Nästa artikel
Bilfrågan: Rostskydda gammal bil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Rostskydda gammal bil?

Publicerad 24 maj 2021
Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström, säger att det är bilens tekniska skick som avgör en rostskyddsbehandling är lämplig.
"Är det meningsfullt att satsa på en rostskyddsbehandling för flera tusen på en bil som är fem år?" Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga
Har köpt en Subaru Levorg av årsmodell 2016. Den ser bra ut och verkar vara bra underhållen med dokumenterad service. Men vid er rosttest fick bilen bara en tvåa med anmärkning på behandling i balkar och hålrum. Så jag undrar om det är meningsfullt att satsa på en rostskyddsbehandling för flera tusen på en bil som är fem år? Kommer den att klara sig mot rost längre, eller är det för sent att behandla?
Harry Andersson

Svar
Grundtipset är att behandla en bil med bristfälligt rostskydd så tidigt som möjligt. Det är förstås inte möjligt när man köper en begagnad bil, men det är en intressant fråga. Vi vände oss till Vi Bilägares rostskyddsexpert Thomas Widström som svarar så här: ”Det är bilens tekniska skick som avgör om vi rekommenderar om en behandling är lämplig. Bilen får inte ha rostangrepp som gör att skyddet inte blir effektivt. Det undersöker vi i den inspektion som görs innan behandling. Generellt är det få bilar, fem år gamla, där vi anser att bilen är i för dåligt skick och att det begränsade skyddet därför inte är värt insatsen. En kontroll innan ger information som hjälper ägaren att ta ett riktigt beslut.”
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.