Nästa artikel
Bilfrågan: Slitet däck till höger?
Bilfrågan

Bilfrågan: Slitet däck till höger?

Publicerad 7 november 2013 (uppdaterad 7 november 2013)
"Man märker med blotta ögat att slitaget på höger framdäck är avsevärt större än på övriga däck." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Klicka här för att skicka in en fråga.

FRÅGA:
När jag läste Bengt Diedens spalt om hur viktigt det är att alla däck har i stort sett samma diameter så slog det mig att åtminstone vi som kör mycket i Skövdes korkade feldoserade, däckätande rondeller kommer att få problem. Man märker med blotta ögat att slitaget på höger fram är avsevärt större än på övriga däck. Det är när man skiftar mellan sommar och vinter eller tvärtom som man ser det.

Stig Johansson

SVAR:
Det är säkert inte bara Skövdebor som noterat att höger framdäck är utsatt för hårt slitage. Även att bakdäck slits i dag fortare än framdäck beroende på att många bilar har kraftig toe in på bakhjulen. Oavsett vad det beror på mår bilen alltid bäst av att däcken är så likartade som möjligt, både när det gäller typ och slitage.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-11-07 10:01
IngoS

Lägg in skakbanebeläggning i rondellerna!

#2 • 2013-11-07 12:06
bgl

Det är något lurt med att alla vi som ser större slitage på högerdäck skyller på cirkulationsplatser. Om vi räknar bort alla som lider av förföljelsemani och drar ett extravarv så svänger man ju lika mycket till vänster som till höger i genomsnitt!

#3 • 2013-11-07 12:19
Wolesley

Det här är nog en "råttan i pizzan"... (-; Om höger framdäck slits hårdare beror det på andra saker än rondellerna. Kolla lufttrycket i däcken och justera framvagnsinställningen om det inte hjälper.

#4 • 2013-11-07 13:20
hultarn

Kan bara instämma i det där med feldoserade rondeller, vilka kan bli riktigt otrevliga särskilt vintertid. De som kört genom Norje (inte Norge..) på E22 vet precis vad jag menar.

#5 • 2013-11-07 16:01
jete

Bortsett från rondellkörning så kan camber vara fel på ett hjul naturligtvis. Är det fel på toe-in så slits båda likadant, dvs på samma däckskant. Jag köpte en ny Volvo en gång och fick börja borra och flytta övre stötdämpar infästningen för att komma inom tillåtet värde.
På min Escort-84 fanns det toe-in på bakhjulen och däcken slets ner mycket fort. Ställde in toe-in på noll (med en lång bräda längs bilsidan) och det blev slut med slitaget. Samma fram. Det var rättvärde enligt Ford, men slet däck. Efter inställning " på känn"med 1/4 varv i taget på styrstagen så upphörde även slitaget där + att bilen gick stadigt och bra på spårig väg, vilket den inte gjorde innan. En person som åkte med innan bad att få stiga ur, bilen åkte hit och dit över sltspåren på vägen.

#6 • 2013-11-07 16:37
hultarn

jete: det där med toe-in bak finns ofta för att få bilen självstabiliserande, den ska kännas stabil rakt fram. Funkar ju på bra väg...
Kruxet kan bli som du säger; att den tar styrning i spår.

Lite OT: på klassiska Mini är det toe-out och negativ camber fram och toe-in och positiv camber bak, vilket självklart verkar tokigt. Föga förvånande är det populärt att ställa om bakhjulen, till liknande fram, vilket gör att den biter bättre i kurvorna, men.. samtidigt blir giftigare när det släpper. De "felställda från början" hjulen gör att däcken släpper mjukare.

#7 • 2013-11-07 16:45
Gunnar Lindberg

"Hur skulle du svara på frågan?"

Det var ingen fråga, endast ett konstaterande.

#8 • 2013-11-07 18:58
Audi A5 SB

Kör man på en väg, så kör man i en ständig vänsterkurva. Detta fenomen kommer sig av att alla vägbanor är bomberade för att vattnet vid regn skall rinna av. Därav kommer det sig att höger framdäck slits mer i sin ytterkant och det gäller i viss mån även de andra däcken (som slits i sin högra del). Svårare än så är det inte.

#9 • 2013-11-08 08:36
bgl

Tack till sign Audi A5 SB för inlägget. Jag har provat detta argument i andra sammanhang utan att få stöd, trevligt att det finns fler som har samma åsikt.

#a • 2013-11-08 20:34
Audi A5 SB

bgl: vi kommer att vara i minoritet - ingen tror på oss utan hänvisar till rondeller och felaktiga hjulinställningar. Men vi har rätt;-)

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.