Nästa artikel
Bilfrågan: Ska BMW 328i vingla på vägen?
Bilfrågan

Bilfrågan: Ska BMW 328i vingla på vägen?

Publicerad 6 juli 2015 (uppdaterad 10 november 2020)
Normalt vinglig BMW 3-serie?
”Jag har en BMW 328i xDrive 2013. Problemet med är att den vandrar fram och tillbaka på vägen. Är detta normalt för bilmodellen” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en BMW 328i xDrive 2013 årsmodell. Problemet med den är att jag hela tiden får sitta och korrigera kursen, den vandrar i sidled, fram och tillbaka på vägen hela tiden när jag kör. Den är också försedd med servotronic och runflat-däck, sommar och vinterdäck.
 
Är detta normalt och vanligt för denna bilmodell? Ska det vara så här? Jag har aldrig upplevt detta med andra bilmodeller och jag funderar starkt på att byta till Audi A4 som jag har haft tidigare. Den gick mycket stadigare.
Håkan Nyström
 
Svar:
BMW 3-serien har en styr- och chassisättning som gör den mycket följsam mot förarens intentioner och precis i sitt uppförande på vägen. I kombination med de relativt breda lågprofildäcken kan det göra att bilen upplevs som spårkänslig på sämre vägar, särskilt om dessa har längsgående hjulspår i vägbanan.
 
Mycket betydelsefullt för bilens egenskaper i detta avseende är en korrekt hjulinställning, rätt lufttryck i däcken och att bilen är försedd med av BMW rekommenderade stjärnmärkta däck.
Baserat på hur ägaren beskriver sin bils uppträdande, kan man misstänka att hjulinställningen är felaktig. Därför föreslår vi att han lämnar in bilen till sin BMW-verkstad för att få bilens hjulinställning kontrollerad och eventuellt korrigerad.
Peter Maier, BMW Group Sverige
 
Svar:
Det är välkänt att BMW:s run flat-däck får bilarna att vandra och spåra. Speciellt gäller detta lite äldre och hårdare däck. De senaste versionerna av BMW:s punkteringssäkra däck är mjukare och gör problemen mindre. Men vill du helt slippa bilens ostadiga beteende bör du byta till vanliga däck.  
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2015-07-06 07:37
bgl

Vid byte från en framtung/understyrd bil som Audi, eller som i vårt fall en SAAB 9-5, till en BMW X-drive tar det en ganska lång tid att anpassa sig till styrningen. Det är lätt att överkompensera med resultat att körningen blir 'slingrig'. Däckstrycket är viktigt, kom ihåg att justera vid högre lastvikt.

#2 • 2015-07-06 08:29
Bortom

Min Mersa 2012 har samma problem. Den ålar sig fram och är mycket sidvindskänslig. Att köra fortare än 160 (i Tyskland) år direkt obehaglig. Men allt är OK enligt verkstan, och däcken slits helt jämt så det är nog ingen hjulinställningsfråga.
Måndagsexemplar... vill man bli av med problemet ska man byta bil. Min nästa blir åter en japanare, alternativt engelsk. Tyska premiummärken är premium i prislappen men inte alls i verkligheten.

#3 • 2015-07-06 09:34
Hackenbush

Hur kan man sätta sådana däck på en ny bil när man vet om att de som köper bmw vill ha en körglad bil och inte en som vinglar över hela vägen. Detta är inte kundvård.

#4 • 2015-07-06 09:36
trasten

Bortom :Du kanske ska sätta på sommardäck!

#5 • 2015-07-06 09:54
Swemba

@bgl, Snicksnack!. Jag har haft många Audi och BMW och har inte märkt någon skillnad i stabilitet eller nervositet. Det här handlar snarare om däck, däcktryck eller hjulinställning.

#6 • 2015-07-06 10:13
Draxon

Swemba, jag tror inte bgl menar stabilitet eller nervositet, men helt klart en annan respons i ratten (typ Torque steering). Jag har själv bytt från framhjulsdrivet till bakhjulsdrivet och styrningen uppför sig ju annorlunda. Vid gaspådrag vill ju ofta framhjulsdrivna bli lite bångstyriga vilket jag inte upplevt med bakhjulsdrift.

Precis som Marianne Sterner skriver försvinner problemen vid byte till vanliga däck.

#7 • 2015-07-06 10:51
Axelman

Förmodligen är problemet runflat-däcken. Det är vida känt sedan länge att de har klar negativ påverkan. Med felaktigt lufttryck och hjulvinklar som inte är 100% lär problemet bli än större. Kontrollera framvagenen och testa vanliga däck så borde man märka stor skillnad. Se också till att inte ha bredare däck än föreskrivet. Överdriven däckbredd ger nervösare gång.

#8 • 2015-07-06 11:05
Tjalle

Jag rekommenderar Håkan att leta upp en SAAB 96 V-4 eller en SAAB 9000. V-4 går - alltid - rätt fram :o) och 9000 gör att föraren tycker att han kör bättre :o).

Jag har en 2014 BMW med AWD och run-flats - samt en 9000 :o) - och även den (BMW:n) är lite spårkänslig - annars mycket bra.

#9 • 2015-07-06 12:06
Swemba

@SiggeNn, talar du från egen erfarenhet? Jag har gått från S5 till M3 och nu X5 .. och har haft en drös olika Audi och BMW-bilar genom åren. Att påstå att det skulle vara svårt att gå från Audi/Saab till BMW med tid för att anpassa styrningen och att uppleva att den vandrar fram och tillbaka på vägen, är bara fånigt!
Överstyrning eller understyrning är något som visar sig på bana när bilen pressas till max, inte vid vardagskörning.

#a • 2015-07-06 12:13
Swemba

@SiggeNn, nu var det inte körglad som var frågan om utan om det är normal att uppleva att en BMW vinglar fram och tillbaka på vägen bara för att man är van vid en mer understyrd bil tidigare.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.