Nästa artikel
Bilfrågan: Tystaste däcken?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tystaste däcken?

Publicerad 20 juni 2016 (uppdaterad 6 november 2020)
Vilka däck ska jag välja för att minska bullret i min bil? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Min BMW Z4, 2,5 si, 2008 behöver nya däck. Däcken är punkteringsfria original 225 45/17. De är bullriga och jag uppfattar också bilen som spårkänslig, vilket kanske hör ihop med däcktypen. I ert test framstår Continental som sammantaget klart bäst. Om jag prioriterar lågt buller och riktningsstabilitet ser Bridgestone, Goodyear, Michelin och Pirelli ut som bra alternativ. Hur stor skillnad är det i praktiken beträffande buller? Frågan om spårkänslighet behandlas inte särskilt i testet.  

Svante Elofsson

Svar:
Du är inte ensam om att uppleva BMW:n som spårkänslig med punkteringsfria däck. Det klagar många på. I våra däcktester kollar vi emellertid inte spårkänslighet eftersom den kan skilja sig mellan olika bilmodeller. 

RFT-däck (Run Flat Tyres) har hårdare däckssidor och det kan påverka även ljudnivån. De fyra däck som du nämner är tämligen likvärdiga vad gäller buller. I 90 km/tim skiljer som mest två decibel, vilket kan uppfattas av örat. I testets sammanlagda komfortbedömning fick Bridgestone, Goodyear och Michelin den högsta poängen.

Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad är dina erfarenheter av spårkänslighet med olika däck?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2016-06-20 07:30
mayors

Kan bara hålla med - RFT är ett påfund av mörka makter. Har haft det på ett gäng BMW och har nu fått nog. Kan inte förstå logiken i att skapa en i övrigt utmärkt bil och sen förstöra den med däck som är tunga, hala, spårkänsliga och bullriga.

#2 • 2016-06-20 09:16
duccedriver

Och hur ofta får man punka?

#3 • 2016-06-20 10:40
Tjalle

Förtydligande: däcklagningssats skall vara av typen: burk med slime/tätningsmassa+ 12V kompressor.
Jag har köpt min på Amazon.UK.
De trycksatta burkar med slime som säljs orkar bara fylla upp däcket till 0.3 - 0.5 bar, vilket är o-bra.
Beställde just nu en sats till - två bilar - SEK 360.

#4 • 2016-06-20 11:27
bgl

Mycket svårt att ge råd om däcksval som gäller över längre tid. Skillnaden mellan till synes samma däck men olika tillverkningsår/olika produktionsanläggningar/ flera andra faktorer kan vara större än skillnaden mellan olika däcksmärken. Vi köpte på "färsk" rekommendation icke-RFT Pirelli till en BMW X3 för 4 år sedan. Långt mycket bättre än original-RFT.
En bekant köpte i fjol enligt beteckningen samma däck till 3-serie, dom var inte ett dugg bättre än original-RFT!
Berodde troligen både på att RFT-däcken har blivit bättre med åren och att icke-RFT var annorlunda 3 år senare

#5 • 2016-06-20 11:47
nef

Jag valde Goodyear EfficientGrip Performance till min bil...
Bra väghållning och ändå tysta! :-)

#6 • 2016-06-20 13:29
pinjong

Har man en reservhjulsbalja men inget reservhjul så kan man väl förvara ett av vinterdäcken där? Särskilt om det är dubbfritt. Måste vara bättre än vilken lagningssats som helst.

#7 • 2016-06-20 16:51
raks

Visst RTF är kanske inte jättebra, men de får orimligt mycket skit och det har hänt mycket med utvecklingen av däcket på senare tid. Jag har Bridgestone POTENZA RTF på min nya BMW och även om de är relativt breda back (255) så finns ingen tendens till spårkänslighet, har inte heller varit med om att de skulle blivit ojämna efter bilen varit parkerad över natten.

#8 • Uppdaterat: 2016-06-20 20:16
saabnisse

pinjong , det finns nästan inget farligare än att byta hjul vid en punktering. Det var något man gjorde förr i tiden när det oftast var gles trafik.
Idag ringer man assistans som kommer tillsammans med en "kuddbil" och fixar punkan.
Inga bilar behöver reservhjul eller lagningssats egentligen.

#9 • 2016-06-20 21:13
muskorv

Beror väl på var man befinner sig?

De två gånger jag fått punktering har jag i lugn och ro åtgärdat med hjälp av bilens för ändamålet avsedda kompressor. Klart snabbare än assistans och smidigare än att byta däck. Har man man en mindre skada och nära till däckverkstad behöver man inte ens använda lagningsvätskan.

#a • 2016-06-20 22:05
saabnisse

Riktigt muskorv, jag har gjort detsamma, hemma vid carporten och faktiskt en gång vid E20, men då en bra bit från vägen på en avfart.
Men jag har sett självmordsbenägna som bytt vänster framhjul på vägrenen, något som inte assistanskillarna gör.
Det är otäckt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.