Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför stängs motorn av?

Publicerad 17 oktober 2013 (uppdaterad 17 oktober 2013)
"Så fort man öppnar förardörren på min Audi A6 Allroad stängs tändningen av. Är inte det en idiotisk funktion?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar på vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik.

Kommentar:
Jag har en ny Audi A6 Allroad -13 och har också irriterats av den "idiotiska" funktionen, att tändningen stängs av så fort man öppnar förardörren. Enligt återförsäljaren går det inte att koppla bort denna funktion.

Vad jag förstår kan funktionen knappast vara någon fördel, vare sig för miljön, bränsleförbrukningen eller motorn, speciellt inte under en kall vinter.

Exempel: Kallstart i garaget, backar ut, kliver ur för att stänga garageporten, motorn stängs av. Kallstart, kör 200 m och stannar vid brevlådan för att hämta tidningen på väg till jobbet, motorn stängs av. Kallstart... och så vidare. Det blir alltså ett antal kallstarter (och åtföljande batteriladdningar) helt i onödan. Det går ju inte att varmköra motorn till exempel medan man skrapar rutorna eller lastar in saker bilen.

Att det skulle vara av säkerhetsskäl har jag svårt att förstå. Detta är min sjätte A6 och då har alltså de tidigare varit behäftade med en säkerhetsrisk. Jag har svårt att acceptera denna ”idiotiska” funktion på en i övrigt nästan perfekt och ”mogen” bil.

Sten Lindholm

SVAR:
Den enda rimliga förklaringen vi kan se är att man lätt kan glömma tändningen påslagen i en bil med stopp/start-funktion. Du stannar bilen och då stannar motorn, du tar nyckeln med dig och går därifrån utan att tänka på att tändningen fortfarande är påslagen. Efter några timmar kan batteriet ha laddats ur kraftigt. Detta kan inträffa så länge du inte försöker låsa dörren, det går nämligen inte med påslagen tändning.

Vi förstår dina synpunkter och gissar att Audi hittar en annan lösning på problemet i framtiden. Det ska dock tilläggas att varmkörning av motorer numera inte är tillåtet och att en motor med stopp/start-funktion har förstärkt startapparat som är dimensionerad för att klara de mer frekventa stoppen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om funktionen som slår av tändningen?

Kommentarer

#1 • 2013-10-17 09:36
Gunnar Lindberg

Går det inte att koppla ur funktionen?

#2 • 2013-10-17 09:59
JorgenE

Låt en kunnig programmeringsfirma koda bort skiten om inte Audi vill.
Att de inte KAN är snack.
Ex: På BMW lägger automatlådan direkt in läge "P" om man öppnar dörren. Det omöjliggör att se bättre när man t.ex. backar med släp genom öppna dörren och titta.
Även den idiotin kan kodas bort på 5 min.

#3 • 2013-10-17 10:24
PREVIA

Vorsprung durch Technik kallas det!
Om man kopplar ur start stoppsystemet för motorn borde motorn inte stanna för att man öppnar förardörren, om detta nu är möjligt i Audi. Andra bilar med start stoppsystem har haft möjlighet att koppla ur detta system vilket heller inte har någon betydelse för att få lägre bränsleförbrukning i verkligheten har det visat sig.

#4 • 2013-10-17 10:39
Rålle G.

Det måste ju bara gå att koda om.

Om inte skulle jag häva köpet. Fullständigt idiotisk finess, nästan lika korkad som de automatiskt eldrivna infällbara dragkrokarna som finns på vissa bilar.

Jag kommer iaf aldrig att köpa en bil med start/stopp som inte går att koppla ur.

#5 • 2013-10-17 10:59
Swemba

På min bil lägger den i handbromsen när man öppnar förardörren. En bra funktion tycker jag. Jag kan lätt lägga ur handbromsen om jag nu verkligen vill köra med öppen dörr.

#6 • 2013-10-17 11:10
Prestigelös

Skulle inte förvåna mig om detta är en eftergift för den amerikanska marknaden som fått vara kvar här hemma...

#7 • 2013-10-17 12:33
tonimakaroni

Går att koda bort hos närmsta auktoriserade ÅF sedan i våras/början på sommaren.

#8 • 2013-10-17 17:18
Roger Skagerström

Gissar att bilen har automat - gäller detta även om man har den i Drive? Tänkte om det funkade om man la den i Park först efter att man öppnat dörren...

Säkert en bra funktion ibland men korkat att den inte går att stänga av eller på lätt. Borde finnas ett val för det i färddatorn/MMI'n tycker man.

#9 • 2013-10-17 18:22
Audi A5 SB

Nu har jag en A4, så jag är osäker på funktionen i A6, men de borde väl vara identiska?

Skrapa rutor är inga problem, startar man bilen i läge P, så kan man gå ur bilen och motorn fortsätter att gå. Väl tillbaka i bilen, får man ett meddelande om att man inte ska låta motorn gå i tomgång. I övrigt fungerar det som frågeställaren påstår.

Det jag är irriterad på är att om man backat in på en trång parkeringsplats och öppnar dörren (för att för att kolla om bilen står rätt), så stängs motorn av och handbromsen läggs i. Att återstarta motorn och fortsätta backa med öppen dörr går bra, men det "piper". Fungerar väl på samma sätt om man kör framåt, så det är väl en säkerhetsåtgärd. (Jag har faktiskt lämnat en äldre bil med motorn igång och i läge D...... lite stressigt blev det.)

Stänger man av "start stopp", stannar inte motorn när man går ur bilen och man är i läge P. (apropå PREVIA:s inlägg.)

#a • 2013-10-18 10:43
ALDRIG mer AUDI

AJ AJ!
Det tycks aldrig sluta......., krångel på krångel.
!!! Aldrig mer AUDI !!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.