Nästa artikel
Bilfrågan: Varför är dubbla värmare omöjligt?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför är dubbla värmare omöjligt?

Publicerad 16 maj 2019 (uppdaterad 6 november 2020)
”Volvo har inte förklarat för mig varför denna kombination inte funkar. Det är väl två olika konstruktioner?” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en ny Volvo V60 T3, 2018. Volvo nekade min önskan om en kombination av bränslevärmare (VOC) och en elektrisk motorvärmare. Men Volvo har inte förklarat för mig varför denna kombination inte funkar. Det är väl två olika konstruktioner? Jag vill spara på batteriet när jag åker korta sträckor och har bilen i carport, därav min tanke att ha en elektrisk värmare som komplement.
Jonas E

Svar:
Det låter i och för sig som en god tanke, men det finns uppenbarligen en teknisk anledning till att man inte vill montera bägge versionerna. Så här svarar Volvos pressansvariga, Annika Bjerstaf: ”Ja det är korrekt att det är två olika konstruktioner, men de delar samma kylsystem. Därför blir effekten av en elmotorvärmare inte bra beroende på motorns kyl- och cirkulationssystem.”

 

Extra om extravärmare på Volvo

Vi har fått en del synpunkter på frågan och svaret om att montera elektrisk värmare på Volvobilar som är utrustade med bränslevärmare. Lars-Göran Printz Olsson tycker det är märkligt att elvärmare inte ska gå att montera, vilket i vart fall var möjigt på lite äldre Volvobilar och det är ett bra alternativ för de som parkerar i kallgarage. Anders Karlsson förhandlade sig till att hans nya Volvo XC90, som levererades i november 2016, från fabrik utrustades med både bränsle- och elvärmare. Enda villkoret var att inte båda användes samtidigt. Så vi ställer frågan i repris.

Svar:
För att förtydliga utreder vi först kort vad de olika värmarna har för funktion.  

  • Bränslevärmare monteras i fabrik (kan ej eftermonteras) och värmer förutom motorn även upp kupén.
  • En elektrisk motorvärmare värmer endast upp motorn, för att kupén ska bli varm krävs att man kompletterar med en kupévärmare.  Volvos erbjudande av elektrisk motorvärmare till bilar utrustade med bränsledriven värmare skiljer sig något mellan olika bilmodeller och årsmodeller. För att ta reda på vad som gäller för den egna bilen rekommenderar vi att man går in på vår tillbehörssida. Elektrisk motorvärmare passar inte till Twin Engine.

Annika Bjerstaf, Volvo Cars

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2019-05-16 07:30
L West

Konstigt, med två värmare installerade borde man väl kunna välja sjäv vilken som används eller är tekniken alltför ut/invecklad? Kan förstå att en elektrisk värmare på 300-500W kan fucka upp bränslevärmarens "smarta" funktion till en viss del men...

#2 • 2019-05-16 08:23
Kanske

2006 köpte jag den då nya Ford S-max. Bilen hade dieseldriven motorvärmare och jag beställde tillvalet elektrisk motorvärmare. Ford hade inga problem att ordna detta och det fungerade utmärkt under de åren jag hade den bilen.

Bilen hade för övrigt något jag saknat på andra bilar, nämligen eluppvärmd vindruta. En fantastisk lösning. När det är dags att köpa en ny bil nästa gång så är det en av de grejorna som står högst på min önskelista.

#3 • 2019-05-16 09:36
lsoderlund

Alltså, allt går att lösa. Är väl egentligen bara att montera den senare (elektriska) själv. Du behöver ju inte en blockvärmare, räcker väl med en värmematta på tråget för att du skall få den effekten du önskar. Att sedan dra kablage till kupén för en kupévärmare är ju tämligen lätt gjort.

#4 • 2019-05-16 09:50
Gormis123

Jag har en Volvo v90 D3 awd på den är det dubbla värmare

#5 • 2019-05-16 09:58
Desmodue

Jag har en V70 D4e Classic med Polestar 2016 och jag har dieselvärmare OCH elvärme med sladd som dessutom har laddare. Jag har kupévärmare dessutom och elframruta och elvärme i ratten. Jag bor i Skåne så det är lite over doing men bilen bodde i Östersund de första åren.

#6 • 2019-05-16 09:59
mso 1000

Ja det är nog så att ingen bilfabrikant levererar det i dag.
Det är såklart både en kostnadsbesparing och ett moment till på fabriken som man inte vill ha.

Och detta är ju två värmekällor som aldrig behöver användas samtidigt och bör enkelt kunnas regleras i motorstyrningen.

För oss med bil med värmare är det en stor nackdel.
Men det skulle säkert krävas än mer batteri och generator kapacitet och mer förstånd av bilägaren ifråga när det gäller att undvika kortkörningar med efterföljande låg batterispänning.

#7 • 2019-05-16 10:05
mso 1000

Jag antar att frågeställaren pratar om det PTC element på 1000-1200w som moderna bilar utan bränslevärmare har orginal monterat från fabrik i och efter ordinarie värmepaket.

Om det är det så ställer det många extra krav och villor för en bra funktion för att slippa bärgning pga batteritorsk på nya volvon.

#8 • 2019-05-16 10:16
L West

Elektrisk motorvärmare, inte kupevärmare...

#9 • 2019-05-16 11:14
Pi

mso 1000 - varför tror du det är PTC-elementet när frågeställaren säger att han har bilen i carport och vill undvika att använda bränslevärmaren ? Min tolkning är att han avser en helt vanlig, elektrisk motorvärmare vilket låter rätt logiskt. Och som redan påpekats ovan - då skulle man ju dessutom enkelt kunna kombinera med en batteriladdare vilket nog är vettigt när man kör Volvo men bränslevärmare.

#a • 2019-05-16 11:40
Rutger Jönåker

Det står ju klart och tydligt "elektrisk motorvärmare" i frågan. Det PTC-element mso 1000 nämner värmer kupéluften och det pratas det inte alls om i frågan.

Låter märkligt att man inte ska kunna få både bränslevärmare och elektrisk motorvärmare monterat på bilen. Stående i en carport, eller kallgarage, med tillgång till el så vill man ju värma motor (och kupé) med el innan avfärd.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.