Bild
Nästa artikel
Bilfrågan

Bilfrågan: Ska farthållaren köra för fort?

Publicerad 6 november 2014 (uppdaterad 6 november 2014)
Ska bilen öka farten trots att farthållaren är inställd? Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Volvo V70, T4, -14. Farthållaren håller ej inställd hastighet i nedförsbackar inom hastighetsområdet 50–80 km. Den största avvikelsen sker på en sträcka med inställd hastighet på 60 km/tim. Enligt den digitala hastighetsmätaren rullar bilen med 75 km/tim vid backens slut, +25 procent över tillåten fart. Vid motorvägsfart däremot fungerar farthållaren.

Volvoverkstan har uppdaterat mjukvaran utan verkan. Volvo centralt säger att detta är en egenskap hos bilen, inte något fel! Är denna egenskap specifik för denna modell, eller gäller det också andra Volvobilar eller andra märken? Jag har inte observerat detta på tidigare bilar med farthållare jag ägt, Volvo, Renault och Opel.

Bengt-Olof

Svar:
Moderna motorer är effektivare, arbetar på lägre varvtal och erbjuder därmed mindre motstånd internt i motorn, det vill säga motorbroms, än tidigare. Att bilen i brantare nedförsbackar därför accelererar något är därför inget fel utan en naturlig egenskap hos moderna motorer – och i högre grad bensinmotorer.

Bjarne Darwall
Volvo Personbilar


Diskutera: Är det rimligt att bilen accelerar i nedförsbackar när farthållaren är påslagen?

Kommentarer

#1 • 6 november 2014
Hackenbush

Detta är inget jag märker i min bil, det skiljer ca 1km mellan uppförs och nerförsbackar. (digitala hastighetsmätaren)

#2 • 6 november 2014
Pi

"...i högre grad bensinmotorer" - ja, det är möjligt att det är sant men personligen har jag snarare upplevt motsatsen - nämligen att dieslar har lättare att rulla snabbare i nedförsbackar än mina bensinarna - i alla fall i hastigheter typ 70 km/t och med farthållaren aktiverad. Men det kanske varit tillfälligheter - vad vet jag... Sen torde väl denna acceleration i nedförsbackar bara gälla konventionella farthållare och knappast adaptiva för dessa har ju även tillgång till bilens bromsar. Fast man tycker ju att en V70 -14 borde ha adaptiv farthållare...men det kanske är ett tillval ?

#3 • 6 november 2014
1storstark

Prova att koppla ur farthållaren i nedförsbacken och se om hastigheten fortsätter att öka. Då är det backen det beror på, annars är det farthållaren som är fel på.

#4 • 6 november 2014
Pi

Det är klart att det beror på backen (lutningen) men frågeställaren ansåg säkert att en farthållare skall hålla farten - i uppförsbackar liksom i nedförsbackar - men ligger man på fel växel i kraftigare uppförsbackar så inträffar ju det motsatta som i detta fall - då sjunker hastigheten. Den konventionella farthållaren har ju som konstaterats inte tillgång till bilens bromsar och då kan ju sådant här inträffa i främst lite brantare nedförsbackar. Möjligen kan det fungera bättre med bilar med automatlådor men det har jag för liten erfarenhet för att kunna bedöma.

#5 • 6 november 2014
Bortom

@Pi, 2014-11-06 07:44,
ingen farthållare har tillgång till fordonets ordinarie bromssystem (i vissa tunga fordon kan dock farthållaren bromsa via tillsatsbroms (ex.vis retardern). Adaptiv farthållning betyder att systemet känner av avståndet till framförvarande och släpper gasen om avstånget minskar för mycket. På vissa automatväxlade bilar kan dock farthållaren växla ner i nedförsbackar för att öka motorbromsningen.
En ´gammaldags´ bensinare har starkare motorbroms (pga. gasspjället) än dieslar (lyften flödar utan motstånd genom insuget). Undantaget är direktinsprutade bensinare, de är ganska lika dieslar när det gäller svag motorbroms.

#6 • 6 november 2014
VW Polo 2012

Mina VW Polo o Golf Dsg växlar automatisk stegvis ner i nedförsbackar för att hålla den hastighet jag ställt in på farthållaren. Men så bra som Hackenbush bilar tycks vara är inte mina bilar, snarare plus minus ca 3km beroende på lutning, godkänt ändå tycker jag.
Hej Bortom "Ingen farthållare har tillgång till fordonets ordinarie bromssystem " skriver du. Men min Golf 7a har adaptiv farthållare, och jag tror faktiskt att den just har tillgång till fordonets ordinarie bromssystem. Men det törs jag inte lägga mitt huvud på ;)

#7 • 6 november 2014
L West

På min svärfars Mercedes E220 bromsas nog farten om det bär iväg för mycket, vet inte om det är mekanisk bromsning eller motorbroms, den är 4-5 år gammal och har ingen adaptiv farthållare. Mina nuvarande Octavior håller farten inom 1-2 km/h men i branta utförslut kan nog farten öka ganska mycket. Var och provkörde en ny Octavia RS med adaptiv farthållare och den bromsade överraskande kraftigt när jag närmade min framförvarande bil (kanske) lite onödigt snabbt när jag ville testa funktionen. Otroligt trevligt och bekvämt att köra med adaptiv farthållare! :)

#8 • 6 november 2014
Amg

Mercedes e klass och slk och troligtvis flera Mercedes har med vanlig farthållare tillgång till broms sedan snart 10år. Det går att bromsa ordentligt med farthållaren om du sänker den snabbt från tex 90 till 40 eller i nedförsbackar. Därmed håller den inställd fart även i kraftigt utförslut, utan att växla ner. Bortom har fel.

#9 • 6 november 2014
Pi

Bortom - jag gjorde den bedömningen efter att ha kört Golf 7 några gånger men visst kan jag ha fel - det kanske var andra system som tog över och bromsade. Sen håller jag med de som tycker att adaptiv farthållare är väldigt bekvämt och ger kraftig mersmak..:)

#a • 6 november 2014
duccedriver

Konventionell automatlåda, eller högt växlad manuell och tung bil, så kan det nog bli så, speciellt om nerförbacken föregås av en uppförbacke, där den drar för att hålla farten till krönet, då föregås rullet av acceleration, och med automatlåda försvinner inte momentet direkt vid gassläpp.
Är vägen fri framåt är det ju glädjande, att rulla är ju nästan gratis, snackar man lastbil kallas det utrullning, och i volvo fh tillåter farthållaren 5 km överfart innan tillsatsbroms går in, ibland rullar man kilometervis i friläge, om man har i-shift.
Dock bara i eco-läge, ibland är det inte tillämpligt pga tung last, eller branta backar, då vill man kanske inte ha mer fart med sig in i backen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.