Nästa artikel
Bilfrågan: När funkar stopp/start?
Bilfrågan

Bilfrågan: När funkar stopp/start?

Publicerad 7 februari 2017 (uppdaterad 7 februari 2017)
Frågeställaren undrar varför stopp/start-funktionen inte alltid funkar på sin Mercedes C-klass från 2015.
”Det fungerar bara till och från. Ska inte den funktionen ALLTID vara aktiv när motorn är varm?” Vi Bilägare svarar.
På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Jag har en Mercedes C-klass BlueTec från 2015 som har en stopp/start-funktion. Den gröna lampan som indikerar att funktionen är igång lyser bara sporadiskt även efter det att motorn blivit varm. Motorn slår inte ifrån när jag stannar vid rödljus och håller foten på bromspedalen. Jag kan köra hela vägen mellan Göteborg och Malmö utan att lampan tänds. Nästa gång kan den lysa redan efter någon kilometer och om jag tillfälligt stannar och stänger av motorn kan det hända att lampan inte börjar lysa igen.
Efter flera påpekanden och service säger man hos Hedin i Mölndal att om flera funktioner som AC, radio och värme är igång kan detta göra så att stopp/start inte arbetar. Jag har därför kört med allt avstängt. Men icke. Stopp/start fungerar bara till och från. Ska inte den funktionen ALLTID vara aktiv när motorn är varm?
Gröna lyktan
 
Svar:
Om inte symbolen med ECO tänds upp i grön färg i kombiinstrumentet är detta en indikering på att det inte finns en balans i bilens energisystem som möjliggör en avstängning av motorn när bilen stannar.
 Om ECO-symbolen inte lyser kan det bero på en mängd olika faktorer. En auktoriserad verkstad kan fastställa orsaken till begränsningen med hjälp av sin diagnosutrustning under en provkörning och också visa kunden anledningen till att stopp/start inte aktiveras.
Fredrik Wahrolén, Mercedes-Benz Sverige
 
Diskutera: Vad tycker du om svaret?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2017-02-07 08:57
johafor

Gissar att den alltid fungerar när bilen körs enligt EU:s nuvarande testregler...

#2 • 2017-02-07 09:47
Pi

För det mesta fungerar avstängningen när motorn är hyfsat varm på både min nuvarande Golf 1,2 TSI och likaså på min föregående Golf 1,6 TDI så det beteende som beskrivs på Mercan verkar ytterst tveksamt. Men visst finns det enstaka tillfällen när man funderar över vilket villkor som inte är uppfyllt för att motorn skall stänga av sig när man stannat och lagt ur växeln (manuell låda).

#3 • 2017-02-07 10:30
adzam

Stopp/start...trams

#4 • 2017-02-07 10:55
Hackenbush

Nja det är väl inte ett rent påhitt med start/stopp, det är väl närmast ett krav på miljöklassade bilar.

#5 • 2017-02-07 11:48
Pi

Lider inte ett dugg av start/stopp. Och när jag körde diesel var det rätt skönt att det blev tyst en stund när man väntade.

#6 • 2017-02-07 12:34
Sammen

Glad att min bil är så pass gammal att den saknar start/stopp.

#7 • 2017-02-07 12:57
Hackenbush

Motorn stannar så ljudlöst att man ofta blir överraskad när motorn startar igen när man skall iväg vid ett trafikljus, så det stör inte direkt.

#8 • 2017-02-07 13:58
saabnisse

Det här är gammal teknik, den var införd till hälften redan på min första bil en Ford B 1934, d.v.s. den stannade motorn vid rödljus och sedan fick man rusa ut och veva igång innan det slog om.
Jag tycker det är bra att den fungerar även för start numera.

#9 • 2017-02-07 14:06
Hackenbush

Du behöver inte gå så långt bak i tiden saabnisse, jag hade en 60-tals Renault R10 Major och även den kunde man veva igång.
När jag sålde bilen senare så sade jag till köparen att startmotorn blivit kass och behövde bytas men köparen struntade i det. Vi jobbade på samma ställe och varje kväll när vi skulle hem stod han och vevade igång motorn på Renaulten, som tur var så var den väldigt lättstartad.

#a • 2017-02-07 14:10
StefanH STHLM

Bra och skön funktion. På min Subaru XV 2.0 AT Bensin så är den dock väldigt kortvarig, cirka 7-8 sekunder.
Kanske lika kort på andra bilar?
På Subarun så stänger den av bara om jag trycker ner bromspedalen riiiktigt ordentligt. Annars så snurrar motorn på som vanligt vid t ex rödljus.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.