Nästa artikel
Bilfrågan: Vad betalar man egentligen för i besiktningen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Vad betalar man egentligen för i besiktningen?

Publicerad 3 maj 2021
"Bilägare luras att besikta oftare och kontrollen luktar 1960-tal. Vad är det som kostar?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Nu har vi konstaterat att bilbesiktningen blivit klart dyrare än konsumentprisindex! Dessutom skickar flera besiktningsföretag ut erbjudande om besiktning upp till sex månader innan man måste inställa bilen. Eftersom det är 14 månader till nästa besiktning så lurar man bilägare att besikta oftare. När dessutom kontrollen luktar 1960-tal så kan man undra vad betalar man för?
Fop

Svar
Att avskaffandet av monopolet ledde till fler företag och högre pris var nog väntat. Men man kan också säga att tillgången på besiktningstider blivit betydligt bättre. Jo, det är riktigt att påminnelse om besiktning kommer i god tid. Men det ger ju större möjlighet att välja var och när man låter göra besiktningen. Besiktningsföretagen själva vill göra mer ingående tester – frågan är om bilägarna vlll det? OBD-systemen fungerar skapligt, men någon bör nog kolla att vi inte åker omkring med lysande varningslampor eller med för slitna bromsbelägg eller glappa styrleder och så vidare. Det kanske kan uppfattas som lite omständligt att man måste provboka för att jämföra och hitta låga priser och till det behövs en dator eller smartphone. Dekra redovisar däremot en lista med både ordinarie- och lågpriser.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.