Nästa artikel
Bilfrågan: Normalt hackande?
Bilfrågan

Bilfrågan: Normalt hackande?

Publicerad 15 juni 2018
Frågeställaren äger en Saab 9-3 biopower och upplever att den hackar vid kallstarter om den tankats med etanol.
”Är detta normalt när man tankar med etanol när det är kallt ute?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Saab 9-3 Biopower som jag börjat tanka etanol från årsskiftet. När det är kallt (från +3 grader och kallare) ute så hackar/skakar motorn i cirka 30 sekunder när jag startar bilen. Är detta normalt när man tankar med etanol när det är kallt ute? Jag upplever inget hackande när jag startar bilen i ett garage eller när jag tankat med bensin. Om det inte är normalt, vad är det som kan vara fel då? Jag undrar också hur skadligt det är för motorn med kallstarter när man tankar med etanol på vintern och om man minimera slitaget på något sätt om man inte har möjlighet att använda motorvärmare.
Daniel Andersson

Svar:
Vi bad Ekmans Bil och Båt i Värmdö, som är en Saab- och allbilsverkstad, om hjälp att svara på din fråga. Här följer biltekniker Richards svar: 
”Våra erfarenheter är att dessa bilar som körs på etanol kan vara lite känsliga när det är kall väderlek, 0° C och kallare. Bilen är utrustad med motorvärmare från fabrik. Tanken är att man ska använda den för att slippa startsvårigheter, när det är kall väderlek. Det vi har fått göra genom åren på dessa bilar, är att ibland byta spridare just på grund av startsvårighet eller misständning. 
Men det är svårt att fastställa vad det här beror på utan en närmare analys. Vi måste börja med att läsa felkoder samt ta reda på annan data för att ta ett kliv vidare och reda ut vad dina problem beror på.”

Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2018-06-15 08:52
Axelman

Ingen bil ska hacka när den kör på godkända bränslen om det inte specifikt står om undantag i handboken och att bilen säljs med förbehållet att etanol på vintern kan orsaka tillfälliga driftstörningar. Så nu när det är som det är så det enklaste är att tanka bensin på vintern.

#2 • 2018-06-15 09:04
dv

Byt eller rengör spridarna, de börjar troligtvis bli igensatta!

#3 • 2018-06-15 11:16
GDS

Kör man bara på etanol som är ett torrt bränsle så kärvar spridarna till slut och står lite öppna när de inte ska. Helt normalt. Tanka grön 95 vid minst var fjärde tank eller tillsätt smörjmedel mellan varven. Behöver inte vara mycket. Kör du mycket på etanol så färgas motoroljan röd och behöver bytas oftare. Serviceindikatorn brukar larma efter ungefär 1400-1500 mils körning på etanol och 1800-2000 mil på bensin som nu på sommaren även innehåller 10% etanol, vilket din SAAB är väl förberedd för.

#4 • 2018-06-16 03:41
Sauber

Hur många mil har bilen gått totalt sett..?

#5 • 2018-06-18 09:54
mw73

Det är som sagt inte normalt, kör med etanol sommar som vinter med undantag för ca var 4:e tank för smörjningens skull. Saaben startar lika lätt oavsett temperatur ute.. däremot så var min saab 9-3 mycket mer svårstartad med motorvärmare än utan..?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.