Nästa artikel
Bilfrågan: Varför bråkar RAV:en?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför bråkar RAV:en?

Publicerad 15 december 2015 (uppdaterad 10 november 2020)

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla tillbilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en RAV4 Dcat 2,2 av 2012 års modell som jag är mycket nöjd med. 

Men det är ett problem. Bilen stöter och darrar till och från, som om det kommer från vägunderlaget, fjädringen eller däcken. Det är ingen skillnad med vinter- eller sommardäck. Men det beror inte på underlaget. 

När jag kör mellan 1 500 och 2 000 varv på högre växlar med svagt gaspådrag eller bara låter bilen rulla så stöter det oregelbundet i bilen, som om någon bråkade under den.

Detta är påtalat för Toyota i Södertälje innan garantitiden gick ut i år och de har haft den inne för felsökning vid några tillfällen utan att komma på vad det är för fel. De har bland annat chansat på att byta de bakre drivaxlarna utan någon bättring. Felet kvarstår och därför har garantitiden förlängts med ett år. 

Andra RAV4:or som verkstaden haft inne för service har också uppvisat liknande tendenser. Vad kan det bero på? Obalans? Antislirsystemet eller ABS-fel? Differentialen? Drivknutar? 

Är detta något som är känt?

Ove Eriksson

Svar:
Ditt problem har tagits upp med Toyotas generalagent som dessvärre ställer sig frågande till vad det är som får din bil att stöta och endast kan rekommendera dig att åter ta kontakt med verkstad för en ny felsökning. Eftersom garantitiden förlängts kostar det ingenting, men det är förstås ett besvär för dig att ha bilen inlämnad på verkstad.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tror du att felet kan bero på?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-12-15 07:57
Henrik M

Va?!? En Toyota som det är fel på, näää, måste såklart vara fel på kunden.....;)

Det har jag helt klart lärt mig genom forumen här att en Toyota kan aldrig ha några fel...

#2 • Uppdaterat: 2015-12-15 10:12
Roger Skagerström

Henrik M - men så förlängde de garantin med ett år med ;) Inte som Deutchland über alles som drar ut på felsökningarna och hoppas garantin hinner gå ut innan de hittar felet ;)

#3 • Uppdaterat: 2015-12-15 10:24
ENTJ1

Haha,frågeställaren måste vara ett troll, Toyota är ju ett bilfabrikat med 0% fel.
Kanske samma fel "nu" likt de årsmodeller som återkallades åren innan.

#4 • Uppdaterat: 2015-12-15 10:39
Deeds

Det är alltid jobbigt när man inte hittar felet. Men helt klart cred till Toyota i Södertälje som inte ger upp samt förlänger garantin i ett år.
Min Volvo (V70 2.4D -13) som jag haft kunde börja "brumma" och skaka under korta sessioner, som en traktor ungefär. Jag lämnade in den men verkstaden hittade inga fel och avskrev ärendet. Ingen förlängd garanti där inte.

#5 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Snyggt av Toyota att förlänga garantitiden, där har andra tillverkare något att ta efter...

Låter som om vibrationer från motor och växellåda fortplantar sig upp i karossen, defekta bussningar?

#6 • Uppdaterat: 2015-12-15 10:44
Simon no1

Lite märkligt fel och mystiskt att det bara visar sig ibland, det gör det så mycket svårare att hitta men hoppas det löser sig.

Måste ju bara berätta om den här, för många år sedan spelade jag tennis med en Saabhandlare som berättade om en bil de sålde där ägaren kom in med bilen och berättade att han mådde så illa när han körde den, mekanikern som tog bilen på testrundan var skeptisk för det fanns ingen speciell lukt i bilen så långt han kunde känna, men så började han må illa så det slutade med att han stod över en papperskorg och spydde

Givetvis tyckte de att detta var märkligt så de lät en annan köra bilen med samma resultat, de kunde inte begripa vad det var men de förstod att något var galet, det hela slutade med att bilen skickades tillbaks till Saab och efter en tid så kom svaret, det visade sig att det var ett högfrekvent ljud från växellådan som var så högt att örat inte hörde det :)

#7 • Uppdaterat: 2015-12-15 11:08
Vidstige

På engelska sajter pratas det om problem med "toruque converter". Kanske kan vara en ledtråd.

Sen undrar jag vem som säger att Toyota aldrig går sönder, om man överdriver till absurdum så gör man budskapet meninglöst, vilket förmodligen är syftet från dom som inte gillar Toyota här.

Budskapet kvarstår dock och det är att Toyota är förhållandevis problemfri jämfört med många andra märken, kanske nr1 totalt sett. Det betyder inte att Toyota inte kan bli ännu bättre. Det är också så att Toyota är mycket måna om att fixa till fel i efterhand när fel ändå uppstår. Man är också noga med proaktiv service. Sammantaget ger det ett förhållandevis problemfritt ägande normalt sett och det är just det som uppskatts av miljontals ägare. Just RAV4 är defintivit inget undantag utan rankas högt i olika undersökningar vad gäller problemfrihet. Varför är det så här? Jo för att problemfritt ägande är core business för Toyota och nåt man jobbar stenhårt med, eftersom det ger konkurrensfördelar och nåt man kan tjäna pengar på.

#8 • Uppdaterat: 2015-12-15 12:26
ENTJ1

http://www.cnbc.com/id/101022824
Över en miljon ravar återkallade är ju inte direkt trolleri,bara sanning.
Toyota har haft långvariga problem som de ej lyckats så bra med.

#9 • Uppdaterat: 2015-12-15 12:41
Henrik M

Jag varken tycker illa om Toyota eller tycker om dem, det är för mig ett totalt könlöst märke utan som troligtvis varken vållar ägaren nån större irritation eller större glädje.
Min kommentar nedan var mest att se med glimten i ögat då jag utan att ha nån statistik på det kan ana att Toyota har ovanligt mycket hyfsat fanatiska ägare...

Sen att påstå att Toyota ska vara så fantastiska på service och välvilja, det handlar nog om att vissa handlare är bättre än andra vilket det är oavsett märke, min Toyotahandlare på orten här var verkligen riktigt under all kritik under den korta tid vi ägde en Toyota.

#a • Uppdaterat: 2015-12-15 13:02
Vidstige

Henrik, jo det är stor glädje t.ex. i att ha en bil som bara funkar och som man kan lita på i vått och torrt. Proaktiv service handlar om sånt som vad exakt som ingår i service och hur lätt det är att göra viss serivce, exempelvis byta olja i den manuella växellådan.

Könlöst och själlöst är f.ö. såna där kvasiargument som används som ju praktiken är icke argument då dom inte går att argumentera om sakligt.

En sak om Toyotas motorer är dock att dom är varvilliga och går fint. Växellådorna brukar vara lättväxlade och bilarna i allmänhet enkla att köra och använda.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.