Nästa artikel
Bilfrågan: Sprinten gick sönder – hur fungerar den?
Bilfrågan

Bilfrågan: Sprinten gick sönder – hur fungerar den?

Publicerad 14 juni 2021
"Är detta ett vanligt fel? Konsekvenserna av plötsligt försvunnen drivning kan ju bli katastrofala." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Under körning i Frankrike av min Volvo S60 2005 tappade bilen plötsligt drivning efter ett stopp i en bilkö. Orsaken visade sig vara en defekt sprint i växlingsspaken. Hur fungerar den? Felet lagades snabbt på en Renaultverkstad, för cirka 70 euro. Är detta ett vanligt fel? Konsekvenserna av plötsligt försvunnen drivning kan ju bli katastrofala.
Bauger

Svar:
Sprinten håller ihop länkaget i spakstället och går den av så kan man, som du märkte, inte överföra växelrörelserna. Från Volvo Cars svarar man att det är en rörsprint. Den är snittad, vilket innebär att när den trycks in i sitt läge så kommer den i spänn och på så sätt låser sig fast. Den har troligtvis inte kommit på rätt plats vid kopplingsbytet som gjordes på bilen 2018. Detta är inget fel vi hört om tidigare.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.