Nästa artikel
Bilfrågan: Varför inte reservhjul?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför inte reservhjul?

Publicerad 11 april 2017
Frågeställaren fick inte med reservdäck eller domkraft till nya bilen, bara däckfyllnadsspray och luftkompressor. Illustration: Johan Isaksson.
”Borde det inte vara en självklarhet att reserv- eller nödhjul inklusive domkraft skulle ingå i säkerhetsutrustningen?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har just införskaffat en Skoda Yeti. Det visar sig att den levereras utan vare sig nödhjul eller domkraft. Istället medföljer en däckfyllnadsspray och luftkompressor, men det kan ju inte fungera om däcket är riktigt trasigt och inte bara har en punktering eller mindre läcka.
Borde det inte vara en självklarhet att reserv- eller nödhjul inklusive domkraft skulle ingå i säkerhetsutrustningen?
Lars-Eric Elander
 
Svar:
Reservhjul och domkraft blir allt ovanligare i moderna bilar av flera orsaker. De flesta bilister får numera sällan eller aldrig punktering. Att ta bort reservdäck och domkraft ger inte bara bättre lastutrymme utan spar också vikt – ett stort reservhjul kan väga uppåt 15 kilo.
I Skoda Yeti går det att lägga ett reservhjul under golvet i bagageutrymmet. Hjulet kostar 1 500 kronor och bygger upp golvet ganska mycket, vilket minskar lastförmågan.
Att stå ute på vägen och själv byta däck, kanske i mörker, snöyra eller slagregn, är nog inte så lockande och kan dessutom vara riskabelt.
Skodaägare som servar sin bil enligt fastställd plan på auktoriserad verkstad får en så kallad mobilitetsgaranti – den berättigar till hjälp på plats vid punktering.
Marianne Sterner, Vi Bilägare
 
Diskutera: Vad tycker du om att allt färre bilar utrustas med reservhjul och domkraft?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-04-11 15:14
saabnisse

De flesta aktoriserade verkstäder, alltså inte enbart märkesverkstäder, har en mobilitetsgaranti som ingår vid service.
Att ha ett reservhjul att byta med kan vara bra hemma på villatomten, men är fullständigt livsfarligt om det ska ske på en vägren till en trafikerad väg.

#2 • 2017-04-11 15:30
Schnitzel

Och att stå på en vägren till en trafikerad väg och fylla på spray och pumpa luft är mindre livsfarligt?
Nej, tacka vete jag ett reservhjul. Jag petade in ett riktigt däck undertill på min Toyota Avensis. Finns gott om plats och gör ingenting på lastutrymmet.

#3 • 2017-04-11 15:33
StefL

Om "mobilitetsgaranti" innebär att man får vänta kanske ett par timmar på hjälp jämfört med möjligheten att själv lösa problemet på max tio minuter så man kan åka vidare tar jag alla gånger "omaket" att ha 15 kg extra med mig i bilen...

#4 • 2017-04-11 15:46
Axelman

Gissar att det är en mellan och sydeuropeisk grej där man är mer tätbefolkade. Med tanke på att längden på sverige räcker till fem mellaneuropeiska länder att färdas i så har vi ett annat problem. Det är långt mellan bärgarna norr om dalarna.

#5 • 2017-04-11 15:59
adzam

Reservhjul.. Självklart

#6 • Uppdaterat: 2017-04-11 16:11
Styggavargen

När använde du ett reservhjul/nödhjul sist? Har aldrig använt på över 20 år. Min Octavia har inget heller, har funkat utan nu i 3 år nu. Tuta och kör... och fundera inte så mycket :-)

#7 • 2017-04-11 16:38
StefL

När jag körde taxi som extrajobb under studietiden för 20-talet år sen fick jag byta två eller tre gånger på två år - en gång med kunder i bilen (iof inget större problem, bara att pausa taxametern de 5 minuter det tog). Där var förvisso en anledning att jag körde åt en åkare med 18 bilar som var "ekonomisk" och gärna lät däcken slitas så långt det bara gick.
De sista tio åren har jag varit med om tre punkteringar - samtliga intressant nog pga att det hamnat spik eller skruv i däcket. Två av gångerna har det gått att köra till däckverkstad men den tredje var jag j-igt glad åt att det fanns reservhjul i hyrbilen jag för tillfället körde eftersom det var lördag och jag hade bråttom.

#8 • Uppdaterat: 2017-04-11 16:42
LennartJ

Ni som förlitar er på reservhjul. När kollade ni lufttrycket senast i reservhjulet?

#9 • 2017-04-11 17:04
Kandidat

Jag förstår absolut poängen med att plocka bort reservhjulet, speciellt som bilarna numera har indikering för punktering inne i bilen så man slipper stå utefter vägen och upptäcka att man kört på tomt hjul i flera mil.

Tycker dock man bör ha möjligheten att välja till ett reservhjul. För de som bor långt ute i glesbygden (alltså inte bara på landet några mil från närmsta stad, utan verkligen ute i obygden) är nog inte däcklagningsspray till stor nytta.

Har också för mig att däckverkstäderna är lagom glada åt de där sprayerna.

#a • 2017-04-11 17:12
40-talisten

Vid senaste servicen påpekades att däcklagningssatsens bästföre-datum hade gått ut. Men en ny lagningssats tänker jag inte slösa pengar på. Med en bilassistans betalad och klar, så ska jag tametusan inte hålla på och kladda själv med punkaspray vid ev. hjulproblem. Annars skiftar jag själv mina hjul två gånger om året, men det är i garaget med ordentliga verktyg. Göra detsamma vid trafikerad väg och med ranglig originaldomkraft, anse jag är med livet som insats.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.