Bild
Nästa artikel
Får man xenonkonvertera bara helljuset? Vi Bilägare svarar.
Får man xenonkonvertera bara helljuset? Vi Bilägare svarar.

Bilfrågan: Tillåtet med xenonljus?

Bilfrågan

Är det tillåtet att xenonkonvertera så länge det bara gäller helljuset? Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
I VB nr 11 läste jag att det inte är tillåtet att konvertera helljuset till xenonljus. Jag har en VW Polo 2010, som jag har konverterat till xenon. Jag har besiktat bilen hos Svensk Bilprovning utan anmärkning. Då frågade jag om det var tillåtet att byta till xenonljus, och fick till svar att förbudet bara gällde halvljus.
Krister
 
Svar:
Formellt är det förbjudet att byta till xenonljus eftersom alla ändringar av en typgodkänd bil kräver registreringsbesiktning. Om bilens halvljus förses med xenon är det krav på strålkastar-rengörare och automatisk ljus-nivåreglering. Vid kontrollbesiktning kontrolleras emellertid bara bilens halvljus och dimstrålkastare. Om du bytt till xenonlampor på helljuset kommer du alltså undan med det eftersom det inte kontrolleras.
Marianne Sterner, Vi Bilägare.

Diskutera: Borde xenonkonvertering vara tillåtet?
Taggar: Bilfrågan

Kommentarer

#1
2014-12-30 08:04

Eftersom det är tillåtet med xenon i extraljus så borde det även vara det i helljuset.

#2
2014-12-30 08:41

Nej, det bör inte vara tillåtet. Blir ibland bländad av bilars Xenonstrålkastare och vill inte se mer Xenonljus.
Hur blir funktionen i xenonkonverterade strålkastare? De strålkastarna är inte konstruerade för Xenon, ökar bländrisken? försämras funktionen?

#3
2014-12-30 10:10

Jag blir ofta bländad av bilar med påkopplad släpvagn då föraren sällan är medveten om att dennes lampor går att ställa i höjdled. (redigerat)

Gillar mina xenonlampor på min Volvo som ställer in sig själv i höjdled och som alltid ger ett vackert ljust sken. Har även lagt till extraljus med xenonlampor och ger en lång ljuskägla. Nu kanske halvljusen kommer att ersättas av LED men jag behåller gärna mina extraljus med xenongasen.

#4
2014-12-30 10:51

Stefan Eriksson: Det du skriver om och irriteras över är xenonkonverterade halvljus. Det är jätteförbjudet. Xenon i helljus eller extraljus är tillåtet. De bilar som har xenon på halvljus har automatisk nivåreglering och ska inte kunna blända annat än vid backkrön eller en skarp kurva, där den asymetriska delen kan blända tillfälligt.

#5
2014-12-30 12:25

Det borde vara tillåtet med Xenonkonvertering i hellyset. Det är ju tillåtet med en hel drös extraljus som kan göra natt till dag bokstavligen så xenon i hellyset är ju ingenting i jämförelse.

#6
2014-12-30 13:05

Thommys: Original xenon/HID extraljus är godkända men inte konverterade till xenon för då ryker e-godkännandet på en gång men sen att varken polis eller bilprovningen bryr sig om det spelar mindre roll.
Jag kör själv med xenon i helljuset/extraljusen(70watt xenon i allt) som inte heller är godkänt om man kollar reglerna korrekt. På besiktningen kollar dom så att helljuset lyser på bilen men inte nån inställning som tur är ..

#7
2014-12-30 13:31

Registreringbesiktade min BMW efter ha bytt växellåda.

Bes mannen var snäll och släppte igenom bilen trots som han sa "ej godkända lampor i helljuset" (xenon)
Årsmodell 1992, dvs ej helbilsgodkänd.

#8
2014-12-30 13:34

Med Mariannes resonemang är då även ett eftermonterat helljus olaglig ty sånt inte ingår i typgodkännandet.
Xenon i helljus är OK eftersom heljus i sig bländar oavsett ljuskälla så ljuskällans beskaffenhet (eller styrka) har ingen betydelse. Det är bara två saker för halvljus ett typgodkännande berör: bändningrisken och ljusbildens utformning. Och just därför måste xenon-halvljus ha automatisk nivåreglering: xenon ger bra mycket starkare sken än halogen så xenonets bländning är mycket kraftig därmed måste man se till att inte blända andra. Strålkastarrengöringskravet är ren och skär idioti och har som bakggrund att xenon genererar mindre värme i strålkastaren följaktligen bränns smutsen i mindre omfattning bort från strålkastarglaset... som numera är oftast av plast och har så låg temperatur att ingenting bränns bort även om man har gammaldags värmealstrande halogen.
Och med tanke på hur många bilar som kör omrking med eftermonterat xenon halvljus måste de ha gått genom besiktningen... så även sånt godkänns tydligen.

#10
2014-12-30 17:59

Alla bilar med vanligt lyse har en knapp att justera ner halvljuset med. Den knappen är det skrämmande få som hittar igen.

#11
2014-12-30 19:13

Ja brut, helt riktigt. Citroen har haft de på sina stora modeller sedan 1954!
Sedan kom Peugeot in och förstörde.

#12
2014-12-30 20:38

Jomenvisst, men vad säger ni om xenon som extraljus då?

#13
2014-12-31 12:30

Jag har dock en invändning mot denna artikel.
Xenon i halvljuset kräver inte alltid automatisk räckviddsreglering och strålkastarspolning.
Endast vid 35w stark Xenon krävs detta.
Vid nedsatt styrka på Xenonlamporna, till t ex 25w så räcker det med antingen automatisk räckviddsreglering eller strålkastarspolning.

Här är 2 bilar jag vet om som har nedsatt Xenon styrka från fabrik och är helbilsgodkända i detta utförande:
Nya Skoda Rapid, som saknar automatiskt räckviddsreglering. Har manuell vanlig räckviddsreglering inifrån som sina systermodeller utan Xenon.

Nyaste generationen av VW Beetle saknar strålkastarspolning då det av utrymmesskäl inte får plats på den modellen.

#14
2014-12-31 16:07

Hela denna diskussion är så onödig. Den hade inte behövts om biltillverkarna såg till att göra bilar med bra ljus.
...
En annan aspekt av detta är att fotgängarskyddet, som är en viktig parameter i krockstester, förlorar en del av sin funktion när man monterar en bunt extraljus.

#17
2016-02-03 16:51

Har bilen separata lampor för hel och halvljus ( ej H4 ) så är det lagligt att sätta in xenonlampor i helljuset. Den informationen fick jag när jag ringde bilprovningen.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.