Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Tullfritt från Norge?

Bilfrågan: Tullfritt från Norge?

Bilfrågan

"Måste jag omregistrera bilen här i Sverige eller kan jag köra vidare med norska skyltar i Sverige?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har flyttat till Sverige från Norge och vill ta med bilen till Sverige. Kan jag ta med bilen utan att betala tull eller andra avgifter? Måste jag omregistrera bilen här i Sverige eller kan jag köra vidare med norska skyltar i Sverige?
Sigurd Beite

Svar:
Om du har bott i Norge under minst ett år (det vill säga utanför EU) och kört och ägt bilen under minst ett halvår behöver du inte betala någon tull.
Notera dock att under det första året efter att du flyttar till Sverige får du inte sälja, låna ut, pantsätta eller hyra ut fordonet utan att först meddela Tullverket och betala tull, skatt och moms för fordonet. Flyttsakstullfrihet begärs vid någon av tullklareringsstationerna längs gränsen. Rätt handlingar kan hämtas på tullverkets hemsida.
När det gäller bilens registrering får du bara köra en vecka i Sverige med norska skyltar. Tanken är att en bil ska vara registrerad i det land där ägaren bor och i ditt fall alltså förses med svenska skyltar.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Diskutera: Har du importerat en bil till Sverige?

 
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2018-03-09 10:13

Alltså allvarligt, hur kan man tro att man kan skriva sig i Sverige och permanent köra runt med norska skyltar?

#2
2018-03-09 11:34

Man är norsk? ;) ;)

#3
2018-03-09 12:29

Varför flytta från Norge till Sverige - landet som ger bort sig självt? Att flytta från Sverige till exempelvis Norge (kanske Danmark) har varit på vår agenda ett bra tag nu. Andra seriösa alternativ är USA och Australien.

#4
2018-03-09 14:08

Då måste jag göra dig besviken notarius, det är inte bättre i de uppräknade länderna (Australien har jag dock inte koll på).

Men för att hålla sig till ämnet. När jag flyttade från Norge för ett par år sen så sålde jag bilen i Norge till högre pris än vad motsvarande kostade i Sverige. Så tveksamt om det lönar sig att ta med en bil till Sverige på detta sätt? Kanske en elbil lönar sig om det är vad frågeställaren har?

#5
2018-03-09 15:30

Vad menar du Erik? Behöver man inte betala tull för bilen ifall bilen stått i landet ett år?
Så om man bor i Norge och flyttar till Sverige... kör runt sin Norskreggade bil i ett år så är det bara att regga om den utan att betala tull? Eh?

#6
2018-03-09 19:48

Mye mer lønnsomt å selge bilen i Norge og kjøpe tilsvarende i Sverige, unntatt hvis det er el bil som er billigere i Norge da den er fritatt for statlige avgifter ved kjøp

#7
2018-03-10 08:04

Jag skulle kunna tänka mig en flytt till Norge för deras vackra natur.

Men å andra sidan är trafikpolitiken ganska överdrivet jobbig, med 60 km/h- gräns på stoa motorvägar och kameror i varenda buske som smygfilmar allt man gör;-).

Så det är kanske anledningen till flytten- att ts vill köra lite fortare?

(Inlägget är skrivet med viss ironi)

MVH AL

#8
2018-03-10 08:12

En subventionerad elbil t.ex. Tesla borde vara lönsam att ta med som flyttgods från Norge.
En vanlig fossilbil däremot är bättre att sälja innan man flyttar därifrån.

#9
2018-03-10 11:20

"Bara köra en vecka i Sverige"? Hur är det då med alla hantverkare med reg.skyltar med LT, LV, EST och PL som finns i Sverige? Många med svensk reklamtext om våtrumsbehörighet mm. Har lite svårt att tro att dom inte bor i Sverige eller veckopendlar till sina hemländer. På min gata finns en VW-buss reggad i PL och den har funnits i kvarteret ett par år nu. Eller är det speciella regler för företagare?

#10
2018-03-10 12:34

Minsta gemensamma nämnaren för Lettland, Litauen, Estland, Polen stavs EU. Antar att detta innebär att det är OK att köra runt I Sverige med fordon registrerade i annat EU land. I Grekland kan man dock göra detta endast under 6 månader. HUr det ser ut i Sverige vet jag ej. Men då vi har EUs mest naiva politiker i detta landet så blir jag inte förvånad att man kan köra runt obehindrat och hur länge man vill med en EU registrerard bil i detta landet.

v

#11
2018-03-10 12:34

Minsta gemensamma nämnaren för Lettland, Litauen, Estland, Polen stavs EU. Antar att detta innebär att det är OK att köra runt I Sverige med fordon registrerade i annat EU land. I Grekland kan man dock göra detta endast under 6 månader. HUr det ser ut i Sverige vet jag ej. Men då vi har EUs mest naiva politiker i detta landet så blir jag inte förvånad att man kan köra runt obehindrat och hur länge man vill med en EU registrerard bil i detta landet.

v

#12
2018-03-10 13:40

knauer skriver: "Men då vi har EUs mest naiva politiker i detta landet så blir jag inte förvånad att man kan köra runt obehindrat och hur länge man vill med en EU registrerard bil i detta landet." Jag tar det ett steg längre: Politikerna i det här landet slår världsrekord i naivitet och dumhet på i stort sett alla områden, varav ett utmärker sig alldeles särskilt.

#13
2018-03-12 13:44

@knauer & notariuspublicus: Jag tar det ett par steg tillbaka då Sverige är ett av världens och Europas bästa länder kan man dra slutsatsen att politikerna verkar göra något bra i alla fall även om enskilda personer i sin okunnighet om omvärlden har en annan åsikt. Det verkar som att våra politiker lägger tonvikten på viktiga saker och inte ägnar sig åt petitesser. :)

#14
2018-03-14 08:39

Ni som tjafsar om hantverkare etc. så är det ju inte helt säkert att de "flyttat" till Sverige, som FS gör gällande. DVS att de är skrivna här. Samma regler gäller i nästan hela EU, att man ska omregistrera bilen vid flytt till nytt land. Det som skiljer mest är ju tiderna för det tvånget. En annan sak är t.ex. att svenska medborgare inte får köra runt i utlandsregistrerade bilar heller (såvitt de inte är bosatta i det andra landet) - och det är nog många som gör det m.h.t. trängselskatter etc.

#15
2018-03-14 15:49

Det är olönsamt att ta in någon annan bil än en elbil till Sverige, mest lönsamt en Tesla eller någon av de andra kommande elbilarna typ Jaguar, AUDI m fl. Jag vet för jag har tre norska bilar och ett gäng svenska. Vad gäller utländska hantverkarbilar eller andra bilar med för den delen så är de här personerna nog inte skrivna i Sverige utan i sitt hemland och endast har skattenummer för arbete i Sverige - samma som svenskar kan ha i Norge :)

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.