Bild
Nästa artikel
Frågeställaren undrar om importbilar påverkas negativt av SVeriges nya skattesystem. Bonus/malus-systemet kommer enbart att gälla nyproducerade bilar.
Frågeställaren undrar om importbilar påverkas negativt av SVeriges nya skattesystem. Bonus/malus-systemet kommer enbart att gälla nyproducerade bilar.

Bilfrågan: Malus för USA-bil?

Bilfrågan

”Kommer alla importbilar som registreras efter 1 juli också få den nya skatten, även om de är tillverkade tidigare? En importbil beskattas ju i Sverige för första gången efter registrering.” Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till bilfragan@vibilagare.se.

Fråga:
Det kommande systemet med bonus/malus ska ju gälla alla bilar som säljs nya i Sverige och registreras från 1 juli 2018. 
Innebär detta att alla importbilar som registreras efter 1 juli också får den nya skatten, även om de är tillverkade tidigare; 2017, 2016, 2015 och så vidare? 
Någonstans i regeringsförslaget stod det ”första gången bilen tas upp för beskattning i fordonsregistret i Sverige”.
En importbil beskattas ju i Sverige för första gången efter registrering. Så blir det hög skatt efter 1 juli 2018?
Med tanke på vad en Ford Mustang kommer att kosta, jag har sett summan 21 300 kr/år, så lär väl samtliga Dodge/Ford V8 pickisar kosta ännu mer – med ett stort underskott i efterfrågan som naturlig konsekvens?
Det här kan väl påverka importbilar från USA ganska kraftigt? 
Jesper 

Svar:
Bonus/malus-systemet kommer enbart att gälla nyproducerade bilar. Äldre bilar, från fordonsår 2006 eller senare, beskattas även i fortsättningen efter de gamla utsläppsreglerna och det gäller även importbilar från vilket land de än kommer.
Marianne Sterner, Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om skattesystemet bonus/malus?
Taggar: Bilfrågan

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.