Bild
Nästa artikel
Automatlådan krånglar på frågeställarens Camry.
Automatlådan krånglar på frågeställarens Camry.

Bilfrågan: Ska jag acceptera lådan?

Bilfrågan

"Jag har svårt att förstå hur köpare av en sådan dyr bil 2002 kunde acceptera en sådan växellåda. Vad säger Toyota?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.
 
Fråga:
Automatlådor verkar inte vara Toyotas starka sida. Jag har en Camry V6 2002 med en fyrväxlad automatlåda. Efter köpet upptäcktes att motorn hackade i långa utförslut. Verkstaden laddade ny mjukvara så att hackandet nästan helt försvann. I gengäld går fyrans växel inte i förrän vid 95 km/tim, vilket gör komfort och ekonomi lidande! Synd på en jättefin bil som bara gått 14 500 mil. Jag har svårt att förstå hur köpare av en sådan dyr bil 2002 kunde acceptera en sådan växellåda. Vad säger Toyota?
Hade hoppats på mer
 
Svar:
Automatlådor är verkligen en av Toyotas starka sidor. Dom är inte bara positivt omtalade i många biltester utan också av våra kunder och andra biltillverkare som valt oss som leverantör. När det gäller denna 13 år gamla bil är det tråkigt att ägaren inte är nöjd. Vi har svårt att uttala oss i just detta fall eftersom bilen inte har servats hos någon auktoriserad Toyotaverkstad sedan den leveransservades 2002. Vi vet därför inte hur den skötts fram till dagens datum men vi kan inte se att det framkommit några kundfrågor runt denna växellåda under alla dessa år.
Bengt Dalström, Toyota Sweden


Diskutera: Har du varit med om något liknande?

Kommentarer

#1
2015-05-27 07:12

Bra svar av Bengt Dalström: Han fick fram att kunden inte servat bilen hos någon auktoriserad Toyotaverkstad sedan den leveransservades 2002, detta utan att trycka ner ägaren på ett direkt sätt. Samt att han samtidigt gjorde reklam för Toyotas lådor. Smidigt!

.

#2
2015-05-27 07:25

Ja, det är rätt att skylla allt på kunden och frisäga allt ansvar som bilitillverkare. Det blir billigast så för dem.

#3
2015-05-27 08:18

Hacken, om Toyota inte får titta på bilen, hur skall de då kunna ställa en diagnos? Bilen är 13 år, men kör den till en Toyotaverkstad så får de kanske svara för varför lådan växlar som den gör, den kanske inte fått någon ny olja på 13 år, vad vet jag? Troligen får han ett bättre svar än av experten på allt "nätet"

Internet - den "moderna" människans lösning på allt

#4
2015-05-27 08:23

Lådan hackade strax efter köpet men växlade som jag förstår det, efter ny mjukvara dröjde uppväxlingen till fyran ända tills 95km/h och detta var ju programvaran som orsakade detta, Oljan bestämmer inte när uppväxling skall ske oavsett om den är ny eller gammal.

#5
2015-05-27 08:55

"Jag har svårt att förstå hur köpare av en sådan dyr bil 2002 kunde acceptera en sådan växellåda."
Han har ju knappast köpt den ny 2002 isåfall så skulle han ju knappast ha accepterat lådan...
Oljor slits även i nyare automatlådor vilket påverkar funktionen, har lådan dessutom kanske läckt lite dom senaste åren så kanske det inte är så mycket olja kvar i den heller.
Är ju ingen som helst ide att gnälla på en 13 år gammal bil, den kan ju ha varit med om vad som helst under dom åren även om den bara rullat 14500 mil.
När han köpte bilen så hade han ju kunnat påtala problemet med lådan eller inte köpt bilen alls.

#6
2015-05-27 09:10

Hacken det är riktigt att oljan inte direkt styr växlingsstegen men den bidrar. Tidigare momentomvandlarlådor som inte hade elektronik styrdes främst av varvtal och moment.
Det här är ett exempel på när oljan behöver bytas och lådan sköljas, det räcker inte med att enbart byta olja. Det finns verkstäder som har speciella aggregat för att byta olja i automatlådor.
Men naturligtvis bör frågeställaren här uppsöka en Toyotaverkstad och kontrollera inställningen av lådan och uppdatera elektroniken.

Och det är ju helt riktigt som Bengt Dalström skriver att Aisin levererar lådor till väldigt många tillverkare, i de jag har erfarenhet av 9-5 och V70 växlar lådorna perfekt, speciellt efter oljebyte som bör ske efter 6-8000 mil.

#7
2015-05-27 09:40

Kom han på att lådan inte funkade som den skulle... 13(!) år efter köpet eller?
Sluta nu... Orkar inte höra gnäll om antika bilar.

#8
2015-05-27 09:55

Jag tolkar det som att frågeställaren inte köpte bilen som ny eftersom han skriver: "Jag har svårt att förstå hur köpare av en sådan dyr bil 2002 kunde acceptera en sådan växellåda." Frågeställaren pratar ju inte om sig själv, inte. Han har införskaffat bilen senare.
Vad som tydligt framgår av texten är att motorn hackade i långa utförslut och att verkstaden då laddade in en ny programvara så att hackandet nästan helt försvann. Men som ett resultat av denna programvaruuppdatering går fyrans växel inte i förrän vid 95 km/h. (Tyvärr står det inget om vid vilken hastighet fyrans växel gick i före uppdateringen.) Det känns ju onekligen som att uppdateringen i stort sett löste själva motorproblemet men i stället orsakade ett växellådsproblem. Släpp det där tugget om oljan i växellådan. Dess eventuella bidrag till situationen hamnar långt ut i marginalen i det här fallet.

#9
2015-05-27 10:00

Gnälla efter 13 år,detta med skarpa knivar och lådor..

#10
2015-05-27 14:08

Nej kapten, där har du fel, oljans kvalite' har mycket att göra med funktionen hos en Aisinlåda.
Men när det gäller hackande ((?) i långa utförslut är nog inte växellådan inblandad.

#11
2015-05-27 15:03

Förmodligen är det Toyotas fel att spolarvätskan tog slut också....

#12
2015-05-27 16:44

13 år utan att ha någon servicehistorik, han ska nog vara glad att bilen funkar överhuvudtaget :)

#13
2015-05-27 19:57

Min Chrysler av samma årsmodell växlar inte alls, ska jag acceptera det ?? Bilen är fullservad på auktoriserad verkstad.

#16
2015-05-28 08:18

Beror ju på hur hårt man gasar också, trampar man på rejält så växlas det upp senare förstås och speciellt om man använder "sportläget" för de som har det i sin bil.

#17
2015-05-29 01:52

Loke_1
Handlade väl mest om att de inte kan se nån servicehistorik och vad som gjorts på bilen innan. Vem vet - kanske fanns en fix för 10 år sen som löste problemet. Men eftersom snålfan som köpte bilen ny hellre åkte till nån annan verkstad så har bilen dragits med ett fel som kanske blivit värr och ofixbart. Är kanske så - är kanske inte så. Men det de skriver stämmer ju.

#18
2015-05-29 09:31

Roger.
Man behöver väl inte vara snål som kör till en annan verkstad för service? Man får oftast samma service utförd till en billigare peng det är sant men det är ju mer att man inte betalar pengar i onödan för att de större verkstäderna har mer omkostnader och har dyrare timpeng. Dessutom har de små verkstäderna en tajtare kundkrets och är mer måna om sina kunder för de vill ha tillbaka dem. Man pratar ju oftast med den som utför servicen på bilen och det får man inte göra på de större märkesverkstäderna.

#19
2015-05-31 10:40

Vilken Nisse som helst förstår ju att kommer man till en Auktoriserad återförsäljare emellanåt så ser de att visa uppdateringar skall göras och sedan att servisen är något dyrare så kanske man sparar en massa bränsle under alla åren som man går till snikverkstaden. Bra denna om skarpaste knivarna i lådan, det stämmer så bra med oss människor att vill man hålla sig skarp alla lägen så ta reda på förutsättningarna i förväg och sedan klaga. Eller hur. Toyota verkstaden hade för över 10 år sedan fixat bilen så du varit nöjd. Jag vet av egen erfarenhet ( bilmekaniker i 48 år ) Jussiboy i Borlänge.

#20
2015-10-13 22:32

Sign " hade hoppats på mer" Jag köpte bilen såklart begagnad och så sent som 2014...som några av kommentatorerna förstod efter mitt inlägg i maj! Bilen genomgick stora servicen av Bilprismas filial i Örkelljunga! Så sv Toyotas påstående om att den aldrig varit i kontakt med en auktoriserad verkstad är felaktigt
eller snarare en osanning! Bilen hade en ägare före mig en Fd Toyotahandlare i Vetlanda och visst serviceboken var inte stämplad men jag utgick ifrån att en Toyotahandlare skötte servicen?! Nedladdning av programvaran
skedde efter samråd med Toyota Sweden enligt Bilprisma! Så sv Toyota bör nog kolla vad som verkligen skett i fallet! I tester av Teknikens Värld 2002 sades bl. à att automatlådan var ryckig och det bedömdes vara ett minus
isammanställningen av den då nya modellen! För övrigt är det en underbar bil men växellådan är dess svaga punkt eller snarare var på den årsmodellen!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.