägar som är 10–12 år gamla finns inte med, ej heller fartkameror uppsatta för tre till fem år sedan. Mobility Motors i Lund har laddat ner ny mjukvara, men den fungerar inte. Har varit i kontakt med Nissan Service som inte har något svar. Jag anser inte detta är acceptabelt att sälja en ny bil med så gammal utrustning.
Kenneth Ask 

Svar:
Vi tog kontakt med Nissan Sverige, där Alexandra Österplan svarade att anledningen till att inte nyare vägar finns med, är att ägaren inte gjort någon uppdatering hos sin återförsäljare. MapCare som ingår innebär att ägaren kan göra tre kostnadsfria uppdateringar. 
Systemet uppdateras en gång per år och nya kartor kommer i april 2019. Så Vi Bilägare föreslår att ägaren väntar med uppdatering till efter att uppdatering gjorts våren 2019. Enligt uppgift från generalagenten släpar uppdateringarna maximalt ett år.        
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2019-02-20 07:51
skarj

Kan man tänka sig att leverera bilarna uppdaterade?
Om Det är som kunden säger, 10-12 år gamla vägar finns inte, så känns det väl som de borde varit med redan 2018 när bilen levererades. Svaret är halvlogiskt, visst man får uppdatera själv tex vid service, men jag tycker man bör få den senaste uppdateringen som finns vid leveranstillfället, kan tänka mig att fler bilköpare tycker som jag?!:)

#2 • 2019-02-20 09:52
johnkommentar

Inbyggd "dum" gps, så 2010... :)

#3 • 2019-02-20 10:14
Mr.Wheeler

Jag tycker att mobilen gör ett bättre jobb än den inbyggda GPS:n, kartorna är (nästan) alltid uppdaterade och Waze och Google Maps har koll på trafikläget.

#4 • 2019-02-20 10:38
Kanske

Min TomTom med fria uppdateringar är jag mycket nöjd med. Perfekt i mina gamla bilar och när jag hyr bil i jobbet. De hyrbilar jag hyr har alltid en navigator. Den använder jag inte eftersom det tar för lång tid att lära sig den plus att jag inte litar på den.

#5 • 2019-02-20 10:52
N-iklas

Självklart skall kartorna vara uppdaterade till senaste version när man hämtar ut den nya bilen, detta är rent slarv, lättja eller snålhet, man kanske sparar en krona på att inte behöva betala arbetstiden det tar att uppdatera?
Men som tillhöriga värdens största bilföretag borde man väl inte vara i behov av att snåla så extremt.

Å andra sidan är det ju så att ju bättre det går för verksamheten desto mindre motivation finns det att anstränga sig för att tillmötesgå kunderna - eftersom det inte behövs...

#6 • 2019-02-20 12:28
Styggavargen

Man kan vända på frågan, varför inte låta kunden kunna uppdatera kartorna själva? Uråldrigt att man skall behöva verkstaden för att uppdatera kartorna, oftast till ett pris. Personligen köper jag hellre en bil utan GPS, och slipper på så sätt vara i beroendeställning till verkstaden och de gånger jag verkligen behöver en GPS tar jag med min egna uppdaterade enheten hemifrån. Idag funkar även mobiler hyfsat bra om det är nödläge, Google Maps är faktiskt bättre än man tror.

#7 • 2019-02-20 15:03
40-talisten

Det finns ingen anledning att betala extra för att få navigation i bilen. Alla har minst Google Maps i mobilen, och det är enklast att sätta den i hållare på instrumentbrädan eller vindrutan.

#8 • 2019-02-20 15:57
Doby

Det står ju att verkstaden försökt uppdatera? Tycker ofta svaren är generiska i ViB. Man undrar om de verkligen ställt frågan korrekt.

#9 • 2019-02-20 21:10
Ben39

Svar 40 talisten från 30 talisten med 20 års erfarenhet av GPSvägvisning med "moving map" i bil , båt
Finns visst anledning till navigation fast i bilen och det borde vara standard och med möjlighet till Googlemaps gärna röststyrt integrerad i bilens display utan extrakostnader annat än internetuppkopplingen
De största skälen är trafiksäkerhet
-Inte tillåtet att fibbla med mobilen som förare under körning
-En smartphones lilla tryckkänsliga skärm är inte alls lämpad för vägvisning i bilen möjligen om man har en passagerare som navigatör . Då är en Platta på en hållare på instrumentbrädan betydligt bättre och ev en kartapp med lantmäteriets kartor som komplement att hoppa mellan för en "navigatör"
Jag har använt navigation i bilen i 20 år nu sen den första tillämpningen av satelliter blev "var mans möjklighet att bruka" i enkla handhållna GPS som inte ens visade kartor långt före smartmobilerna och Googlemaps .
Fungerade redan 1999 med Palm handdator och sen HP Ipaq sen med Nokiatelefoner med rätt programvara och digitala kartor
Besök gärna mitt museum långt innan Googlemaps och framförallt smarta Androidmobiler med bästa kartapparna tog över .
http://fben.se/FLinux121206/Nav/diiferent_systems.htm
https://wp.me/P1IAXy-Fe

-

#a • 2019-02-21 10:18
Axa

Totalt värdelöst och onödigt med navigationssystem från fabrik.
Smidigast är Apple Car eller androids motsvarighet där man speglar telefonen. Blir billigare och man behöver inte bekymra sig om uppdateringar.

Bengt - använder man ovan lösning så sitter man inte och fipplar med telefonen. Att ha någon racklig mobilhållare med sugplopp i framrutan känns väl typ som 2003...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.