Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Tips när man hyr bil?

Bilfrågan: Tips när man hyr bil?

Bilfrågan

"Jag ska hyra bil på Madeira och min fråga är: måste jag tänka på något speciellt vad gäller hyrkontrakt?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på läsarfrågor om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Kommer att åka bil på Madeira i flera veckor och min fråga är: måste jag tänka på något speciellt vad gäller hyrkontrakt av bil innan jag skriver på?

Bernd Kliem

SVAR:
Att tänka på när man hyr bil utomlands är att man ska ställa några frågor till hyrbilsfirman om vad de har för försäkring på bilen och vad är det som händer om det inträffar ett försäkringsfall, stöld, brand, skadegörelse, trafikolycka med mera.

Det är inte ovanligt i länder runt Medelhavet, där inräknat Portugal, att hyrbilarna enbart har trafikförsäkring som hyrbilsfirman står för och att denna enbart står för skador mot tredje man. Dock ej för personerna som sitter i bilen. Det är en starkt begränsad försäkring. Ofta finns det olika tillval av försäkringar när du hyr bilen. Kontrollera alltid självriskerna.

Kontrollera också bilens skick och påpeka eventuella skador så att du inte blir skadeståndsskyldig för något du själv inte har orsakat. Om hyrbilsfirman erbjuder dig dåligt och eller dyrt försäkringsskydd, kan det vara idé att kontrollera priser hos andra firmor. Anlita helst välkända firmor.

Innan resan, läs gärna information som kan lämnas på nätet av Trafikförsäkringsföreningen och de större hyrbilsföretagen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Har du några fler tips?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2012-03-28 11:07

Just det där med skador på bilen är inte ovanligt att de bluffar om.

Begär att få kolla protokollet INNAN du kör iväg med bilen. Ta protokollet och kolla av bilen, finns det fler skador (och det gör det ofta...) så se till att de skriver in dem.

En del firmor begär en deposition, och den riskerar man inte få tillbaka, för de hävdar att man orsakat skador. (vilka förmodligen redan fanns när du hämtade bilen)
Att de sedan ändå inte fixar skadorna är en annan historia...

#2
2012-03-28 13:01

Några tips i blandad ordning:

Försäkringar kan vara besvärliga att förstå och kontrollera när man väl är på plats och snabbt läsa igenom något finstilt i biluthyrningskön är inte att rekommendera. Har alltid hyrt bil genom holidayautos och tecknat deras försäkring istället. Har funkat bra hittills.

Hos holidayautos får man dessutom bra pris eftersom de inte har egna bilar utan man får en prisjämförelse från flera olika biluthyrare lokalt.

Rekommenderar inte goldcar, eftersom hos dessa måste man betala för full tank enligt något jäkla riktpris. Inte roligt på tex Kanarieöarna där bensinen kostar ganska exakt 1 euro, att då behöva betala 14kr/l.

Se upp också när de drar pengar från ditt kort, så att dom inte drar i Svenska kronor i utlandet för då blir det oftast mot en väldigt dålig växelkurs.

Betala istället med ICA's bankkort i lokal valuta, dessa har varken valutapåslag eller avgift vid uttag i bankomat i utlandet.

#3
2012-03-28 13:21

Jag håller med föregående talare. Det är oerhört lätt att bli blåst när man skall använda hyrbil. Försök att få tag i avtalsvillkoren hemma i Sverige och läs igenom dem i lugn ro. (Står villkoren endast på engelska?)

Jag för min del betalar gärna olika tilläggsförsäkringar så att jag har så att det täcker i praktiken allt som kan hända. Jag tycker faktiskt att det känns tryggt - även om man drar iväg någon tusenlapp i onödan. Och som hultarn skriver: Gå runt bilen och avsyna den ingående innan du kör iväg. Står den i ett mörkt garage, kör ut den kortast möjliga väg till dagsljus och gör kontrollen där. Påtala genast eventuella fel (fotografera gärna också!). Och för säkerhets skull - när du lämnar tillbaka bilen: Be någon från firman komma ut och avsyna bilen. Annars finns risken att du kan åka på att få ersätta en skada som uppstår efter det att du har lämnat bilen.

#4
2012-03-29 12:45

För lägsta pris boka genom Globalcar på internet. Kollade priser inför min europaresa och det var klart billigast.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.