Nästa artikel
Bilfrågan: När ska remmen bytas på Renault Scenic?
Bilfrågan

Bilfrågan: När ska remmen bytas på Renault Scenic?

Publicerad 16 april 2013 (uppdaterad 16 april 2013)
"Vågar jag köra 12 000 mil innan byte? Räcker det att byta olja etc istället för att lämna bilen på service?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Kanske borde frågat er tidigare men har just köpt en Renault Scenic 2,0 -08 som gått knappt 9 000 mil. Enligt serviceboken ska kamremmen bytas vid 12 000 mil/sex år. Enligt Volvo Bilia bör den bytas efter fem år. Vad gäller?

Vågar jag köra 12 000 mil innan byte? Räcker det att byta olja etc istället för att lämna bilen på service framöver? Bilen är ju trots allt fem år.

Staffan Lennquist

SVAR:
Kamremmens slitage bestäms mycket av hur du kör. Vet du med dig att du kört relativt lugnt så menar vi att du kan köra 12 000 mil innan byte. Då du inte vet hur bilen körts av tidigare ägare gör du nog klokt att göra ett byte relativt snart. Några garantier omfattas ju inte bilen av så det blir dyrt för dig om du råkar ut för ett haveri.

Det är viktigt att du kontrollerar bromsar och byter bromsvätska regelbundet. I övrigt räcker det med ett årligt oljebyte. Andra eventuella fel och brister upptäcks på kontrollbesiktningen.

Vi har inte lyckats få något svar på detta från Renault.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-04-16 10:30
Mistro

Skulle själv ha tagit det lugnt och bytat remmen vid 12000 mil även om Renault gärna vill att man byter vart 5e år.
På så vis hinner du köra med din bil ett tag och får en uppfattning om hur den är för övrigt.
Sköt oljebytena så är det ganska lugnt med resten.

#2 • 2013-04-16 10:31
Meganmannen

Även om det är dyrt att bytakamrem, så är det i alla fall billigare än om remmen brister. Dessutom vill man ha en pålitlig bil som inte riskerar att stanna. Det går utmärkt att serva bilen själv. Vad som behöver bytas och kontrolleras framgår av bilens äldre serviceprotokoll.

#3 • 2013-04-16 10:36
Raphael

Det handlar inte bara om förslitning genom användning utan även om att materialet åldras då det är ett gummimaterial.

#4 • 2013-04-16 11:03
VW Polo 2012

Hej Mistro Det är klart att Renaulverkstäderna vill att man ska byta ramaxelremmen . Å andra sidan, tidens tand äter ju också. Så jag skulle nog byta den ändå.

#5 • 2013-04-16 12:15
Mistro

Ja det är upp till var och en hur man vill göra och nog är vi skrämda utav dessa kamremmar som alltid hotar med att gå av.
En 5 år gammal bil som det handlar om kan man köpa för ca 30% utav nypriset och även om det också är mycket pengar att förlora så är det så det är med begagnade bilar. ( d.v.s en chanstagning )

Kamremmen är ju långt ifrån det enda som skall hålla ihop och tyvärr är det så med bilar att de oavsett hur vi bär oss åt ändå går i sönder ibland.
Nu fick jag uppfattningen av att Staffan kunde tänka sig att serva bilen själv och därför alltså ville hålla nere sina kostnader.
Då är det inte så kul att lägga ner kanske 15000kr på en service.

Är det nu så att man tror att sin 5 år gamla bil är en ny bil som är värd massor och man dessutom vet med sig att man kommer att behålla bilen länge så är det ju bara till att byta remmen och allt annat som verkstaden tycker är nödvändigt direkt.

Med ett sådant tänk hade jag själv istället då valt en helt ny bil då det troligtvis inte blir dyrare och så slipper man grubbla så mycket på vad som kommer att gå i sönder nästa gång.

#6 • 2013-04-16 13:08
Björn Sala

Varför köpa en bil med kamrem? Har inte haft kamrem sedan jag slutade köra tyskt för 25 år sedan. Har kedja på både bilarna och ena motorcykeln. Den andra MCn har kuggdrev.

#7 • 2013-04-16 15:06
Mr.Wheeler

@Björn Sala: Efter att ha läst dina tidigare inlägg i andra artiklar så inser man att du helst vill stötstänger.

#8 • 2013-04-16 15:54
saabnisse

Mr Wheeler, stötstänger är inte så tokigt, men mer komplicerat och dyrare och även där finns drev som kan gå sönder.
Men det blir ingen sallad av motorn.
När det gäller kamrem är det ju dumt att chansa bättre att byta för tidigt.
Tråkigt nog är just den här modellen en av de dyrare att byta på, men det finns bakgatsverkstäder med hyfsade priser.

#9 • 2013-04-16 17:16
Leif R

"Snålheten bedrar visheten" är väl också ett svar, skötsel är A och O, i förlängningen ger det trygghet och förhoppningsvis ett ekonomiskare bilinnehav, i övrigt ger auktoriserade bilverkstäder mer och mer ett reducerat servicepris då bilen/bilarna blir äldre !

#a • 2013-04-16 20:27
Raphael

Nu ska vi inte stötas och stängas utan lägga på en rem istället för kedja oss fast, skötsel och vård behövs för bilar absolut. Bättre följa serviceboken än chansa dyrt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.