Nästa artikel
Bilfrågan: När kommer bilar levereras i tid?
Bilfrågan

Bilfrågan: När kommer bilar levereras i tid?

Publicerad 11 april 2022
"Det är ju helt befängt att behöva vänta sju och en halv månad på en leverans av en ny bil." Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Mejla till bilfragan@vibilagare.se.


Fråga:
Jag skulle vilja att ni tar upp problemet med bilindustrins leveransproblem. jag beställde en ny Toyota Yaris Cross Adventurer den 18/11 2021 och fick då ett preliminärt besked om leverans i februari, mars. Men det höll ju inte.
I slutet av januari fick jag besked att leverans skulle kunna ske i juni 2022.
Det är ju helt befängt att behöva vänta sju och en halv månad på en leverans av en ny bil. På min nuvarande bil var väntetiden en månad! Jag är väl medveten om bristen på halvledare inom bilindustrin. Jag vänder mig emot att som kund, får man inget veta hur de tacklar bristen på delar och övriga komponenter, samt när de räknar med att vara i fas?
Jarl Björkquist

Svar:
Vi tog kontakt med såväl Bil Sweden (branschorganisation för tillverkare och importörer av bilar i Sverige), som MRF (branschorganisation för anslutna bilhandlare och bilverkstäder). Och att anledningen till bristen av halvledare beror i första hand på pandemin som ju gjorde att tillverkningen i stort sett stoppades helt, är alla överens om. Till det ska bristen på tillgänglig containertransport och ökande efterfrågan av denna lilla elkomponent läggas. Det har uppstått ett glapp som det tar tid att jobba i fatt. Biltillverkarna är ju här själva, kunder hos de stora tillverkarna av elektronikkomponenter.
För närvarande råder ovanligt långa leveranstider på de mest efterfrågade modellerna på 7-8 månader. Bil Sweden bedömer att prognoser ändå visar på en lättnad någon gång under andra kvartalet. Biltillverkarna prioriterar produktionen av elbilar, eftersom de är mest efterfrågade och påverkar deras pålagor. Från EU kom i mitten av februari ett uttalande om en miljardsatsning på tillverkning av elektronik i Europa. Halvledare används inte bara i bilar. Som konsument bör man efterfråga när leverans kommer att ske och läsa det finstilta, det vill säga vad som gäller om leveransen dröjer längre än det som inskrivits i avtalet.
Erik Rönnblom, Vi Bilägare

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (4)

  • 12 april 2022 I DDR fick köpare vänta 10 (…
  • 11 april 2022 Blir man så upprörd över de…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.